O Χάουαρντ Σουλτς, το “μυαλό” πίσω από τα Starbucks, εγκαταλείπει το brand

O Χάουαρντ Σουλτς, το “μυαλό” πίσω από τα Starbucks, εγκαταλείπει το brand
epa04318932 Starbucks CEO Howard Schultz waves during opening of the first Starbucks coffe store in Colombia, in Bogota, Colombia, 16 July 2014. EPA/Mauricio Duenas Castaneda Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Ανυπομονώ να υποστηρίξω αυτήν την επόμενη γενιά ηγετών για να κατευθύνουν τα Starbucks στο μέλλον ως πελάτης, υποστηρικτής και συνήγορος στον ρόλο μου ως επίτιμου προέδρου», δήλωσε ο Σουλτς.

Ο ιδρυτής των Starbucks, Χάουαρντ Σουλτς, αποχωρεί από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας από την Τετάρτη, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Ο Schultz, ο οποίος αγόρασε τα Starbucks από τους αρχικούς ιδιοκτήτες του το 1987, έκανε την εταιρεία μια παγκόσμια δύναμη του καφέ με περισσότερες από 36.000 τοποθεσίες σε χώρες από τις ΗΠΑ έως την Ιαπωνία. Κατάφερε επίσης να φέρει τα Starbucks στην «τρίτη θέση» μεταξύ του σπιτιού και της δουλειάς, ως την ιδανικότερη τοποθεσία όπου οι επισκέπτες θα μπορούσαν να μείνουν και να πιουν έναν εσπρέσο.

Ο 70χρονος επίτιμος πρόεδρος υπηρέτησε ως διευθύνων σύμβουλος τρεις φορές, επιστρέφοντας δύο φορές στη θέση για να σώσει την εταιρεία όταν σχεδόν κατέρρευσε κάτω από τη ηγεσία των διαδόχων του. Πέρυσι, επέλεξε και εκπαίδευσε το έμπειρο στέλεχος Laxman Narasimhan, 56 ετών, ως τον πρώτο εξωτερικό CEO που ηγήθηκε των Starbucks.

Επίσης την Τετάρτη, η εταιρεία διόρισε τον Wei Zhang, πρώην ανώτερο σύμβουλο του Alibaba Group, ως διευθυντή από την 1η Οκτωβρίου. Σε παλαιότερο ρόλο, ο Zhang ηγήθηκε της στρατηγικής διεθνών επιχειρήσεων και μέσων ενημέρωσης του κινεζικού ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων. Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά των Starbucks, είναι ζωτικής σημασίας για τις προοπτικές ανάπτυξής της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην πιο πρόσφατη θητεία του ως Διευθύνων Σύμβουλος, ο Σουλτς ηγήθηκε μιας εταιρείας πολύ διαφορετικής από αυτή που ίδρυσε. Αυτές τις μέρες, το 75% των ποτών που πωλούνται από τα Starbucks είναι κρύα και οι πελάτες παραγγέλνουν όλο και περισσότερο μέσω της εφαρμογής, αλλά και στα drive-thru. Παράλληλα, όλο και περισσότεροι πελάτες επιλέγουν να προσαρμόζουν στα γούστα τους ακόμη περισσότερο τα ήδη χειροποίητα ροφήματα της εταιρείας. Αυτό οδήγησε σε συμφόρηση στα καταστήματα, ωθώντας τον Σουλτς να βρει λύση για τον εξορθολογισμό των λειτουργιών μέσω μιας σειράς αναβαθμίσεων εξοπλισμού.

Ο Σουλτς αντιμετώπισε επίσης μια συνδικαλιστική εκστρατεία στις καφετέριες, καθώς οι εργαζόμενοι απαιτούσαν καλύτερους μισθούς και ωράρια. Δικαστές και εισαγγελείς κατηγόρησαν την εταιρεία για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, κάτι που ο Σουλτς αρνήθηκε σε ακρόαση ενώπιον του Κογκρέσου νωρίτερα αυτό το έτος, λίγο μετά την αποχώρησή του από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν λιγότερο από 1% μετά το κλείσιμο των συναλλαγών στη Νέα Υόρκη. Η μετοχή υποχώρησε 2,3% φέτος μέχρι το κλείσιμο της Τετάρτης, ενώ ο δείκτης εστιατορίων S&P 500 σημείωσε άνοδο 7%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: