Ο Ομπάμα στη μάχη του προϋπολογισμού των ΗΠΑ

Ο Ομπάμα στη μάχη του προϋπολογισμού των ΗΠΑ

Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει άμεσα το αμερικανικό Υπ. Οικονομικών.

Την πρώτη από μια σειρά ομιλιών με τις οποίες ελπίζει να στρέψει το ενδιαφέρον των Αμερικανών στην οικονομία, αναμένεται να δώσει σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρόεδρος Ομπάμα υποσχέθηκε στους υποστηρικτές του αυτήν την εβδομάδα πως θα μιλήσει για «την ανάγκη να αφήσουμε πίσω μας τoυς περισπασμούς και τις πλαστές αντιπαραθέσεις» που κυριαρχούν στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

Αυτό ωστόσο δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί.

Πράγματι, ο Ομπάμα και οι συνεργάτες του θα τα «βρούνε σκούρα» για να καταφέρουν να βγουν αλώβητοι από την πολιτική μάχη που αναμένεται εν όψει του φθινοπώρου, καθώς στο Κονγκρέσο θα συζητηθούν μια σειρά από κρίσιμα οικονομικά νομοσχέδια.

Έγκριση της χρηματοδότησης για το 2014
Τόσο το Κονγκρέσο όσο και η Γερουσία έχουν περάσει τους δικούς τους προϋπολογισμούς για το επόμενο δημοσιονομικό έτος. Όμως υπάρχει μια διαφορά 91 δισ. δολαρίων που αφορά στις δαπάνες και δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως θα εξευρεθεί λύση σύντομα.

Υπάρχει λοιπόν η προσδοκία πως το Κονγκρέσο θα κάνει αυτό που έκανε συχνά τα τελευταία χρόνια: θα περάσει ένα προσωρινό χρηματοδοτικό νομοσχέδιο ως τις 30 Σεπτεμβρίου, με στόχο να αποτρέψει την παύση των κυβερνητικών λειτουργιών την 1η Οκτωβρίου, όταν και ξεκινά το οικονομικό έτος 2014.

Διαβάστε: Χρέη δισεκατομμυρίων βούλιαξαν το ιστορικό Motor-City

Ίσως όμως κι αυτό να μη γίνει, σε περίπτωση που Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί δεν καταφέρουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους ως προς τα επίπεδα των δαπανών.

Το γραφείο προϋπολογισμού του Λευκού Οίκουέχει εν τω μεταξύ επανειλλημένως αναφέρει πως θα εισηγηθεί στον πρόεδρο Ομπάμα την άσκηση βέτο στα νομοσχέδια που επιβάλλουν «δρακόντειες περικοπές στις προτεραιότητες της μεσαίας τάξης».

Απόφαση για το μέλλον της αυτόματης περικοπής δαπανών
Εκτός κι αν δράσει έγκαιρα το Κονγκρέσο, το εύρος των οριζόντιων περικοπών για το 2013 μπορεί να διατηρηθεί και την επόμενη χρονιά, ενώ επιπλέον 19 δισ. δολάρια θα χρειαστεί να κοπούν από τον αμυντικό και εσωτερικό «προαιρετικό προϋπολογισμό», που χρηματοδοτεί μια ευρεία γκάμα προγραμμάτων και υπηρεσιών, από εθνικά πάρκα ως το FBI.

Η μόνη διαφορά αυτής της χρονιάς με την προηγούμενη είναι πως οι νομοθέτες και οι υπηρεσίες θα έχουν περισσότερη «ευελιξία» στο πως θα περικοπούν οι δαπάνες.

Αύξηση στο «πλαφόν» του χρέους
Το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη βάλει μπρος «εξαιρετικά μέτρα» για να συνεχίσει να διατηρεί το οφειλόμενο χρέος της χώρας κάτω από το νόμιμο όριο δανεισμού.

Τα μέτρα αυτά ωστόσο δε θα κρατήσουν για πάντα. Το Διακομματικό Κέντρο Πολιτικής υπολογίζει πως ο χρόνος θα τελειώσει ανάμεσα στα μέσα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει πως το Υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ δε θα είναι πια σε θέση να πληρώνει τους κρατικούς λογαριασμούς εγκαίρως και στο σύνολό τους, καθώς δε θα μπορεί πια να δανείζεται από τις αγορές

Ο μόνος τρόπος για να έχει πρόσβαση στις αγορές είναι η αύξηση στο «πλαφόν»του δημόσιου χρέους.

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει δηλώσει πως δεν θα διαπραγματευτεί τις όποιες προϋποθέσεις των Ρεπουμπλικανών για την αύξηση του ορίου. Και οι Ρεπουμπλικάνοι θα απαιτήσουν ανταλλάγματα για να το κάνουν, ειδικά αν οι Δημοκρατικοί απαιτήσουν να ακυρωθεί η υπόλοιπη αυτόματη περικοπή δαπανών.

Στο παρελθόν, το κόμμα των Ρεπουμπλικανών απαίτησε οι περικοπές στις δαπάνες να ισοσκελίζουν το ποσό της αύξησης στο όριο δανεισμού – η διαβόητη «απόφαση Μπόενερ».

Διαβάστε: Μήπως η Goldman Sachs αυξάνει την τιμή της Coca-Cola

Αυτήν τη φορά το μήνυμα που στέλνεται είναι περίπλοκο. Από τη μία, με δεδομένο το πόσο έχουν ήδη περικοπεί οι προαιρετικές δαπάνες, αναμένεται οι Ρεπουμπλικάνοι να ζητήσουν κι άλλες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

Την Τρίτη, ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κονγκρέσου Τζον Μπόενερ δεν απέκλεισε τίποτα. «Χρειαζόμαστε σημαντικές περικοπές δαπανών για να αποφύγουμε την ενεργοποίηση των αυτόματων οριζόντιων περικοπών και να αυξήσουμε τα όρια δανεισμού. Πιστεύω πως η λεγόμενη ‘απόφαση Μπόενερ’ είναι ο σωστός τρόπος για να το κάνουμε αυτό», δήλωσε ο Μπόενερ.