Ο κορυφαίος οικονομολόγος Mohamed El-Erian προειδοποιεί: Έχουμε «εδραιωμένο» και «ευρείας βάσης» πληθωρισμό

Ο κορυφαίος οικονομολόγος Mohamed El-Erian προειδοποιεί: Έχουμε «εδραιωμένο» και «ευρείας βάσης» πληθωρισμό
Oranges are displayed at a produce stall inside Grand Central Market on March 11, 2022 in downtown Los Angeles, California. - US consumer prices hit a new 40-year high in February 2022 as the world's largest economy continued to be battered by a surge of inflation, which the fallout from Russia's invasion of Ukraine is expected to worsen. (Photo by Patrick T. FALLON / AFP) Photo: AFP
Ο κορυφαίος οικονομολόγος Mohamed El-Erian λέει ότι ο πληθωρισμός «θα επιμείνει» και προφέρει τις λέξεις που κανείς δεν θέλει να ακούσει: «Εδραιωμένος» και «ευρείας βάσης».

του Will Daniel

Ο πληθωρισμός έχει γίνει το πιο πιεστικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η οικονομία των ΗΠΑ το 2022, και ακόμη και με τις πρόσφατες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να επιβραδυνθεί, οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι οι επιπτώσεις θα διαρκέσουν.

Ο Mohamed El-Erian, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος στην Allianz και πρόεδρος του Queens’ College του Cambridge, προειδοποιεί για τους κινδύνους του πληθωρισμού εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Pimco έχει γίνει πολύ γνωστός για την δημόσια κριτική του προς τα στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και τον χαρακτηρισμό της αύξησης των τιμών καταναλωτή ως «παροδικής» κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τώρα, ο El-Erian προειδοποιεί ότι ακόμη και αν ο μετρούμενος πληθωρισμός, όπως μετράται με τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI), μειωθεί καθώς πέφτουν οι τιμές του φυσικού αερίου, ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, θα παραμείνει «πεισματικά υψηλός».

Ο El-Erian είπε στο Yahoo Finance την Κυριακή ότι αναμένει ότι ο βασικός πληθωρισμός θα είναι «επίμονος», κλείνοντας το έτος μεταξύ 4,5% και 5,5%. Αυτό είναι πολύ πάνω από το στόχο 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

«Η ενέργεια και τα τρόφιμα, ειδικότερα, θα είναι πολύ πιο αδύναμοι παράγοντες του πληθωρισμού», είπε. «Αλλά ακόμα χειρότερα, ο βασικός πληθωρισμός θα παραμείνει πεισματικά υψηλός. Αυτό σημαίνει μια διαδικασία πληθωρισμού που έχει εδραιωθεί περισσότερο και έχει γίνει πιο ευρεία στην οικονομία μας».

Αυτά είναι λόγια που πρέπει να φοβόμαστε όταν πρόκειται για τον πληθωρισμό, καθώς οι οικονομολόγοι διακρίνουν τον συνηθισμένο από τον αυξημένο πληθωρισμό με βάση το εάν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό εδραιώνονται και εάν οι αυξήσεις των τιμών γίνονται ευρείας βάσης στην οικονομία. Με άλλα λόγια, όλοι περιμένουν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν.

Ανώτατα στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας έχουν προειδοποιήσει ότι ο «εδραιωμένος» πληθωρισμός αποτελεί «σημαντικό κίνδυνο» για την οικονομία των ΗΠΑ. Και αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ρίτσμοντ προειδοποίησαν πέρυσι ότι όταν ο πληθωρισμός γίνει «ευρείας βάσης», είναι πιο πιθανό να είναι ένα «επίμονο φαινόμενο».

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια τέσσερις φορές φέτος με την ελπίδα να καταπολεμήσει τις αυξανόμενες τιμές καταναλωτή, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να τιθασεύσουν την πληθωριστική τάση της οικονομίας των ΗΠΑ. Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε σε 9,1% ετήσιο ρυθμό τον Ιούνιο, το υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 1981.

Παρά τον αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης των ΗΠΑ, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια επιβραδύνουν την οικονομία, ο El-Erian είπε ότι οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα πρέπει να παραμείνουν επικεντρωμένοι στη μείωση του πληθωρισμού εάν θέλουν να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία τους.

«Πρέπει να πάρουμε τον έλεγχο του ‘θηρίου’ του πληθωρισμού», είπε. «Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα πρέπει να δράσει όχι μόνο για να ενισχύσει τη νομισματική της πολιτική, αλλά και για να κερδίσει αξιοπιστία. Ο οδηγός της για το μέλλον αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν χωρίς νόημα – και αυτό δεν είναι καλό».

Πηγή: fortune.com