Ο κλάδος των υπηρεσιών της Ευρωζώνης σε υφεσιακή πορεία – Η ΕΚΤ προειδοποιεί για το 2024

Ο κλάδος των υπηρεσιών της Ευρωζώνης σε υφεσιακή πορεία – Η ΕΚΤ προειδοποιεί για το 2024
The headquarters of the European Central Bank (ECB) is pictured prior to a news conference following the meeting of the governing council of the ECB in Frankfurt am Main, western Germany, on March 10, 2022. (Photo by Daniel ROLAND / AFP) Photo: AFP
H δραστηριότητα των υπηρεσιών τείνει να αντικατοπτρίζει τη μεταποίηση με καθυστέρηση δύο τριμήνων.

Ο κλάδος των υπηρεσιών της Ευρωζώνης βρισκόταν σε ύφεση για το μεγαλύτερο μέρος του 2023, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, με την ΕΚΤ να αναφέρει πως η εν λόγω πορεία μπορεί να συνεχιστεί και το 2024.

Ο κλάδος επηρεάστηκε από τις αυξήσεις των επιτοκίων στις οποίες προχώρησε η ΕΚΤ μέχρι και το φθινόπωρο του 2023, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον περιορισμό του πληθωρισμού στην ευρωπαϊκή οικονομία, ανεβάζοντας το κόστος για τα πάντα, από την ενέργεια και τα τρόφιμα μέχρι τις υπηρεσίες.

Η ευρωτράπεζα αναφέρει πως η ζήτηση για υπηρεσίες παρέμεινε σχετικά ισχυρή. Αυτό μπορεί να αλλάξει, ωστόσο, καθώς η δραστηριότητα των υπηρεσιών τείνει να αντικατοπτρίζει τη μεταποίηση με καθυστέρηση δύο τριμήνων, κατέληξε η ΕΚΤ.

«Η δυναμική στη μεταποίηση περιέχει πληροφορίες σχετικές με τη βραχυπρόθεσμη δυναμική στις υπηρεσίες, και συνεπώς για την υπόλοιπη οικονομία. Η μεταποίηση φαίνεται να οδηγεί τις υπηρεσίες, ενώ δεν μπορεί να διαπιστωθεί σαφής ηγετική σχέση προς την αντίθετη κατεύθυνση» σημειώνεται από την ευρωτράπεζα.

Η βιομηχανία εντάσεως κεφαλαίου αντέδρασε γρήγορα, ήδη από το τρίτο τρίμηνο του 2022, ακόμη και όταν οι υπηρεσίες φαίνονταν ανθεκτικές, μετέδωσε το Reuters.

Παρόλα αυτά, η ΕΚΤ σημείωσε επίσης ότι ο συνολικός αντίκτυπος της ύφεσης στις υπηρεσίες είναι πιθανό να είναι μικρότερος.

«Οι κλυδωνισμοί της νομισματικής πολιτικής έχουν αντίκτυπο στη μεταποίηση σχεδόν διπλάσιο και περίπου δύο τρίμηνα ταχύτερο από τον αντίκτυπό τους στις υπηρεσίες», πρόσθεσε η τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com