Ο Γουόρεν Μπάφετ χάνει το μεγάλο στοίχημα

Ο Γουόρεν Μπάφετ χάνει το μεγάλο στοίχημα
Photo:

Το εντυπωσιακό προβάδισμα που είχε αποκτήσει ο CEO της Berkshire Hathaway εξανεμίστηκε.

Το 2015 ήταν το όγδοο από τα δέκα έτη του Μεγάλου Στοιχήματος (Million-Dollar Bet) του Γουόρεν Μπάφετ και κατά τη διάρκεια αυτού έχασε μέρος των κερδών των προηγούμενων ετών.

Το στοίχημα αυτό λαμβάνει χώρα μεταξύ του Γουόρεν Μπάφετ και της χρηματιστηριακής εταιρείας Protégé Partners. Ο Γουόρεν Μπάφετ στοιχηματίζει (με δικά του χρήματα, όχι της Berkshire) ότι η απόδοση ενός δείκτη της χρηματιστηριακής αγοράς μπορεί να νικήσει την απόδοση του μέσου όρου πέντε hedge funds που έχουν επιλεγεί προσεκτικά από την Protégé.

Το 2015, όμως, τα πέντε funds of κατάφεραν να ξεπεράσουν την απόδοση του χρηματιστηριακού δείκτη που επέλεξε ο Γουόρεν Μπάφετ. Η διαφορά, ωστόσο, ήταν πολύ μικρή. Τα πέντε funds κατέγραψαν κέρδη 1,7% μέσα στο 2015, ενώ ο χρηματιστηριακός δείκτης που επέλεξε ο Μπάφετ σημείωσε κέρδη 1,36%.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Μεγάλο Στοίχημα ήταν μία πρωτοβουλία της ίδιας της Protégé όταν έμαθε πως ο Γουόρεν Μπάφετ κατακεραύνωσε τον κόσμο των hedge fund σε μια ομιλία του. Βασικός κανόνας του μεταξύ τους «παιχνιδού» είναι να μην αποκαλύπτει δημόσια η εταιρεία ποια hedge funds επέλεξε να «παίξει» και ποιον χρηματιστηριακό δείκτη διάλεξε για να ποντάρει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής.