Ο Γκέιτς γίνεται παππούς και αγωνιά για τα… εγγόνια όλου του κόσμου

Ο Γκέιτς γίνεται παππούς και αγωνιά για τα… εγγόνια όλου του κόσμου
epa07152437 Bill Gates, co-Chairman of the Bill & Melinda Gates Foundation, attends a press conference in Tokyo, Japan, 09 November 2018. The Japan Sports Agency and the Bill and Melinda Gates Foundation announced a new partnership to utilize the momentum of the Olympic and Paralympic Games Tokyo 2020 to increase awareness of the Sustainable Development Goals (SDGs) with the launch of the 'Our Global Goals' campaign in 2019. EPA/FRANCK ROBICHON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Άρχισα να κοιτάζω τον κόσμο με έναν νέο φακό πρόσφατα» γράφει ο Μπιλ Γκέιτς 

Η ιδέα του να γίνεις παππούς και γιαγιά έχει μεγάλη συναισθηματική αξία για τον Μπιλ Γκέιτς.

«Άρχισα να κοιτάζω τον κόσμο με έναν νέο φακό πρόσφατα – όταν η μεγαλύτερη κόρη μου μου ανακοίνωσε τα απίστευτα νέα ότι θα γίνω παππούς», γράφει ο Γκέιτς μια επιστολή που δημοσιεύτηκε τα μεσάνυχτα της Τρίτης στο προσωπικό του ιστολόγιο, Gates Notes. 

Η 26χρονη κόρη του Γκέιτς, Τζένιφερ, και ο σύζυγός της, Νάγελ Νάσαρ, περιμένουν το πρώτο τους μωρό το 2023. «Το να πληκτρολογώ τη φράση, “Θα γίνω παππούς του χρόνου” μου προκαλεί μεγάλη συγκίνηση», γράφει ο Γκέιτς και προσθέτει: «Και η σκέψη αυτή δίνει νέα διάσταση στη δουλειά μου. Όταν σκέφτομαι τον κόσμο στον οποίο θα γεννηθεί το εγγόνι μου, εμπνέομαι περισσότερο από ποτέ ώστε να βοηθήσω τα παιδιά και τα εγγόνια όλων να έχουν την ευκαιρία να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη συνέχεια, ο Γκέιτς μιλά για το έργο που κάνει για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τόσο μέσω του Ιδρύματος Gates όσο και μέσω παροχής υποστήριξης σε εταιρείες με την επενδυτική του εταιρεία, Breakthrough Energy Ventures.

Το πόσο καλά ανταποκρίνεται η σημερινή γενιά ηγετών στην κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τους μεταγενέστερους. «Μπορώ να συνοψίσω τη λύση για την κλιματική αλλαγή σε μια πρόταση: Πρέπει να εξαλείψουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050», γράφει ο Γκέιτς. «Οι ακραίες καιρικές συνθήκες προκαλούν ήδη δεινά και αν δεν φτάσουμε σε καθαρές μηδενικές εκπομπές, τα εγγόνια μας θα μεγαλώσουν σε έναν κόσμο που θα είναι δραματικά χειρότερος».

Και ενώ οι συνέπειες της αντιμετώπισης αυτής της πρόκλησης είναι σαφείς, το ίδιο είναι και το μέγεθος της πρόκλησης. «Μπορώ να συνοψίσω την πρόκληση σε δύο προτάσεις: Το να φτάσουμε στο μηδέν θα είναι το πιο δύσκολο πράγμα που έχουν κάνει ποτέ οι άνθρωποι», γράφει ο Γκέιτς. «Πρέπει να φέρουμε επανάσταση σε ολόκληρη τη φυσική οικονομία – πώς φτιάχνουμε πράγματα, κινούμαστε, παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια, καλλιεργούμε φαγητό και παραμένουμε ζεστοί και δροσεροί – σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες».