Ο «γολγοθάς» της κυβέρνησης: Πρέπει να κλείσει 76 προαπαιτούμενα σε 74 μέρες

Ο «γολγοθάς» της κυβέρνησης: Πρέπει να κλείσει 76 προαπαιτούμενα σε 74 μέρες

Οι καθυστερήσεις της τέταρτης αξιολόγησης, τα «αγκάθια», η επιστροφή των θεσμών και η έξοδος από το πρόγραμμα.

Πολλές είναι οι εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, 74 μέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου και σχεδόν ένα μήνα πριν από την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Το 86% των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης δεν έχει υλοποιηθεί και το 14% έχει κλείσει αλλά με εκκρεμότητες. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο πρωθυπουργός στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο κάλεσε τους υπουργούς να «τρέξουν», χωρίς πολλές αντιρρήσεις.

Η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης είναι η βασική και κύρια τεχνική προϋπόθεση για να υπάρχει αίσια έκβαση σε όλες τις συζητήσεις με τους Θεσμούς, τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, και σημείωσε πως σε αυτή τη φάση δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να εργαστούν με αίσθημα ευθύνης το διάστημα που απομένει και κάλεσε όποιον έχει αντιρρήσεις να τις πει τώρα. «Αναμένω όλοι και όλες σας να εργαστείτε με αίσθημα ευθύνης διότι τώρα κρίνεται η επιτυχία της κυβέρνησης και η λήξη προγράμματος. Δεν υπάρχει άλλη αξιολόγηση. Είναι η τελευταία. Και άρα πιθανές εκκρεμότητες δεν μπορούν να μετατεθούν στο μέλλον. Σας ενημερώνω λοιπόν ότι δεν θα δεχτώ καθυστερήσεις, κωλυσιεργείες και τεχνητά εμπόδια. Εδώ κρίνεται το συλλογικό μας στοίχημα και όχι το ατομικό έργο κάθε υπουργού. Όποιος, λοιπόν, έχει αντιρρήσεις να τις εκφράσει τώρα. Έχουν μείνει περίπου ογδόντα ημέρες για να κλείσει η αξιολόγηση. Θέλω σε αυτές τις ογδόντα μέρες να δώσετε όλες σας τις δυνάμεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Μικρή πρόοδος

Η μικρή πρόοδος που έχει καταγραφεί θα διαφανεί στο EuroWorking Group στις 12 Απριλίου, όπου θα συζητηθεί η πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων. Στα ακανθώδη προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται οι παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας και ειδικά η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, οι αποκρατικοποιήσεις των ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ και ΔΕΗ, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και ο επαναυπολογισμός του ΕΝΦΙΑ, ο επαναυπολογισμός όλων των συντάξεων και η προετοιμασία της περικοπής της προσωπικής διαφοράς από 1.1.2019, κ.α..

Και μπορεί ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί να είχε δηλώσει προσφάτως πως δεν θα πρέπει να υπάρξουν εφέτος διακοπές του Πάσχα για την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο αυτό δεν το ενστερνίστηκε εν συνόλω το οικονομικό επιτελείο και όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση καθώς πολλοί έχουν εκδράμει ήδη εκτός Αθηνών.

Σε κάθε περίπτωση η διαπραγμάτευση για τα προαπαιτούμενα θα εκκινήσει ουσιαστικά μετά τις 22 Απριλίου και την ολοκλήρωση της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Και δεδομένου ότι έχει χαθεί πολύτιμός χρόνος είναι πολύ πιθανόν η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) με τους επικεφαλής των θεσμών να μην κλείσει τον Μάιο, αλλά τον Ιούνιο.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, στις Βρυξέλλες προβλέπουν καθυστέρηση και εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι να κλείσει τόσο η αξιολόγηση όσο και όλη η συμφωνία στο Eurogroup της 12ης Ιουλίου. Επιπλέον, ήδη θεωρείται δεδομένο ότι μικρός αριθμός, που αφορά κυρίως θέματα ιδιωτικοποιήσεων και ενέργειας, θα ενσωματωθεί στις μεταμνημονιακές υποχρεώσεις. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί καθυστερούν κι αυτοί την επιστροφή τους στην Αθήνα. Το νωρίτερο, θα είναι εδώ την 7η Μαΐου, αλλά η πιο πιθανή ημερομηνία είναι η 14η Μαΐου. Ακόμη κι αυτό το ελαφρώς καθυστερημένο χρονοδιάγραμμα, όμως, προϋποθέτει υπερπροσπάθεια, καθώς οι εκκρεμότητες είναι πολλές και σημαντικές.