Ο «μετεωρολόγος των αγορών» αναλύει τις σημαντικότερες διεθνείς χρηματιστηριακές επενδύσεις

Ο «μετεωρολόγος των αγορών» αναλύει τις σημαντικότερες διεθνείς χρηματιστηριακές επενδύσεις

Η εβδομάδα πριν το Brexit επηρεάζει τα πάντα.

Του Αν.Σ.Τσομπανίδη*

H περιδίνηση των αγορών, με θολό βαρομετρικό πεδίο το Brexit ως προς την βραχυπρόθεσμη εξέλιξή του, και με επίκεντρα τους στάσιμα αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης (Ευρωζώνη, Ιαπωνία) και τους μέτριους ρυθμούς μεγέθυνσης (ΗΠΑ) προκάλεσε σαφείς νότιες κινήσεις στις αποτιμήσεις των μετοχικών αξιών.

Η ταυτόχρονη ισχυρή βόρεια κατεύθυνση στις τιμές των ομολόγων επιβεβαιώνει τη σαφή πρόθεση των επενδυτών να ενσωματώσουν τα νέα δεδομένα στις συγκριτικές αποτιμήσεις των εναλλακτικών μορφών επένδυσης. Όσον αφορά τις μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις του τεχνικού μας βαρομέτρου αυτές παραμένουν αναλλοίωτες με τον αστάθμητο πλέον παράγοντα του Brexit να βαδίζει προς την ολοκλήρωσή του.

Eυρώ-Δολάριο

H βασική ισοτιμία κινείται στο κέντρο του εύρους 1,11-1,15 δολαρίων ανά ευρώ που η πυξίδα μας εδώ και καιρό έχει υποδείξει. Σημαντικές βραχυπρόθεσμα ομιχλώδεις προβλέψεις περί του Brexit θα συνεχίζουν να δίνουν, τουλάχιστον μέχρι τις 23/6, θετικό στίγμα υπέρ του αμερικανικού νομίσματος

Δολάριο-Γιεν

Σε μία επανάληψη της βόρειας πορείας του ιαπωνικού νομίσματος προς την κρισιμότατη στήριξη των 103,50 γιέν, κάτι που η αγορά βίωσε και το Σεπτέμβριο του 2014, θεωρούμε ότι τα περιθώρια περαιτέρω καλοκαιρίας για το γιεν είναι ιδιαίτερα περιορισμένα. Άλλωστε πολλοί λήπτες αποφάσεων, με τη γνώμη τους να έχει ευρύ αντίκτυπο στους επενδυτές, πιθανόν να προβούν μετά το Brexit σε λεκτικές παρεμβάσεις υπέρ της χαλάρωσης του γιεν.

Στερλίνα-Δολάριο

Οι βραχυπρόθεσμες ενδείξεις του βαρόμετρου δίνουν μία σχετική ανάσχεση της βόρειας κατεύθυνσης του δολαρίου αφού η εκδοχή των επιπτώσεων του Brexit βρίσκονται κοντά στην χρονική ολοκλήρωσή του. Η πυξίδα βλέπει τα ανώτερα σημεία αντίστασης, για τις επόμενες κρίσιμες 4-5 συνεδριάσεις, στην περιοχή των 1,40-1,38 δολαρίων ανά στερλίνα.

FTSE 100

Το στίγμα του παρατεταμένου, λόγω Brexit, βαρομετρικού χαμηλού διέσπασε το κρίσιμο επίπεδο των 6000 μονάδων κάτι που στο μετεωρολογικό μας αρχείο οδηγεί πίσω στο Φεβρουάριο 2016. Ως εκ τούτου, και πέραν της βραχυπρόθεσμης πορείας που λογικά παραμένει αβέβαιη, οι επαγγελματίες επενδυτές αδυνατούν να βρουν ξεκάθαρο στίγμα βιώσιμης ανόδου των βρετανικών μετοχών, είτε με ευόδωση Brexit είτε με παραμονή στο ισχύον καθεστώς. Για το τελευταίο όμως μπορεί να θεμελιωθεί ένα βραχυπρόθεσμο ράλι .

ΝΙΚΚΕΙ

Με την πρόσφατη διάσπαση της σημαντικής στήριξης των 15530-15550 μονάδων -η προηγούμενη ανάλογη κίνηση εντοπίζεται στο Σεπτέμβριο 2014- η επόμενη σημαντική στήριξη βρίσκεται στην περιοχή των 14.700 μονάδων. Όμως το βαρόμετρο διαγνώνει ως ιδιαίτερα ακραίο και λιγότερο πιθανό το καιρικό αυτό φαινόμενο μέσω του οποίου μπορεί να ενταθεί περαιτέρω η νότια κίνηση που θα επιφέρει και πρόσθετη διολίσθηση των τιμών των αμερικανικών μετοχών.

DOW JONES

Η μετοχική αγορά, με τις ισχυρότερα κυρίαρχα στίγματα παγκοσμίως, δοκίμασε αλλά απέτυχε να κινηθεί προς τα βορειότερη ιστορική της συντεταγμένη των 18.350 μονάδων. Παρά την πρόσφατη διόρθωση η νοτιότερη μετακίνηση των αποτιμήσεων των αμερικανικών μετοχών, δεν φαίνεται να διασπά εύκολα τα επίπεδα των 17400 μονάδων.

Πετρέλαιο (WTI)

O μαύρος χρυσός, μετά από ένα τετράμηνο παρατεταμένης ανόδου, ακολουθεί φυσιολογική κίνηση κατοχύρωσης κερδών με αποτέλεσμα η σημαντική, κατά την πυξίδα, στήριξη εντοπίζεται στην περιοχή των 47,20-47,30 δολάρια το βαρέλι. Όσον αφορά τη μεσοπρόθεσμη εκτίμηση, αυτή λόγω και των σχετικά υψηλών βαρομετρικών πεδίων, παραμένει ευνοϊκή και μπορεί να οδηγήσει στα επίπεδα των 57-59 δολαρίων ανά βαρέλι.

*Πιστοποιημένου Επενδυτικού Συμβούλου

** Με την βοήθεια της τεχνικής ανάλυσης μέσω της ελληνικής τεχνογνωσίας πλατφόρμας παροχής εφαρμοσμένης επενδυτικής πληροφόρησης Trading Vectos.