Ο μοναχός και τα μακαρόνια που λάτρεψαν οι Έλληνες!

Ο μοναχός και τα μακαρόνια που λάτρεψαν οι Έλληνες!

Ο Διευθυντής Marketing της Barilla στην Ελλάδα μιλά στο FortuneGreece.com για τη ΜΙΣΚΟ και τα 86 έτη επιτυχούς πορείας στον κλάδο των ζυμαρικών.

Στην ιστορία του marketing λίγες είναι οι φορές που μπορεί μια μάρκα να ταυτίστηκε τόσο πολύ με το προϊόν, όπως συνέβη στην περίπτωση της MISKO. Εδώ και αρκετές δεκαετίες το σλόγκαν «Ακάκιε, τα μακαρόνια να είναι MISKO!» έχει μπει στην καθημερινότητά μας και τείνει να καταστεί λαϊκή ρήση.

Η Νο1 εταιρεία ζυμαρικών στην Ελλάδα κάνει τα πρώτα της βήματα το 1927 στον Πειραιά, όταν δυο πρόσφυγες από τη Σμύρνη, ο Φώτης Μιχαηλίδης και ο Μίνως Κωνσταντίνης έχουν τη φαϊνή ιδέα να  ανοίξουν το δικό τους εργαστήρι παρασκευής ζυμαρικών με την επωνυμία ΜΙΣΚΟ. Με επιμονή και μεράκι βάζουν τα θεμέλια για την επιχείρηση που θα έμπαινε σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Το 1953 η εταιρία περνάει στα χέρια του Ελευθέριου Μαντζίκα, γιγαντώνεται και αυξάνει ακόμα περισσότερο την παρουσία της τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στα σημεία του εξωτερικού που υπάρχει ομογένεια.

Καινοτόμος για την εποχή της γίνεται η πρώτη ελληνική εταιρία που συσκευάζει τα ζυμαρικά της. Ακολουθούν χρόνια επιτυχημένης πορείας μέχρι που το 1991 αλλάζει και πάλι χέρια και περνά υπό τη σκέπη της ιταλικής Barilla. Η εν λόγω επιχειρηματική κίνηση κρίθηκε απαραίτητη από τη στιγμή που το προσωποπαγές brand δεν είχε διάδοχο και έτσι δεν ήταν δυνατό να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα μιας επιχείρησης που έδινε δουλειά σε εκατοντάδες οικογένειες.

Διαβάστε ακόμη: Ψήφος εμπιστοσύνης στο «Γαλακτοπωλείο» της Danone

«Η φιλοσοφία μας είναι δυνατό προϊόν και δυνατό marketing. Δεν επαναπαυόμαστε στις δάφνες μας. Υπάρχει μια παράδοση και το συγκεκριμένο προϊόν συνδέεται με ισχυρούς δεσμούς με την ελληνική οικογένεια», δηλώνει στο FortuneGreece.com ο Δ/ντής Marketing της Barilla στην Ελλάδα, Θάνος Αθανασόπουλος.

Ερχόμενοι στο σήμερα και στο οικονομικό έτος που μας αποχαιρετά σε λίγες ημέρες, θα λέγαμε πως για τη ΜΙΣΚΟ ήταν μια καλή χρονιά, η οποία συνοδεύτηκε από αρκετές διακρίσεις. Η εταιρεία κατέλαβε για 6η χρονιά την 1η θέση στην έρευνα «Famous Brands, οι μάρκες με τη χρυσή φήμη» του Reputation Management Institute-RMI Athens, της απονεμήθηκε χρυσό βραβείο για τα 85 χρόνια ιστορικής παρουσίας στην Ελλάδα στο «Συμπόσιο 100 χρόνων της ελληνικής αγοράς τροφίμων και ποτών», το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, ενώ έλαβε τιμητικό έπαινο στην κατηγορία «ΕΠΩΝΥΜΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ» των βραβείων «MADE IN GREECE 2013».

«Ο τζίρος θα κλείσει περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Κοντά στα 70 εκατομμύρια ευρώ. Θα ήταν παρανοϊκό για μεγάλες εταιρείες που έχουν μακροχρόνια παράδοση να αναμένουν διψήφια ποσοστά ανάπτυξης σε μια τέτοια περίοδο», δηλώνει ο κ. Αθανασόπουλος. Σχολιάζοντας δε τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούν οι Ιταλοί τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα αναφέρει χαρακτηριστικά πως «Οι Ιταλοί περίμεναν πολύ χειρότερα αποτελέσματα από την Ελλάδα. Έχουν μείνει άναυδοι για τον τρόπο με τον οποίο η ΜΙΣΚΟ κινείται μέσα στην κρίση».

Διαβάστε ακόμη: Η ακριτική Φάρμα Κουκάκη που έφτασε σε 7 χώρες της Ευρώπης

Το επιβεβαιώνουν άλλωστε και τα στοιχεία που βρίσκουν τη ΜΙΣΚΟ να κλείνει τη χρονιά με μερίδιο αγοράς που αγγίζει το 30% -η Barilla κατέχει πάνω από το 40% της ελληνικής αγοράς- διατηρώντας έτσι την πρωτοκαθεδρία στην εγχώρια παραγωγή ζυμαρικών με προβάδισμα τουλάχιστον 10 μονάδων από την δεύτερη επώνυμη μάρκα ζυμαρικών.

Στο εργοστάσιο στη Θήβα παράγονται πάνω από 50.000 τόνοι μακαρόνια ετησίως, μέρος των οποίων διοχετεύεται και στις αγορές του εξωτερικού. Ειδικότερα, προορίζονται σε 35 χώρες μεταξύ των οποίων Αυστραλία, Ιαπωνία, Καναδάς και Αμερική. Το πιο σημαντικό είναι πως στην Ελλάδα η διοίκηση της ΜΙΣΚΟ δεν έχει προχωρήσει ούτε σε απολύσεις, αλλά ούτε και σε περικοπές μισθών. Σε ό,τι αφορά τις σάλτσες, παράγονται στην Ιταλία, είναι χωρίς συντηρητικά και βασίζονται στη λογική της παστερίωσης. Στην κατηγορία bakery, αλλά και στις σάλτσες το 2013 τα προϊόντα κινήθηκαν πολύ δυναμικά με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ μέσα στο 2014 θα δούμε νέα προϊόντα τα οποία αναμένεται να εκπλήξουν τους ανταγωνιστές.

Αναμφίβολα τα ζυμαρικά παίζουν ενεργό ρόλο και ανακηρύσσονται από τους κερδισμένους στην κρίση. Όποιες και αν είναι οι οικονομικές δυσκολίες με 1 ευρώ μπορεί να φάει μια ολόκληρη οικογένεια. Πέραν αυτού τα ζυμαρικά συνεχίζουν να είναι η Νο1 πιο αγαπημένη τροφή παγκοσμίως και η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις 10 μεγαλύτερες αγορές με την υψηλότερη  κατά κεφαλήν κατανάλωση μακαρονιών.

Διαβάστε ακόμη: Moda Bagno σε Λονδίνο και Βαλκάνια