Ο Μετερεωλόγος αναλύει: Η στερλίνα, το Brexit και τα κερδοσκοπικά χτυπήματα στο δολάριο

Ο Μετερεωλόγος αναλύει: Η στερλίνα, το Brexit και τα κερδοσκοπικά χτυπήματα στο δολάριο


Δίνει το στίγμα του για τις σημαντικότερες διεθνείς χρηματιστηριακές επενδύσεις.

Του Αν. Σ. Τσομπανίδη

Στον αστερισμό της διαμόρφωσης του μελλοντικού βαρομετρικού πεδίου των αγορών, λόγω Brexit,και στις οριακές,για τις περισσότερες κατηγορίες αξιών, αποτιμήσεις με τις μετοχικές αξίες να βρίσκονται κατά μέσον όρο, μόλις 5% από τα ιστορικά υψηλά τους η πυξίδα των αγορών δεν δίνει σαφές στίγμα για τον βόρειο ή νότιο προσανατολισμό των αξιών, ενώ προγνώνει, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, τη διατήρηση σχετικά περιορισμένου εύρους στις μέσες διακυμάνσεις των χρηματιστηριακών τιμών για την επόμενη εβδομάδα (range trading).

Ευρώ-Δολάριο
Η πυξίδα μας δείχνει την ισοτιμία να βρίσκεται περίπου στο μέσο της ευρύτερης ζώνης που έχουμε οριοθετήσει εδώ και 2 περίπου μήνες (1,0950-1,1350). Μεσούντος πάντως του χρόνου η βόρεια κίνηση για το ευρώ εξασθενεί με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο πιθανή η κίνηση προς το 1,0950.

Δολάριο-Στερλίνα
Οι επιθετικές short κινήσεις κατά του βρετανικού νομίσματος προσομοιάζουν την συμπεριφορά της αιφνίδιας υποτίμησης του ελβετικού φράγκου (Ιανουάριος 2015).Η μελλοντική λοιπόν πορεία της στερλίνας θα εξαρτηθεί από τον χρόνο και την διαδικασία εφαρμογής του Brexit.Ενδιάμεσα όμως δεν αποκλείεται να δούμε έναν ακόμη αιφνίδιο κερδοσκοπικό γύρο υπέρ του δολαρίου, που εάν συμβεί, θα βρει ισχυρότατη αντίσταση στο προηγούμενο υψηλό των 35 τελευταίων ετών (1,1450 στις 6/10/16)

Δολάριο-Γιέν
Η πυξίδα είχε καθαρά εντοπίσει το τέλος της καλοκαιρίας που επικράτησε επί μακρόν για το ιαπωνικό νόμισμα. Ως εκ τούτου η ισχυρή στήριξη των 100 γιέν φαίνεται να έχει εμπεδωθεί ενώ η ευσταθής συνέχεια της βραχυπρόθεσμης βόρειας κίνησης του δολαρίου θα περάσει μέσα από το πεδίο των 104,30-104,50 γιέν ανά δολάριο

Dow Jones
Η καθυστέρηση υλοποίησης της αλλαγής νομισματικής πολιτικής της FED ,έχει κουράσει τους επενδυτές με αποτέλεσμα την εξασθένηση της δυναμικής περαιτέρω ανόδου των ανόδου των αμερικανικών μετοχών. Αντίθετα στο βραχυπρόθεσμο μετερεωλογικό δελτίο θεωρείται πολύ πιθανή η διάσπαση των 18000 μονάδων με πρώτο πεδίο στήριξης στην περιοχή των 17900 μονάδων.

FTSE 100
Το αποτέλεσμα των δύο ισχυρών νότιων κινήσεων της στερλίνας δημιούργησε ευνοϊκούς ανέμους που οδήγησαν τις χρηματιστηριακές αξίες των 100 ισχυρότερων εταιρειών του City σε ιστορικά υψηλά επίπεδα που αντιστοιχούν προσεγγιστικά στις 7250 μονάδες. Εντός προβλέψεων κινήθηκε το βαρομετρικό χαμηλό που επικράτησε στην συνέχεια με την περιοχή των 6900- 7000 μονάδων να αποτελεί μία ισχυρή βραχυπρόθεσμη γραμμή στήριξης.

ΝΙΚΚΕΙ
Η τεχνική κίνησή του προσομοιάζει του Dow Jones αλλά ακριβώς με αντίθετες συντεταγμένες. Ως εκ τούτου βλέπουμε αφομοίωση(consolidation) πέριξ του επιπέδου των 16800-17000 μονάδων και με το επόμενο ανοδικό στίγμα της πυξίδας να σταματά στις 17200 μονάδες.

Πετρέλαιο
Σε trading τεχνικής φύσεως επιδίδονται οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην αγορά του πετρελαίου. Κρίσιμη στήριξη είναι η περιοχή των 50 δολαρίων ενώ τα περισσότερα θεμελιώδη σε παγκόσμιο επίπεδο συγκλίνουν στην νοτιότερη κίνηση του μαύρου χρυσού. Και αυτό παρά την ισχυρότατη άνοδό του ,μέσα στο 2016,με αφετηρία της βόρειας κίνησης την περιοχή των 27 δολαρίων ανά βαρέλι.

Χρυσός
Βάσει και των επιτυχών προβλέψεων για την υποχώρηση στην τιμή του χρυσού (Το στίγμα δόθηκε στα 1350 δολάρια ανά ουγγιά) προγνώνουμε μία διατήρηση του ψυχρού περιβάλλοντος για το κίτρινο μέταλλο τόσο από θεμελιώδη όσο και τεχνική προσέγγιση. Το 1250 είναι το πρώτο ισχυρό βραχυπρόθεσμο εύρος ενώ τα 1210 δολάρια ανά ουγγιά είναι η επόμενη στήριξη.

*Πιστοποιημένος Επενδυτικός σύμβουλος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
*Με την υποστήριξη της ελληνικής τεχνογνωσίας πλατφόρμας παροχής εφαρμοσμένης επενδυτικής πληροφόρησης Trading Vectos