Ο έρωτας της Wall Street με τα commodities

Ο έρωτας της Wall Street με τα commodities

Η εμπλοκή της Morgan Stanley και άλλων τραπεζών με την αγορά φυσικών αγαθών ίσως προσθέτει κινδύνους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

του Στίβεν Γκάντελ

Κάθε μέρα, μία θυγατρική της Morgan Stanley μεταφέρει 300.000 βαρέλια βενζίνης από 49 τερματικούς σταθμούς σε βυτιοφόρα, τα οποία στη συνέχεια τη διανέμουν σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, παρέχει καύσιμα σε επιβατηγά πλοία, ενώ ελέγχει και έναν αγωγό μήκους 67 μιλίων που συνδέει το Μιζούρι με το Άρκανσας.

Ένα άλλο τμήμα της Morgan Stanley είναι διαχειριστικός εταίρος του μεγαλύτερου λιμανιού στο Μόντρεαλ, μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βοστόνη, και ενός αγωγού φυσικού αερίου μήκους 6.000 μιλίων. Επιπλέον, η τράπεζα κατέχει το 49% ενός στόλου 115 πλοίων και δεξαμενόπλοιων, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος στόλος πλοίων μεταφοράς έτοιμου προϊόντος (π.χ. αέριο και πετρέλαιο) εκτός ΗΠΑ.

Α, επίσης η τράπεζα έχει και κάποιες χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες που την καθιστούν μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο…

Ένας μαγνήτης για απατεώνες της αγοράς

Πριν από μία δεκαετία, επετράπη στις τράπεζες να εξαγοράζουν εταιρείες που ασχολούνται με την αγοραπωλησία φυσικών αγαθών, όπως π.χ. εταιρείες μεταφοράς και αποθήκευσης πετρελαίου και μετάλλων. Κι από τότε, αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα των τραπεζών αναπτύχθηκε, χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό από κανέναν. Πλέον, όμως, κάτι φαίνεται να αλλάζει.

Πρόσφατα, οι New York Times κατηγόρησαν τη Goldman Sachs ότι χρησιμοποιεί το δίκτυο αποθηκών της στο Ντιτρόιτ για να αυξάνει τα έσοδά που εισπράττει από τους ιδιοκτήτες αλουμινίου, οδηγώντας έτσι την τιμή του συγκεκριμένου μετάλλου στα ύψη. Την Πέμπτη, η JP Morgan Chase πλήρωσε 410 εκατ. δολάρια στα πλαίσια συμβιβασμού με την Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας, η οποία την κατηγόρησε ότι χρησιμοποιούσε τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που διαθέτει για να χειραγωγεί τις αγορές ηλεκτρικού ρεύματος στην Καλιφόρνια και το Μίσιγκαν. Και η Wall Street Journal αναφέρει ότι ο αμερικανός γερουσιαστής Καρλ Λεβίν ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τις δραστηριότητες της Wall Street στον κλάδο των φυσικών αγαθών.

Μήπως η Goldman Sachs αυξάνει την τιμή της Coca-Cola;

Ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης μέχρι τώρα έχει εστιάσει στο κατά πόσο οι τράπεζες χρησιμοποιούν αυτές τις δραστηριότητές τους για να επηρεάζουν τις τιμές υπέρ τους. Υπάρχει όμως κι άλλος λόγος ανησυχίας.

Η πρόσβαση των τραπεζών σε βασικά φυσικά αγαθά ενισχύει το οικονομικό τους στάτους, αλλά προσθέτει και ένα βαθμό διακινδύνευσης σε αυτές, εφόσον τα αγαθά αυτά είναι εκτεθειμένα σε μεταβολές τιμών καθώς και σε πιθανές περιβαλλοντικές καταστροφές – στην περίπτωση του πετρελαίου και του αερίου.

«Οι δραστηριότητες αυτές σίγουρα ενισχύουν το συστημικό ρίσκο», λέει ο Τζος Ρόσνερ, επικεφαλής της εταιρείας ερευνών Graham Fisher.

Fed: Αμετάβλητη η χαλαρή νομισματική της πολιτική

Η Goldman κατέχει ανθρακωρυχεία και μία σιδηροδρομική γραμμή για τη μεταφορά του γαιάνθρακα σε λιμάνι. Καμία τράπεζα της Wall Street, όμως, δεν έχει βουτήξει τόσο βαθιά στην επιχειρηματική εκμετάλλευση των φυσικών αγαθών, με έμφαση στη μεταφορά πετρελαίου, όσο η Morgan Stanley. Το γεγονός αυτό έχει εντείνει τις ανησυχίες αξιωματούχων ως προς τη δυνατότητα της Morgan Stanley να χρησιμοποιήσει αυτήν την εμπλοκή της για να επηρεάσει τις τιμές.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε τις δραστηριότητές της στο πεδίο των φυσικών αγαθών για να χειραγωγήσει τις τιμές ή για να κάνει κάτι άλλο μη νόμιμο. Εκπρόσωπος της εταιρείας, πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει το κατά πόσο αυτή σχεδιάζει να αποχωρήσει από την εν λόγω αγορά. Ανέφερε μόνο ότι το λιμάνι του Μόντρεαλ και άλλα περιουσιακά στοιχεία αγοράστηκαν από ένα επενδυτικό fund της Morgan Stanley και είναι ιδιοκτησία των πελατών της εταιρείας, και όχι της Morgan Stanley.

Είναι γεγονός ότι η Morgan Stanley έχει στο παρελθόν δείξει ότι δεν αισθάνεται πολύ άνετα με την επιχειρηματική εμπλοκή της με τα φυσικά αγαθά.

Ο Ομπάμα στη μάχη του προϋπολογισμού των ΗΠΑ

Πέρυσι, ο διευθύνων σύμβουλός της, Τζέιμς Γκόρμαν, ο οποίος έχει στρέψει την εταιρεία προς τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, απομακρύνοντάς την από κάποιες από τις πιο επικίνδυνες δραστηριότητές της, υπονόησε ότι ίσως πουλήσει το κομμάτι των φυσικών αγαθών. Μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει κάποια συμφωνία. Τον Ιούνιο, η εταιρεία κατήργησε 30 θέσεις traders στον κλάδο των αγροτικών προϊόντων και των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας. Όμως, αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει μόλις το 10% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων της στο τμήμα φυσικών αγαθών.

Σε μία περίοδο κατά την οποία η Morgan Stanley παλεύει να δείξει στους επενδυτές ότι μπορεί να αυξήσει τα κέρδη της, ίσως φανεί δύσκολο να αποχωρήσει από τον κλάδο των φυσικών αγαθών. Η Morgan Stanley δεν διαχωρίζει τα έσοδά από φυσικά αγαθά, αλλά αντίθετα τα εμφανίζει μαζί με τα έσοδα από πωλήσεις ομολόγων και άλλες συναφείς δραστηριότητες. Ίσως η επιχειρηματική εμπλοκή της με την αγορά φυσικών αγαθών κάνει τη συνολική εικόνα της εταιρείας να φαίνεται πολύ θετικότερη απ’ ό,τι είναι. Πέρυσι, 10 δισ. δολάρια -ή περίπου το 1/3 των συνολικών εσόδων- προήλθαν από το τμήμα ομολόγων και φυσικών αγαθών.