Γιατί η Goldman Sachs φοβάται το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Γιατί η Goldman Sachs φοβάται το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Photo: pixabay.com
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να θέσουν το πλαφόν στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Η κίνηση της Ευρώπης να βάλει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου απειλεί να περιορίσει την προσφορά στην περιοχή και να εντείνει την ενεργειακή κρίση, υποστηρίζει το Bloomberg.

Όπως θυμίζει, τα κράτη-μέλη κατέληξαν σε συμφωνία για να βάλουν ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, δίνοντας τέλος σε μήνες πολιτικής διαμάχης για το αν θα παρέμβουν στον ενεργειακό τους τομέα. Ωστόσο, ενώ ο μηχανισμός μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ακραίων διακυμάνσεων των τιμών, μπορεί να αφήσει την περιοχή ευάλωτη σε ανεπαρκείς προμήθειες και ισχυρότερο ανταγωνισμό από την Ασία.

Ένα ανώτατο όριο τιμών χωρίς σχετικό ανώτατο όριο στη ζήτηση μπορεί να επιδεινώσει το έλλειμμα εφοδιασμού σε φυσικό αέριο της Ευρώπης ενθαρρύνοντας την κατανάλωση, αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc. συμπεριλαμβανομένης της Samantha Dart. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την παγκόσμια προσφορά το επόμενο έτος και, στο χειρότερο σενάριο, να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να βάλουν δελτίο στο φυσικό αέριο.

Επιπλέον, το ανώτατο όριο θα καταστήσει πιο δύσκολο για τους εισαγωγείς της περιοχής να αυξήσουν σημαντικά τις προσφορές για να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ο κλάδος έχει προειδοποιήσει ότι τα φορτία LNG θα προτιμήσουν την Ασία εάν οι τιμές εκεί είναι υψηλότερες από τα ανώτατα όρια στην Ευρώπη, καθώς η ζήτηση της Κίνας αυξάνει με τη χαλάρωση των περιορισμών για την πανδημία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εισαγωγείς LNG στην Ευρώπη και την Ασία ανταγωνίζονται για ποσότητες από τους ίδιους εξαγωγείς, όπως οι ΗΠΑ και το Κατάρ. Ένα από τα πλεονεκτήματα του πλαφόν είναι ότι θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα αφανών πολέμων για διασφάλιση ποσοτήτων – και εκτινάξεις τιμών – για αποστολές spot μεταξύ των δύο περιοχών. Οι ασιατικές τιμές LNG ακολουθούν στενά τις κινήσεις στην Ευρώπη, με τις δύο αγορές να συνδέονται στενά τον περασμένο χρόνο.

Το πλαφόν, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Φεβρουάριο, θα μπορούσε να αποσυρθεί εάν υπάρξουν «δυσμενείς επιπτώσεις». Και το ανώτατο όριο δεν επεκτείνεται στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές (OTC), γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μετατόπιση από τα χρηματιστήρια στην λιγότερο διαφανή εξωχρηματιστηριακή αγορά.

Η ΕΕ συμφώνησε να θέσει το πλαφόν στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ή περίπου 56 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (btu). Για να ενεργοποιηθεί το εργαλείο, οι τιμές του φυσικού αερίου πρέπει να είναι πάνω από το ανώτατο όριο για τρεις ημέρες και επίσης πάνω από τις τιμές LNG σε κάποιο βαθμό. Εάν το πλαφόν είχε εισαχθεί στις αρχές του τρέχοντος έτους, θα είχε χρησιμοποιηθεί για περισσότερες από 40 ημέρες τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Οι ασιατικές τιμές LNG διαπραγματεύονταν πάνω από 56 δολάρια ανά εκατομμύριο Btu για περίπου δύο εβδομάδες μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου