Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ θέλει να αντικαταστήσει τα laptop με γυαλιά VR των… 1.500 δολαρίων

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ θέλει να αντικαταστήσει τα laptop με γυαλιά VR των… 1.500 δολαρίων
In this undated image courtesy of Meta Connect a person experiences the new Meta Quest Pro VR headset. - A year after it rebranded itself in the name of building a metaverse, Meta on Tuesday unveiled a new version of its virtual reality headset tailored for working professionals. The $1,500 Meta Quest Pro features a number of new features that are meant to improve users' perception of truly being in the presence of other people. (Photo by Meta Connect / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HANDOUT / META CONNECT" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Photo: AFP
Θα καταφέρει να κάνει πράξη η Meta το μεγαλεπίβολο σχέδιό της, ή τα δεκάδες εκατομμύρια για το metaverse πάνε τελικά χαμένα;

Η μητρική εταιρεία του Facebook, η Meta, παρουσίασε την Τρίτη ένα headset εικονικής πραγματικότητας υψηλής τεχνολογίας, με την ελπίδα ότι οι άνθρωποι σύντομα θα τα χρησιμοποιούν για να δουλέψουν και να παίξουν στο, ακόμα άπιαστο, «metaverse».

Τα ακουστικά Meta Quest Pro αξίας 1.500 δολαρίων διαθέτουν αισθητήρες υψηλής ανάλυσης, οι οποίοι επιτρέπουν στους ανθρώπους να βλέπουν εικονική και ανάμικτη πραγματικότητα σε πλήρες χρώμα, να παρακολουθούν το βλέμμα και τις λεγόμενες «φυσικές εκφράσεις του προσώπου», οι οποίες μιμούνται τις κινήσεις του προσώπου του χρήστη. Με αυτόν τον τρόπο τα είδωλά τους θα φαίνονται φυσικά όταν αλληλεπιδρούν με άλλα avatar σε περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας.

Παλαιότερα γνωστή ως Facebook, η Meta βρίσκεται στη μέση ενός εταιρικού μετασχηματισμού, για την ολοκλήρωση της οποίας θα χρειαστούν χρόνια. Η εταιρεία θέλει να εξελιχθεί από πάροχος πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης σε κυρίαρχη δύναμη ενός εκκολαπτόμενου project εικονικής πραγματικότητας που ονομάζεται “metaverse” – κάτι σαν το διαδίκτυο που ζωντανεύει ή τουλάχιστον αποδίδεται σε 3D.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Mark Zuckerberg έχει περιγράψει το metaverse ως ένα καθηλωτικό εικονικό περιβάλλον, ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν ουσιαστικά να «εισέλθουν» αντί να το κοιτούν απλώς σε μια οθόνη. Η εταιρεία επενδύει δισεκατομμύρια στα σχέδιά της που πιθανότατα θα χρειαστούν χρόνια για να αποδώσουν.

Τα ακουστικά VR είναι ήδη δημοφιλή σε ορισμένους gamers, αλλά η Meta γνωρίζει ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό για να κάνει το metaverse mainstream. Ως εκ τούτου, θέτει στο στόχαστρο τους εργαζόμενους που δουλεύουν από το γραφείο και το σπίτι.

«Η Meta λανσάρει τα νέα ακουστικά Meta Quest Pro ως εναλλακτική λύση στη χρήση φορητού υπολογιστή», είπε ο Rolf Illenberger, ιδρυτής και διευθύνωνς σύμβουλο της VRdirect, η οποία δημιουργεί περιβάλλοντα VR για επιχειρήσεις. Πρόσθεσε ωστόσο ότι για τις επιχειρήσεις, η λειτουργία στους εικονικούς κόσμους του metaverse εξακολουθεί να είναι «αρκετά τραβηγμένη».

Η Meta ανακοίνωσε επίσης ότι τα avatars του metaverse θα έχουν σύντομα πόδια – μια σημαντική λεπτομέρεια που λείπει από τότε που τα avatar έκαναν το ντεμπούτο τους πέρυσι.

Πηγή: Fortune.com