Ένας μαγνήτης για απατεώνες της αγοράς

Ένας μαγνήτης για απατεώνες της αγοράς

Στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών ο Στήβεν Κοέν και το επενδυτικό κεφάλαιο SAC στις ΗΠΑ.

Ισχυρός άνδρας των αγορών, ιδρυτής ενός από τα ισχυρότερα επενδυτικά κεφάλαια παγκοσμίως, θεωρείται σήμερα ο 106ος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη και 33ος στην πατρίδα του, την Αμερική. Αλλά για να φτάσει έως εδώ, ο Στήβεν Κοέν χρειάστηκε να γράψει πολλά… χιλιόμετρα στο «κοντέρ» του.

Γιος ενός Εβραίου ράφτη μικροαστού και μίας περιστασιακής δασκάλας πιάνου, παθιάστηκε στα νιάτα του με το πόκερ, που -όπως λέει σήμερα- του έμαθε να αναλαμβάνει ρίσκα. Από χρηματιστής στη Wall Street λοιπόν, κατάφερε το 1992 να ιδρύσει ένα από τα μεγαλύτερα hedge funds, την SAC Capital, που σήμερα διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 15 δισ. δολαρίων.

Μόνον η προσωπική περιουσία του φθάνει τώρα τα 9,3 δισ. δολάρια, εκ των οποίων το 1 δισ. έχει διατεθεί στην ιδιωτική συλλογή του έργων τέχνης, η οποία θεωρείται η δεύτερη σημαντικότερη στον κόσμο.

Χιονοστιβάδα παρακολουθήσεων υπό το «Prismα» της NSA

Όλα, λοιπόν, στη ζωή του 57χρονου δισεκατομμυριούχου επενδυτή φάνταζαν ειδυλλιακά. Μέχρι που προ ημερών οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν δίωξη κατά της SAC Capital για εγκληματικές ενέργειες, με την κατηγορία της «αθέμιτης χρήσης εσωτερικής πληροφόρησης», επί τουλάχιστον μία δεκαετία. Κατά το… κοινώς λεγόμενο, η SAC έκανε insider trading.

«Η εταιρεία είχε μετατραπεί σε μαγνήτη για τους απατεώνες της αγοράς», απεφάνθη ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ. Κάτι που φυσικά το hedge fund διαψεύδει. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Κοέν, αν και προσωπικά δεν αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκληματική ενέργεια. Προφανώς ήταν αρκετά έξυπνος -σχολιάζουν αμερικανικά δημοσιεύματα- να μην αφήσει στις παράνομες συναλλαγές τα δικά του «ίχνη».

Ίσως γι’ αυτόν τον λόγο να έχει μπει τώρα για τα καλά στο «μάτι» των αρχών στις ΗΠΑ, που επιδιώκουν να τον βγάλουν οριστικά από το «παιχνίδι». Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει εισηγηθεί να απαγορευθεί δια βίου στον Κοέν να διαχειρίζεται κεφάλαια για λογαριασμό τρίτων, καταθέτοντας μήνυση εναντίον του, με την κατηγορία ότι παρέβλεψε τις παράνομες πρακτικές δύο υπαλλήλων του hedge fund του. Και ο κλοιός ολοένα και στενεύει…

Η πειρατεία «σώζει τα κέρδη»

Τρεις πρώην υπάλληλοι της SAC έχουν ήδη ομολογήσει ότι μετείχαν στην απάτη. Σε βάρος άλλων πέντε έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για insider trading, εκ των οποίων δύο έχουν παραδεχθεί την ενοχή τους, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κουλτούρα ασυδοσίας στην πρώην εργοδότρια εταιρία.

Το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι ότι αυτή δεν είναι καν η πρώτη φορά που το hedge fund του Κοέν απασχολεί τις αρχές στις ΗΠΑ. Και παρά το γεγονός ότι αυτές ερευνούν τις πρακτικές της SAC Capital εδώ και δέκα χρόνια, ο 57χρονος επενδυτής έχει καταφέρει ήδη δύο φορές να βγει αλώβητος από καταγγελίες εις βάρος του για insider trading.

Το 2009, αμερικανικό δικαστήριο απέρριψε προσφυγή της καναδικής φαρμακοβιομηχανίας Biovail κατά της SAC για χειραγώγηση εσωτερικών πληροφοριών, με στόχο να ρίξει την τιμή της μετοχής της εταιρείας. Όταν έναν χρόνο αργότερα η SAC ανταπάντησε με μήνυση για δυσφήμιση και ηθική βλάβη, έφυγε κατά 10 εκατ. δολάρια πλουσιότερη, χάρη στον διακανονισμό που επετεύχθη!

Γίγαντες εναντίον «trolls»

Όμως, η πιο ενδιαφέρουσα υπόθεση είναι αυτή δικαστηρίου στο Κάτω Μανχάταν, που το 2011 απέρριψε ως αβάσιμες φήμες ανάλογες καταγγελίες της πρώην συζύγου του Κοέν. Για την ακρίβεια, η Πατρίτσια -που εκείνη την περίοδο διεκδικούσε καλύτερους όρους στο διαζύγιο- είχε υποστηρίξει ότι ο Στήβεν είχε αναγάγει από το 1985 σε επαγγελματική… μανιέρα του την αθέμιτη χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών – επτά χρόνια, δηλαδή, πριν ιδρύσει το hedge fund του!

Το μόνο που μένει τώρα να αποδειχθεί είναι εάν αυτή η φορά θα είναι για τον Κοέν… τρίτη και φαρμακερή. Η δικάσιμος έχει οριστεί για τις 24 Σεπτεμβρίου, οπότε η εισαγγελία θα παρουσιάσει τα ενοχοποιητικά σε βάρος της SAC στοιχεία.

Και στο μεσοδιάστημα, τους πελάτες του hedge fund έχουν αρχίσει να τους ζώνουν όλο και πιο στενά τα «φίδια» για το τι θα κάνουν με τα κεφάλαιά τους, καθώς πλησιάζει η 16η Αυγούστου, καταληκτική ημερομηνία για εξαργυρώσεις.

Τζoν Έλκαν: Το φρέσκο πρόσωπο της Fiat

Ορισμένοι πάντως -όπως οι Blackstone Group, Ironwood Group, Magnitude Capital και Morgan Stanley- έχουν πάρει προ πολλού τα μέτρα τους, αποσύροντας μέρος των κεφαλαίων τους από την SAC. Αλλά τις ανησυχίες τους φαίνεται ότι δεν συμμερίζεται η Goldman Sachs, που συνεγάζεται και αυτή με το hedge fund του Στήβεν Κοέν.

«Συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με την SAC Capital», τόνισε τις προάλλες ο επιχειρησιακός διευθυντής του τραπεζικού κολοσσού, Γκάρι Κον, στο CNBC. «Είναι σπουδαίοι συνεργάτες»…