Ο Κάμερον επιμένει: Διαπραγμάτευση εξόδου πριν την ενεργοποίηση του άρθρου 50

Ο Κάμερον επιμένει: Διαπραγμάτευση εξόδου πριν την ενεργοποίηση του άρθρου 50
epa05396986 Britain's Prime Minister David Cameron holds a news conference at the end of the first day of the European Summit in Brussels, Belgium, 28 June 2016. EU leaders meet in Brussels on 28 June for the first time since the British referendum, in which 51.9 percent voted to leave the European Union (EU). EPA/JULIEN WARNAND

Έκκληση για ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου απηύθυνε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

 

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε την Τετάρτη ότι ο διάδοχός του θα μπορούσε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ προτού υποβληθεί επίσημο αίτημα από το Λονδίνο με το οποίο θα ξεκινήσει η νομική διαδικασία που συνδέεται με το άρθρο 50 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρά τις δηλώσεις περί του αντιθέτου από αξιωματούχους της ΕΕ.

«Εκείνοι λένε “όχι διαπραγμάτευση, χωρίς γνωστοποίηση” (της πρόθεσης) αλλά δεν νομίζω ότι αυτό αποκλείει το ενδεχόμενο μιας συζήτησης μεταξύ του νέου πρωθυπουργού με τους εταίρους του ή ακόμα και με τους θεσμούς προκειμένου να συνεχίσουμε να πορευόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε ο απερχόμενος πρωθυπουργός.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον σημείωσε ότι το να μείνει ενωμένη η Βρετανία είναι μέγιστης σημασίας, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις ανησυχίες ότι οι χώρες που την απαρτίζουν θα επιδιώξουν την ανεξαρτησία τους αφού οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.

«Το να κρατήσουμε ενωμένο το ΗΒ αποτελεί ένα απόλυτα ύψιστο εθνικό συμφέρον για την χώρα» τόνισε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης στο κοινοβούλιο.