Ο Γιάνης Βαρουφάκης τα βάζει εμμέσως με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Ο Γιάνης Βαρουφάκης τα βάζει εμμέσως με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
Greek Finance Minister Yanis Varoufakis (L) gives a statement to the media outside the Finance Ministry following a meeting with German Finance Minister Wolfgang Schaeuble in Berlin, Germany, June 8, 2015. REUTERS/Fabrizio Bensch - RTX1FM4O

«Η Κομισιόν και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ένα καθήκον. Το καθήκον αυτό, ως κυβερνητικό όργανο της ΕΕ, είναι να βοηθά πολιτικούς και γραφειοκράτες να φθάσουν σε μια συμφωνία. Θα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), Gregor Gysi, στέλνοντας ένα έμμεσο μήνυμα και στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της διαπραγμάτευσης.

«Κάθε μέτρηση του ευρωβαρόμετρου και μελέτη κατά τα τελευταία λίγα χρόνια καταδεικνύει ότι δυστυχώς οι Ευρωπαίοι χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένων όλων εκείνων των ευρωπαϊκών θεσμών, τους οποίους οι Ευρωπαίοι αγωνίζονται επί δεκαετίες να συστήσουν», είπε ο Έλληνας υπουργός.

«Είναι ώρα να σταματήσουμε να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον. Είναι ώρα να κάνουμε τη δουλειά μας, ώστε να αποδώσουν καρπούς οι προσπάθειες πολλών μηνών και να καταλήξουμε σε συμφωνία», υπογράμμισε.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης συναντήθηκε και με και σχολίασε ότι «στις ιστορικές αυτές στιγμές, με τα μάτια των Ευρωπαίων πάνω μας, προσδοκώντας από εμάς του πολιτικούς να φέρουμε αυτή τη διαπραγμάτευση σε μια επιτυχή κατάληξη προς όφελος κάθε Ευρωπαίου πολίτη, είναι κρίσιμο να μην σκεφτόμαστε με όρους κομματικής πολιτικής αλλά ως Ευρωπαίοι με υπευθυνότητα για το μέλλον της Ευρώπης».

Από την πλευρά του ο κ. Gregor Gysi τόνισε πως ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση. «Θα ήθελα από την πλευρά μου να πω δύο πράγματα.

Από όλους όσους παίρνουν αποφάσεις στην Ευρώπη θα πρέπει να γίνει κατανοητό τι είναι κατά βάθος η δημοκρατία. Εάν γίνει κατανοητό τι είναι η δημοκρατία, τότε θα αποδεχθούν το γεγονός ότι στην Ελλάδα πριν λίγους μήνες είχαμε μια κυβερνητική αλλαγή.

»Θα πρέπει να υπάρξει αλληλοκατανόηση μεταξύ των Ευρωπαίων και όχι αντιπαράθεση. Κυρίως θα πρέπει να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη. Θα σας πω έναν αριθμό: Στην Ελλάδα 2.000 οικογένειες κατέχουν το 80% του πλούτου της χώρας».

Η συνπρόεδρος του Die Linke, Katja Kipping, δήλωσε πως σε αυτή την συζήτηση το θέμα δεν είναι μόνο η  Ελλάδα , αλλά τίθεται το ερώτημα εάν είναι εν γένει δυνατόν στην Ευρώπη να υπάρξει άλλος δρόμος πέραν του αυστηρά νεοφιλελεύθερου. «Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης το θέμα είναι η δημοκρατία στην Ευρώπη. Για εμένα είναι σημαντικό να διαβεβαιώσω μια ακόμη φορά τον κ. Βαρουφάκη για την στήριξη του κόμματος Die Linke και να καταστήσω σαφές ότι από κοινού με ένα ευρύ συνασπισμό καλούμε σε διαδήλωση στις 20 Ιουνίου για να δείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι αλλιώς, ότι είμαστε αντίθετοι στους χειρισμούς της Μέρκελ και του Σόιμπλε.

Δεν συμφωνούμε με το να δρουν οι Μέρκελ και Σόιμπλε εξ ονόματός μας, όχι μόνο επειδή θέτουν την Ελλάδα σε μια κατάσταση αυξανόμενης ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά επειδή λόγω της πολιτικής τους αυξάνεται αισθητά η απογοήτευση για την Ευρώπη», τόνισε η Katja Kipping.

Διαβάστε ακόμη: Ικανοποιημένος ο Βαρουφάκης: Είχαμε με τον Σόιμπλε μια φιλική συζήτηση