Ο κος TripAdvisor βάζει πλώρη για άλλες «πολιτείες»

Ο κος TripAdvisor βάζει πλώρη για άλλες «πολιτείες»

Το νέο επιχειρηματικό «στοίχημα» του Λάνγκλεϊ Στάινερ με την CarGurus.

Στον επιχειρηματικό κόσμο, ο Λάνγκλεϊ Στάινερ έγινε γνωστός ως ο συνιδρυτής και πάλαι ποτέ πρόεδρος του TripAdvisor. Από το 2004 όμως, αφότου πούλησε το μερίδιό του στην κορυφαία σήμερα ταξιδιωτική ιστοσελίδα, έχει βαλθεί να μετατραπεί σε επιχειρηματικό… γκουρού στην εμπορία αυτοκινήτων.

Η νέα εταιρεία του, που όχι τυχαία έχει ονομάσει «CarGurus», έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία για όσους αναζητούν online πληροφορίες και συγκριτικά τεστ στην αμερικανική αγορά αυτοκινήτου, μεταχειρισμένα και καινούργια.

Ήδη είναι τρίτη σε επισκεψιμότητα στις ΗΠΑ, χωρίς ο Λάνγκλεϊ να έχει ξοδέψει ένα σεντ για τη διαφημιστική προβολή της. Κατά τον ίδιο εξάλλου αυτή είναι περιττή, μιας και η φήμη της εταιρείας του διαδίδεται από καταναλωτή σε καταναλωτή κι από στόμα σε στόμα.

Ο λόγος, εξηγεί στο Fortune, είναι ότι η «CarGurus» δεν «μπουκώνει» τον χρήστη της με ένα σωρό περιττές πληροφορίες. Σε κάθε αναζήτηση παρουσιάζει αντίθετα σταθμισμένα στοιχεία, ανάλογα π.χ. με τη γεωγραφική θέση που βρίσκεται ο ενδιαφερόμενος αγοραστής, την αξιοπιστία των πωλητών και την πραγματική αξία των προσφορών τους.

«Θέλουμε οι λίστες κάθε αναζήτησης να είναι οι καλύτερες απ’ όλες τις απόψεις, κι όχι μόνον από πλευράς τιμής», τονίζει. Η επιρροή από το TripAdvisor είναι βέβαια εμφανής -οι χρήστες για παράδειγμα μπορούν να αφήνουν σχόλια στο «CarGurus» με τις εντυπώσεις τους από κάθε επαφή με έναν έμπορο αυτοκινήτων ή από μία αγοραπωλησία.

Με αυτά και με άλλα, η απήχηση είναι πράγματι μεγάλη. Τα ετήσια έσοδα της «CarGurus» αγγίζουν τα 50 εκατ. δολάρια, με το 70% να προέρχεται από συνδρομές εμπόρων αυτοκινήτων και το υπόλοιπο να καλύπτεται με online διαφημίσεις μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως της Ford και της General Motors.

Ο Λάγκλεϊ λέει ότι τα πράγματα πάνε τόσο καλά, ώστε τον Δεκέμβριο θα επεκτείνει τη λειτουργία της εταιρείας του και στην αγορά της Βρετανίας. Στα επόμενα σχέδιά του είναι να μπει δυναμικά στο «παιχνίδι» στη Γερμανία, στη Βραζιλία και στη Ρωσία. Ενώ στα «σκαριά» έχει και την πρώτη δημόσια εγγραφή για εισαγωγή στο χρηματιστήριο.

Στόχος του είναι να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή ρευστότητα, μίας και στην «CarGurus» δεν μετέχουν επενδυτικά κεφάλαια, παρά μόνον ο Λάγκλεϊ και κάποιοι στενοί του φίλοι, που -όπως ο ίδιος λέει- αποκαλούνται αυτοσαρκαστικά «η μαφία του TripAdvisor».