O μεγιστάνας Μεξικανός Κάρλος Σλιμ παίρνει θέση για τον Τραμπ

O μεγιστάνας Μεξικανός Κάρλος Σλιμ παίρνει θέση για τον Τραμπ
Carlos Slim, Lifetime Honorary Chairman, Telefonos de Mexico, speaks at the WSJD Live conference in Laguna Beach, California October 29, 2014. REUTERS/Lucy Nicholson (UNITED STATES - Tags: BUSINESS TELECOMS) - RTR4C2T8 Photo:

Γιατί ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο δεν θεωρεί απειλή για τη χώρα του τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Μεξικανός δισεκατομμυριούχος Κάρλος Σλιμ είπε την Παρασκευή ότι ένα ενωμένο Μεξικό ήταν έτοιμο να βοηθήσει την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, και προσπάθησε να κατευνάσει τους φόβους στη χώρα του ως προς το τι θα σημαίνουν οι πολιτικές του νέου Προέδρου των ΗΠΑ για τη μεξικανική οικονομία.

Σε μια σπάνια συνέντευξη τύπου, ο συνήθως απόμακρος μεγιστάνας είπε ότι το Μεξικό χρειάζεται να διαπραγματευτεί από μια θέση ισχύος, επισημαίνοντας ότι ο Τραμπ – τον οποίο αποκάλεσε «μεγάλο διαπραγματευτή» – αντιπροσωπεύει μια μεγάλη αλλαγή ως προς το πώς διεξάγεται πλέον η πολιτική.

Ο Μεξικανός Πρόεδρος Ενρίκε Πένα Νιέτο ακύρωσε μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τραμπ, αφότου ο Αμερικανός Πρόεδρος έγραψε στο Twitter ότι καλό θα ήταν ο Νιέτο να μην προσέλθει στη συνάντηση παρά μόνο εάν το Μεξικό συμφωνήσει να πληρώσει για ένα τείχος στα σύνορα.

Σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της ηρεμίας, οι δύο πρόεδροι συνομίλησαν για μια ώρα στο τηλέφωνο την Παρασκευή, και το πέσο ανέβηκε.

Ο Σλιμ, ο οποίος είχε καταφερθεί εναντίον του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αλλά συνέφαγε μαζί του μετά τη νίκη της 8ης Νοεμβρίου προσπάθησε να καθησυχάσει εκείνους που φοβούνται για τον αντίκτυπο των πολιτικών του Τραμπ στην οικονομία.

«Οι συνθήκες στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ ευνοϊκές για το Μεξικό» είπε ο Σλιμ, ισχυριζόμενος ότι οι πολιτικές του Τραμπ για την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ θα δώσουν ώθηση και στη μεξικανική οικονομία.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στα βιβλία και σε άλλα γραπτά του Τραμπ, ο Σλιμ είπε ότι οι Μεξικανοί εργαζόμενοι στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ωφεληθούν από τη σχεδιαζόμενη αύξηση των δαπανών για υποδομές.

Και επεσήμανε ότι το καλύτερο τείχος για να αποτραπεί η μετανάστευση θα είναι οι επενδύσεις που θα δημιουργήσουν ευκαιρίες και νέες θέσεις εργασίας στο Μεξικό.