Ο John Oliver διέγραψε χρέος ύψους 15 εκατ. δολαρίων

Ο John Oliver διέγραψε χρέος ύψους 15 εκατ. δολαρίων

Πρόκειται για την μεγαλύτερη δωρεά που έχει γίνει ποτέ μέσω τηλεοπτικής εκπομπής και αφορά ληξιπρόθεσμα χρέη 9.000 Αμερικανών πολιτών. 

Ο John Oliver, κωμικός και παρουσιαστής του σόου Last Week Tonight του διάσημου αμερικανικού δικτύου ΗΒΟ, προχώρησε σε μια κίνηση που έγραψε ιστορία στα τηλεοπτικά δρώμενα.

Τι ακριβώς έκανε; Την μεγαλύτερη σε αξία δωρεά που έχει γίνει ποτέ μέσω τηλεοπτικής εκπομπής.

Πιο συγκεκριμένα, διέγραψε τα χρέη 9.000 αμερικανών πολιτών, ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο παρουσιαστής, εξηγούσε στη σατιρική εκπομπή του, ότι τα νοικοκυριά των ΗΠΑ χρωστούν συνολικά 12 τρισεκατομμύρια δολάρια και πως τα περισσότερα από τα ληξιπρόθεσμα χρέη “πωλούνται” σε εισπρακτικές εταιρείες που στη συνέχεια κυνηγούν με κάθε τρόπο τους οφειλέτες.

“Η αγορά του χρέους είναι βρώμικη επιχείρηση και χρειάζεται επειγόντως μεγαλύτερη εποπτεία. Όπως είναι η κατάσταση, ο κάθε ηλίθιος μπορεί να μπει σε αυτή τη δουλειά. Και μπορώ να αποδείξω πόσο ανησυχητικά εύκολο είναι”, ανέφερε και ύστερα παρουσίασε σχετική έρευνα για τις εισπρακτικές εταιρείες και το πώς δουλεύει αυτό το σύστημα.

Ο Oliver αγόρασε το υπέρογκο χρέος των συμπολιτών του δημιουργώντας πολύ εύκολα την εταιρεία “Central Asset Recovery Professional, Inc” στο διαδίκτυο, “επενδύοντας” 50 δολάρια. Λίγο αργότερα, έλαβε μια προσφορά για να αγοράσει ιατρικά χρέη αξίας 15 εκατ. δολαρίων δίνοντας κάτι λιγότερο από 60.000 δολάρια. Μια εταιρεία που θα αγοράσει ένα χρέος όπως αυτό, παρενοχλεί συστηματικά, με αθέμιτες πρακτικές και απειλές τους οφειλέτες για να κερδίσει ένα μέρος του ποσού.

Στην περίπτωση του Oliver, το χρέος που αγόρασε, ανήκε σε 9.000 άτομα. Αφού εξήγησε αναλυτικά πώς δουλεύει αυτή η “επιχείρηση”, στάθηκε δίπλα από ένα μεγάλο κόκκινο κουμπί, το πάτησε και ως δια μαγείας, ανακοίνωσε περιχαρής πως τα χρέη και η λίστα των οφειλετών μεταβιβάστηκε σε μια ΜΚΟ και πως αυτά διαγράφονται χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε φορολογική επιβάρυνση ή επαναφορά του θέματος στο μέλλον.