Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα εξετάσει τον Δεκέμβριο τα εμβόλια των Pfizer και Moderna

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα εξετάσει τον Δεκέμβριο τα εμβόλια των Pfizer και Moderna
epa08675837 A Russian medical worker prepares a trial vaccine against COVID-19 for a volunteer in a post-registration phase of the test at outpatient hospital number 68 in Moscow, Russia, 17 September 2020. Russia registered the new vaccine called 'Sputnik V' against Coronavirus Sars-Cov-2 and opens the stage of its massive testing. EPA/SERGEI ILNITSKY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εντός του Δεκεμβρίου θα εξεταστεί η έγκριση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού – Στόχος είναι να δώσει έγκριση πριν τα Χριστούγεννα.

Εντός του Δεκεμβρίου θα εξετάσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) την έγκριση του εμβολίου των εταιρειών Biontech και Pfizer, όπως και του εμβολίου που έχει αναπτύξει η Moderna κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τους Financial Times.

Κάτι τέτοιο θα ανοίξει τον δρόμο για την παράδοση των δόσεων στα κράτη-μέλη, προκειμένου να ξεκινήσει το πρόγραμμα εμβολιασμών.

Ήδη, ο ΕΜΑ έχει διευκρινίσει ότι στόχος του είναι να καταλήξει σε επιστημονική άποψη για τα εμβόλια κατά της Covid-19, που έχουν καταθέσει αίτηση για έγκριση, πριν από τα Χριστούγεννα, δήλωσε η διευθύντρια του οργανισμού.

«Αν όλα πάνε καλά, έχουμε μεγάλες ελπίδες ότι θα έχουμε μία θετική γνωμοδότηση πριν από τα Χριστούγεννα», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του EMA Έμερ Κουκ σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTE.

Η Έμερ Κουκ δήλωσε σε συνέντευξή της στην Irish Independent ότι στόχος του EMA είναι να καταλήξει σε θετική γνωμοδότηση με χρονοδιάγραμμα αντίστοιχο με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η απόφαση του οποίου για το εμβόλιο των Pfizer/BionTech αναμένεται στα μέσα του Δεκεμβρίου.

«Αυτά που ακούμε αυτήν την στιγμή είναι τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τις κλινικές δοκιμές και αυτά είναι πολύ θετικά. Αλλά μέχρι να εξετάσουμε τα καθαρά δεδομένα και να διαπιστώσουμε ότι “είναι ό,τι λέει στο κουτί”, δεν μπορούμε να συστήσουμε την χρήση τους για το ευρωπαϊκό κοινό», δήλωσε η Έμερ Κουκ.

Oι εταιρείες Pfizer/BionTech, Moderna και AstraZeneca (σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) ανακοίνωσαν αποτελέσματα της Φάσης 3 των κλινικών δοκιμών που δείχνουν αποτελεσματικότητα 90%-95% των εμβολίων τους.

«Επιτρέψτε μου να πω ότι αποτελεσματικότητα 90% είναι καλά, πολύ καλά για ένα εμβόλιο, άρα η πιθανότητα ότι αυτό που βλέπουμε στον φάκελο υποστηρίζεται στην πράξη μάς κάνει να τα εξετάζουμε με μεγάλη αισιοδοξία», δήλωσε η Έμερ Κουκ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα στοιχεία που έχουν προσκομίσει και οι τρεις εταιρείες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, Άλεξ Αζάρ, ανακοίνωσε χθες πως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της χώρας, θα εξετάσει την αίτηση των Pfizer Και BioNTech για επείγουσα έγκριση του εμβολίου τους στις 10 Δεκεμβρίου.