O Γερμανός πολιτικός – «σύνδεσμος» του Τσίπρα με την Μέρκελ

O Γερμανός πολιτικός – «σύνδεσμος» του Τσίπρα με την Μέρκελ

Δημοσίευμα της SZ αναφέρεται σε επαφές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με Βερολίνο και Βρυξέλλες – Ο ρόλος του Ασμουσεν.

Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ δημοσιεύει σήμερα η «Sueddeutsche Zeitung», στο οποίο αναφέρεται ότι το Βερολίνο, το Παρίσι και οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αλλαγής στην κυβέρνηση της Ελλάδας, ενώ το φαβορί των εκλογών, Αλέξης Τσίπρας, αναζητεί επαφές με τις χώρες της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τις ανεπίσημες επαφές με τη γερμανική κυβέρνηση έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εργασίας Γιέργκ ‘Ασμουσεν.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε το 2013 με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και με τον Γιέργκ ‘Ασμουσεν, ο οποίος ήταν τότε στέλεχος της ΕΚΤ. Με τον δεύτερο, οι ανεπίσημες επαφές συνεχίζονται και για το περιεχόμενό τους έχουν ενημερωθεί τόσο η καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ όσο και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Και στις Βρυξέλλες όμως, τονίζεται, ο κ. ‘Ασμουσεν θεωρείται ως ο σύνδεσμος με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επικοινωνία με την αξιωματική αντιπολίτευση έχει και η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι κυρίως η Γαλλία και η Γερμανία, αλλά και η ΕΚΤ και το Eurogroup, διατηρούν, εκτός από τις επίσημες επαφές με την ελληνική κυβέρνηση, επαφές και με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η πρωτοβουλία ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα» διευκρινίζεται, ενώ στόχος όλων των συμμετεχόντων είναι να γνωριστούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν σημεία αναφοράς για μελλοντικές συνομιλίες.

«Αν ο Τσίπρας καταφέρει πράγματι να κερδίσει τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου και να δημιουργήσει κυβερνητικό συνασπισμό, στην Ευρώπη θα γίνουν σκληρές διαπραγματεύσεις» εκτιμούν οι συντάκτες, αναφερόμενοι στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι χώρες της Ευρωζώνης, προ πάντων η Γερμανία, θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, απορρίπτουν ωστόσο για την ώρα κατηγορηματικά τις απαιτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνουν.

«Ο πρωθυπουργός Σαμαράς παρακολουθεί ενδεχομένως τις επαφές του αντιπάλου του Τσίπρα με τους ευρω-εταίρους με κάποιον εκνευρισμό» επισημαίνουν οι συντάκτες και προσθέτουν ότι το Eurogroup συνέρχεται και πάλι στις 26 Ιανουαρίου, την επομένη των εκλογών, και ότι οι εταίροι θέλουν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο, λόγω μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, να εκπνεύσει το τρέχον πρόγραμμα, λίγο πολύ κατά λάθος.

Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει η ανησυχία ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αντλήσει από τις χρηματαγορές αρκετά χρήματα για την αποπληρωμή παλαιών χρεών, θα καταστεί αφερέγγυα και θα ρίξει την Ευρωζώνη σε νέα αναταραχή, υποστηρίζεται.