Ο φόβος των lockdowns επιστρέφει στην Κίνα και η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ξανά σε αναβρασμό

Ο φόβος των lockdowns επιστρέφει στην Κίνα και η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ξανά σε αναβρασμό
A worker wearing personal protective equipment (PPE) and a resident walk along a street during a Covid-19 coronavirus lockdown in the Jing'an district of Shanghai on April 16, 2022. (Photo by Hector RETAMAL / AFP) Photo: AFP

Αξιωματούχοι της Σαγκάης την Κυριακή ανέφεραν ότι το πρώτο κρούσμα της υποπαραλλαγής BA.5 της Omicron εντοπίστηκε στην πόλη και προειδοποίησαν ότι ο κίνδυνος μιας ευρύτερης επιδημίας ήταν «πολύ υψηλός». Οι κάτοικοι της Σαγκάης ζουν πλέον με το φόβο ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να τους επιβάλει πάλι απομόνωση λίγες εβδομάδες μετά την απελευθέρωσή τους από ένα πολύμηνο lockdown που πυροδότησε την οργή της κοινής γνώμης και έπληξε τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας.

Συνολικά, η Σαγκάη ανέφερε 57 νέα κρούσματα το Σάββατο, σημειώνοντας το υψηλότερο νούμερο από το Μάιο. Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα BA.5, έθεσε τις κινεζικές αρχές σε υψηλό επίπεδο συναγερμού δεδομένου του πόσο γρήγορα η παραλλαγή έχει κυριαρχήσει αλλού.

Το στέλεχος BA.5 έγινε κυρίαρχο στις ΗΠΑ μόλις δύο μήνες μετά την πρώτη του εμφάνιση, εκτοπίζοντας γρήγορα τις προηγούμενες υποπαραλλαγές της Omicron, συμπεριλαμβανομένων των ταχέως διαδεδομένων στελεχών BA.2 και BA.2.12.1. Η υποπαραλλαγή BA.5 προκαλεί επίσης αύξηση κρουσμάτων COVID και νοσηλειών σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι η υψηλή μεταδοτικότητα του BA.5 είναι πιθανό να οφείλεται στην ικανότητά του να αποφεύγει την ανοσοποιητική άμυνα των εμβολίων. Αυτή η δυνατότητα, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη ικανότητα του BA.5 να μολύνει εκ νέου άτομα που έχουν προσβληθεί στο παρελθόν από COVID, μπορεί να καταστήσει την υποπαραλλαγή τον πιο μολυσματικό ιό στον κόσμο. Μια νέα προδημοσίευση έρευνας από τη Νότια Αφρική δείχνει ότι κάθε άτομο που έχει μολυνθεί με BA.5 μπορεί να μολύνει, κατά μέσο όρο, 18,6 άλλους, γεγονός που θα καθιστούσε την υποπαραλλαγή Omicron πιο μεταδοτική από την ιλαρά, η οποία προηγουμένως είχε βρεθεί ότι ήταν η πιο μολυσματική ασθένεια στον κόσμο.

Η κυβέρνηση της Κίνας έδειξε πρόσφατα την προθυμία της να φτάσει στα άκρα για να περιορίσει την αρχική παραλλαγή Omicron. Αυτό το στέλεχος του COVID μπορεί να είναι περίπου κατά το ήμισυ μολυσματικό σε σύγκριση με το BA.5, πράγμα που σημαίνει ότι η Κίνα μπορεί να χρειαστεί να επιβάλει ακόμη πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα για να περιορίσει τη νέα παραλλαγή σε περίπτωση που οι αρχές χάσουν τον έλεγχο της επιδημίας.

Από τον Απρίλιο έως τις αρχές Ιουνίου, η κυβέρνηση της Σαγκάης περιόρισε τους 26 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης στα διαμερίσματά τους – εκτός από τις επισκέψεις σε κέντρα εξετάσεων COVID – ενώ η οικονομία της πόλης «σταμάτησε».

Το πολύμηνο lockdown διέκοψε τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και πιθανότατα στοίχισε στην οικονομία της Κίνας εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Πριν από το lockdown στη Σαγκάη, οι οικονομολόγοι πίστευαν ότι η οικονομία της Κίνας επρόκειτο να αναπτυχθεί κατά 8,2% το 2022. Αλλά οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της Nikkei Asia έκτοτε μείωσαν στο μισό τις προσδοκίες τους στο 4,1%.

Η Σαγκάη είναι ένα κρίσιμο «γρανάζι» στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και το κλείσιμο της πόλης έπληξε την παγκόσμια οικονομία και ενίσχυσε τον πληθωρισμό. Στις ανακοινώσεις των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων αυτή την άνοιξη, περισσότερες από 180 εταιρείες ανέφεραν το lockdown στη Σαγκάη ως τροχοπέδη για τις δραστηριότητές τους. Ο Elon Musk, διευθύνων σύμβουλος της Tesla, απέδωσε τις νωχελικές επιδόσεις του γίγαντα των ηλεκτρικών οχημάτων φέτος στο lockdown στη Σαγκάη και στο προσωρινό κλείσιμο του εργοστασίου της Tesla στη Σαγκάη. «Χάσαμε πολλές σημαντικές ημέρες παραγωγής», είπε ο Musk τον Μάιο.

Τον Απρίλιο και τον Μάιο, οι κάτοικοι της Σαγκάης είχαν ήδη κουραστεί με τα ολοένα και πιο δρακόντεια μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό ενός ιού που φαίνεται να γίνεται όλο και λιγότερο θανατηφόρος. Ορισμένοι κάτοικοι της Σαγκάης διαμαρτυρήθηκαν για τους περιορισμούς στη μετακίνησή τους, που τους είχαν αποκλείσει από την πρόσβαση σε βασικά είδη, όπως το φαγητό. Εάν το στέλεχος BA.5 εξαπλωθεί ευρέως, μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολο να πειστεί ο κουρασμένος από το lockdown πληθυσμός της Σαγκάης ότι απαιτούνται περισσότερες καραντίνες και απομόνωση.

Ωστόσο, η άνοδος του BA.5 μπορεί να ωθήσει τους Κινέζους αξιωματούχους να επιβάλουν εκ νέου ορισμένους περιορισμούς που ταλαιπώρησαν την οικονομία της Κίνας νωρίτερα φέτος.

Οι αρχές της Σαγκάης δεν έχουν ανακοινώσει lockdown σε όλη την πόλη, αλλά οι κάτοικοι αναφέρουν ότι οι αρχές περιορίζουν τους ανθρώπους στις κατοικίες τους σε όλη την πόλη.

Προς το παρόν, τουλάχιστον, ορισμένοι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η Σαγκάη θα αποφύγει το lockdown σε ολόκληρη την πόλη. Η UBS Global Wealth Management έγραψε σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα ότι αναμένει ότι οι περιορισμοί της Κίνας για τον COVID θα συνεχίσουν να λαμβάνουν «τη μορφή κυλιόμενων μίνι lockdown για το υπόλοιπο του έτους». Η UBS προέβλεψε ότι τέτοια μέτρα θα είναι «λιγότερο ανασταλτικά στην παραγωγή ή τις αλυσίδες εφοδιασμού» από τα μέτρα καραντίνας νωρίτερα φέτος.

Συνολικά, λίγο πάνω από το 8% του πληθυσμού της Κίνας, 114 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν τώρα υπό μερικό ή πλήρες lockdown για τον COVID, σύμφωνα με την ιαπωνική επενδυτική τράπεζα Nomura.

Πηγή: Fortune.com