Ο Φρανσουά Ολάντ και η γεμάτη ανατροπές ηγεσία του

Ο Φρανσουά Ολάντ και η γεμάτη ανατροπές ηγεσία του
French President Francois Hollande gestures during the news conference at the Expo 2015 global fair in Milan, northern Italy, June 21, 2015. REUTERS/Flavio Lo Scalzo - RTX1HGRW

Ο Ολάντ καταφέρει να βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας συζήτησης γύρω από την τρομοκρατία, την κλιματική αλλαγή και την οικονομική πολιτική ταυτόχρονα.

του Τζεφ Κόλβιν

Όταν ένας ηγέτης αλλάζει διαμετρικά θέσεις, αντιδρά έξυπνα σε νέες συνθήκες ή εγκαταλείπει αρχές όντας υπό πίεση; Όλα αυτά τα ερωτήματα ενσωματώνονται σε έναν πολιτικό άνδρα αυτή την περίοδο: τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Βρίσκεται στις ειδήσεις για πολλούς λόγους: φιλοξενεί τη Σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι, διαχειρίζεται την αντίδραση της Γαλλίας στις τρομοκρατικές επιθέσεις, επεμβαίνει στη Μέση Ανατολή, και αντιμετωπίζει άμεσα και την πρόκληση των περιφερειακών εκλογών στη χώρα του.

Ο μετασχηματισμός του Ολάντ είναι τόσο δραματικός που θα μελετάται από πολιτικούς αναλυτές για χρόνια. Είναι ένας μικροκαμωμένος, διοπτροφόρος Σοσιαλιστής που πέρασε όλη την καριέρα του δαιμονοποιώντας τις εταιρείες και τους πλουσίους, προβάλλοντας το κράτος ως λύση στα προβλήματα της κοινωνίας, και διστάζοντας να κονταροχτυπηθεί γενικώς.

Πλέον, φιλοδοξεί να αφήσει πίσω του αυτό το …soft προφίλ του. Κήρυξε τον πόλεμο στην «τζιχαντιστική τρομοκρατία», βομβαρδίζει θέσεις του ISIS στη Συρία, και υπόσχεται να ξεριζώσει την οργάνωση σε όλο τον κόσμο. Έθεσε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία τον εξόπλισε με έκτακτες εξουσίες. Και υποσχέθηκε ισχυροποίηση και επέκταση των γαλλικών δυνάμεων ασφαλείας. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες είναι αντίθετες προς το σοσιαλιστικό πρόταγμα.

Ο Ολάντ έχει αντιστρέψει τις θέσεις του ακόμα πιο δραματικά στην οικονομική πολιτική. Αμέσως αφότου ανέλαβε, θέσπισε φόρο 75% για εισοδήματα άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ ετησίως. Τα φορολογικά έσοδα από το μέτρο αποδείχθηκαν ελάχιστα σε σχέση με το τεράστιο έλλειμμα του προϋπολογισμού, ενώ τέθηκαν επιπλέον εμπόδια στις γαλλικές εταιρείες που ήθελαν να προσελκύσουν κορυφαίους διευθυντές. Όταν έληξε η ισχύς του φόρου μετά από δύο χρόνια, ο Ολάντ δεν έκανε καμιά προσπάθεια να τον επεκτείνει.

Επιπλέον, στις πρώτες μέρες της προεδρίας του αύξησε ευρύτερα τους φόρους για τις εταιρείες, γεγονός που οδήγησε σε επιβράδυνση της οικονομίας. Πλέον, ο Ολάντ υποστηρίζει τις μειώσεις φόρων, προωθώντας ένα πακέτο 41 δισεκατομμυρίων ευρώ σε φοροαπαλλαγές και άλλα οφέλη για τις εταιρείες. Αυτή η πολιτική σαφώς και είναι κάτι το πρωτότυπο για έναν Σοσιαλιστή.

Οι επιτυχημένοι ηγέτες σχεδόν πάντα αλλάζουν τις θέσεις τους, και τα κίνητρά τους δεν είναι ποτέ απλά. Ο Ολάντ και οι μεταβολές της πολιτικής του βρίσκονται στο επίκεντρο της παγκόσμιας συζήτησης γύρω από την τρομοκρατία, τη Μέση Ανατολή, την κλιματική αλλαγή και την οικονομική πολιτική. Το γεγονός αυτό τον καθιστά μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη περίπτωσης της πολιτικής ηγεσίας.

Πηγή: fortune.com