Ο γερμανικός Τύπος προδικάζει την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα

Ο γερμανικός Τύπος προδικάζει την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα
epa03998052 Newspapers with the story about the arrival of Putin critic Mikhail Khodorkovsky on the front page are on sale in a newstand in Starnberg, Germany, 21 December 2013. Freed former Russian oil tycoon Mikhail Khodorkovsky met his parents in Berlin on Saturday, the first time in a decade he had been with them outside prison following his dramatic pardon and release a day earlier. Khodorkovsky, who was once the richest man in Russia and spent 10 years in jail due to convictions for tax evasion and embezzlement, flew to Berlin on 20 December after being pardoned by Russian President Vladimir Putin. He was believed to have spent the night at one of the German capital's top hotels, the Adlon, prompting photographers to camp outside. EPA/ANDREAS GEBERT

Μεταξύ των κυριότερων ειδήσεων στις γερμανικές εφημερίδες είναι η αναβολή του Eurorgoup για την Ελλάδα.

Για μια παραίτηση Τσίπρα η οποία αποτελεί «θέμα χρόνου» κάνουν λόγο γερμανικά μέσα ενημέρωσης στον απόηχο των εξελίξεων της Τρίτης και την αναβολή του έκτακτου Eurogroup για την πορεία της αξιολόγησης στην Ελλάδα.

«Είναι θέμα χρόνου η παραίτηση Τσίπρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στη λιτότητα. Μόνο ο χρόνος για την παραίτησή του δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί», αναφέρει η γερμανική λαϊκίστικη εφημερίδα «Bild», σε άρθρο της που τιτλοφορείται: «Καμία μεταρρύθμιση, κανένα ευρώ: Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ».

«Καθώς ο χρόνος στενεύει και τα ταμεία της χώρας είναι μείον, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει εντολή να μεταφερθούν τα αποθεματικά των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ στο Δημόσιο», υπογραμμίζει το σχετικό δημοσίευμα.

Την ίδια στιγμή και η εφημερίδα «Die Welt» σημειώνει πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στη λιτότητα. Κάτι που πλέον είναι θέμα χρόνου».

Ο συντάκτης του συγκεκριμένου δημοσιεύματος διερωτάται, εξάλλου, εάν ο κ. Τσίπρας θα παίξει εκ νέου το χαρτί των εκλογών. «Όμως, δεν θα υπήρχε κανένα πολιτικό όφελος για τον Τσίπρα από κάτι τέτοιο. Στην ελληνική Βουλή των 300 εδρών, η κυβέρνηση έχει ισχνή πλειοψηφία (153 βουλευτές). Η κρίσιμη ψηφοφορία για τον Τσίπρα θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Πολλοί βουλευτές θα μπορούσαν να μην εγκρίνουν τα μέτρα. Πολλοί απ’ αυτούς μάλιστα φοβούνται να αντικρίσουν τους ψηφοφόρους τους την Κυριακή που είναι το Πάσχα των Ελλήνων. Κυκλοφορούν ήδη φήμες ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε και πάλι να κάνει ελιγμούς και να προκηρύξει νέες εκλογές. Αν χάσει ο Τσίπρας, θα είναι οι Συντηρητικοί που θα βάλουν στο δικό τους πρόγραμμα τη βαριά λιτότητα σε δράση. Τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δείχνουν, μέχρι στιγμής, καμία θέληση να βοηθήσουν τον Τσίπρα με τις ψήφους των βουλευτών τους. Τα συνδικάτα ζητούν ήδη για “εξέγερση κατά της λιτότητας”», προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.

Την ίδια στιγμή, η γερμανική εφημερίδα επιμένει στα περί επικείμενης παραίτησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, σημειώνοντας ότι ο ίδιος «έχει τονίσει ότι εάν η χώρα δεν λάβει φρέσκο χρήμα από το τρίτο πακέτο βοήθειας στις αρχές Μαΐου, θα πτωχεύσει».