Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ θέλει να θεραπεύσει όλες τις ασθένειες μέχρι το 2100

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ θέλει να θεραπεύσει όλες τις ασθένειες μέχρι το 2100
epa06908850 (FILE) - Mark Zuckerberg (R), Chairman and CEO of Facebook, and his wife Priscilla Chan (L) arrive at the State Dinner for China's President Xi Jinping and Madame Peng Liyuan at the White House in Washington, DC, USA, 25 September 2015 (reissued 25 July 2018). Facebook has been given a license to setup an office in China even though the company's website has blocked within the country since 2009. EPA/CHRIS KLEPONIS/POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι σχεδιάζει να κάνει ο ιδρυτής του Facebook και η γυναίκα του Πρισίλα Τσαν.

Το 2015, όταν ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και η σύζυγος του, Πρισίλα Τσαν, δημιούργησαν το ίδρυμα Chan Zuckerberg Initiative, έθεσαν ως στόχο τη θεραπεία, πρόληψη ή διαχείριση όλων των ασθενειών μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε.

Οκτώ χρόνια και μια πανδημία (του κορονοϊού) αργότερα, το ίδρυμα έχει θέσει ως στόχο του έναν μικρότερο, πιο διαχειρίσιμο 10ετή στόχο: Την καλύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του ανθρώπινου κυττάρου, όπως δήλωσε η Τσαν μιλώντας στο συνέδριο του Fortune’s Impact Initiative την Τετάρτη στην Ατλάντα των ΗΠΑ.

Οι γνώσεις αυτές είναι απαραίτητες για την επίτευξη των στόχων του ιδρύματος, δήλωσε η Τσαν, παιδίατρος,

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο της επιστήμης όπου μπορούμε να εξετάσουμε τις μεταλλάξεις και μπορούμε να εξετάσουμε την τελική κατάσταση του τι συμβαίνει στην ασθένεια. Η μέση είναι, σε μεγάλο βαθμό, ένα πλήρες μυστήριο» συμπλήρωσε η ίδια.

Τα κύτταρα είναι δύσκολο να μελετηθούν για μια σειρά λόγων, σύμφωνα με την παιδίατρο. Πρώτον, υπάρχουν «τρισεκατομμύρια από αυτά, όλων των διαφορετικών τύπων». Δεύτερον, «είναι πολύ, πολύ μικρά». Επιπλέον, έχουν δυναμική, προσαρμόζονται συνεχώς και ανταποκρίνονται στο περιβάλλον τους.

«Στόχος μας είναι να κατανοήσουμε πραγματικά τι κάνουν τα κύτταρα σε υγιείς και νοσογόνες καταστάσεις, ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε τους ασθενείς και τις οικογένειες να καταλάβουν τι συμβαίνει στο σώμα τους και πώς να το αντιμετωπίσουν» πρόσθεσε η Τσαν.

1 στα 10 άτομα παγκοσμίως θα διαγνωστεί με μια σπάνια ασθένεια

Ενώ το ίδρυμα των Ζούκερμπεγκ συνεισφέρει δισ. δολάρια στην ιατρική έρευνα και σε άλλους σκοπούς κάθε χρόνο, σε σύγκριση με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, είναι ένας «μικροσκοπικός» παίκτης, όπως υποστήριξε η Τσαν. Η ίδια ανέφερε ακόμα πως λόγω της σχετικά μικρής κλίμακας του ιδρύματος, «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και στρατηγικοί σε ό,τι αφορά τα σημεία που πιστεύουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε διαφοροποιημένη αξία».

«Μπορούμε να συμβάλουμε μοναδικά σε αυτόν τον χώρο, με βάση τους πόρους και τις δυνατότητες που διαθέτουμε;» διερωτήθηκε η Τσαν.

Το ίδρυμα υποστηρίζει ότι μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη διασταύρωση της υγιούς ισότητας και των σπάνιων ασθενειών. Ενώ οι σπάνιες ασθένειες είναι από μόνες τους σπάνιες, συλλογικά είναι κοινές. Περίπου 1 στα 10 άτομα παγκοσμίως θα διαγνωστεί με μια σπάνια ασθένεια κατά τη διάρκεια της ζωής του, σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό για τις Σπάνιες Διαταραχές, καθιστώντας τις σπάνιες ασθένειες ένα μείζον αλλά υποτιμημένο ζήτημα δημόσιας υγείας, αναφέρει το Fortune.com.

Η διαγνωστική «Οδύσσεια» -ή το ταξίδι προς τη διάγνωση για έναν ασθενή με σπάνια ασθένεια- διαρκεί, κατά μέσο όρο, 4 έως 9 χρόνια και μπορεί να περιλαμβάνει ιατρικό εκφοβισμό, πλήρη άρνηση από τους γιατρούς και λανθασμένες διαγνώσεις. Ορισμένοι ασθενείς δεν θα λάβουν ποτέ τις απαντήσεις που τόσο απεγνωσμένα αναζητούν.

Η Τσαν αναφέρει πως για τους ασθενείς με σπάνιες παθήσεις, το ταξίδι προς τη διάγνωση είναι «ένα μέρος μεγάλης ανισότητας». Δεν έχουν όλοι οι ασθενείς -ιδιαίτερα εκείνοι στις χώρες του δεύτερου και τρίτου κόσμου- «πρόσβαση σε καθιερωμένα ιατρικά κέντρα». Ακόμα και μεταξύ αυτών που έχουν, πολλοί «δεν είναι καλά συνδεδεμένοι με τα κατάλληλα κέντρα και περνούν πολύ χρόνο μετακινούμενοι από το ένα μέρος στο άλλο, χωρίς να παίρνουν απάντηση».

Το ίδρυμα »συνεργάζεται πολύ στενά με ομάδες σπάνιων ασθενειών για να βεβαιωθούμε ότι μαθαίνουμε από τις εμπειρίες τους και κατανοούμε πώς η επιστήμη που υποστηρίζουμε μπορεί να εφαρμοστεί γρήγορα και ισότιμα» σε ασθενείς με σπάνιες ασθένειες, ώστε να μπορούν να διαγνωστούν ταχύτερα, δήλωσε η Τσαν, με στόχο τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και της ποιότητας ζωής των ασθενών αυτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com