Ο εμπορικός πόλεμος ρίχνει τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την Κίνα

Ο εμπορικός πόλεμος ρίχνει τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την Κίνα
Photo: pixabay.com
Το Ταμείο προειδοποιεί για μια ακόμη φορά πόσο μεγάλη ζημιά στην παγκόσμια οικονομία προκαλεί ήδη η διαμάχη του Πεκίνου με την Ουάσινγκτον.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε σήμερα πτωτικά την πρόβλεψή του για τον φετινό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας στο 6,2% λόγω της έντονης αβεβαιότητας για τις εξελίξεις στο εμπόριο, υποστηρίζοντας ότι θα είναι δικαιολογημένη η περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής εάν κλιμακωθεί ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος.

Η υποβάθμιση ήρθε μόλις δύο μήνες αφού το ΔΝΤ αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή του για την Κίνα στο 6,3% από το 6,2%, εν μέρει χάρη στις τότε αυξανόμενες προοπτικές για μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Υποβάθμισε επίσης την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2020 στο 6% από το 6,1%.

Η ξαφνική κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης τον περασμένο μήνα υπογράμμισε τους κινδύνους που τίθενται για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου από τους υψηλότερους αμερικανικούς δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει υψηλότερους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές συνολικής αξίας 250 δισεκ. δολαρίων από τα μέσα του 2018, κατηγορώντας την Κίνα για αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας και κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Κίνα, που αρνείται τις κατηγορίες, έχει ανταπαντήσει με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ύψους περίπου 110 δισεκ. δολαρίων.

«Η ανάπτυξη αναμένεται να μετριαστεί στο 6,2% από το 6,0% το 2019 και το 2020, αντίστοιχα», ανέφερε σε ανακοίνωση ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον. «Η βραχυπρόθεσμη προοπτική παραμένει ιδιαίτερα αβέβαιη δεδομένης της πιθανότητας περαιτέρω κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς έως 25% σε μια πρόσθετη λίστα κινεζικών εισαγωγών αξίας περίπου 300 δισεκ. δολαρίων.

«Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής επαρκούν για να σταθεροποιήσουν την ανάπτυξη την περίοδο 2019/20, παρά την πρόσφατη αύξηση των αμερικανικών δασμών», δήλωσε ο Λίπτον, ύστερα από συναντήσεις που είχε πρόσφατα με αξιωματούχους στην Κίνα.

«Δεν χρειάζεται πρόσθετη χαλάρωση πολιτικής, δεδομένου ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις στους δασμούς ή σημαντική επιβράδυνση στην ανάπτυξη».

Ωστόσο, οι κίνδυνοι για την κινεζική οικονομία θα αυξηθούν σημαντικά εάν επιδεινωθούν με ταχείς ρυθμούς οι συνθήκες στο εμπόριο.

«Να το ξεκαθαρίσω, εάν οι δασμοί πράγματι αυξηθούν οριζοντίως για παράδειγμα στο 25%, η ανάπτυξη θα επηρεαστεί σημαντικά», δήλωσε ο Κένεθ Κανγκ, αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ για την Ασία, που ήταν επικεφαλής των πρόσφατων επισκέψεων του αξιωματούχων του Ταμείου.

«Σε αυτή την περίπτωση, πράγματι βλέπουμε να υπάρχουν επιχειρήματα για προσωρινά μέτρα στήριξης της οικονομίας, ιδιαίτερα εάν υπάρχει κίνδυνος για οικονομική και χρηματοπιστωτική αστάθεια», δήλωσε.