O monsieur «Aw to do dat» πάει Brooklyn

O monsieur «Aw to do dat» πάει Brooklyn

Η έκθεση του Jean Paul Gaultier στο Brooklyn Museum της Νέας Υόρκης θα ταράξει την τέχνη σε μια από τις μητροπόλεις της.

Αν και συνηθίζει να κινείται εντός ευρωπαϊκών συνόρων, ο ίσως πιο διάσημος κι ανατρεπτικός haute couturier στον κόσμο θα βρεθεί σε έκθεση στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης από τις 25 Οκτωβρίου.

Το Μουσείο του Μπρούκλιν (Brooklyn Museum www.brooklynmuseum.org) υποδέχεται το πιο οικείο και ταλαντούχο enfant magnifique, τον Jean Paul Gaultier με την έκθεση «The Fashion World of Jean Paul Gaultier: From the Sidewalk to the Catwalk» που είναι στην πραγματικότητα η πρώτη διεθνής έκθεση που αφιερώνεται αποκλειστικά στη ζωή και το έργο του Γάλλου μόδιστρου.

Παιχνίδι, ποίηση και μεταμόρφωση μέσα από όλες τις υπέροχες δημιουργίες του καλλιτέχνη που έγιναν σημεία αναφοράς στον παγκόσμιο χώρο της μόδας αλλά και της τέχνης καθώς ένωσαν τις κουλτούρες και την ομορφιά όλου του κόσμου.

Διαβάστε ακόμη: «Διαζύγιο» με την Burberry, «γάμος» με την Apple

Τώρα η συγκεκριμένη έκθεση κρύβει πολλές εκπλήξεις όπως θα περιμέναμε, άλλωστε, από τον Jean Paul Gaultier. Πρόκειται για ένα multimedia θέαμα που ακολουθεί την πορεία του καλλιτέχνη από τα σοκάκια της γαλλικής επαρχίας, στους παρισινούς δρόμους και από εκεί στο σινεμά. Θα εκτεθούν περισσότερα από 140 δείγματα haute couture αλλά και prêt-à-porter από τον καιρό που πρωτοεμφανίστηκε ως σχεδιαστής την δεκαετία του ’70 έως και σήμερα. Τα δείγματα φορούν χειροποίητα μανεκέν των οποίων τα πρόσωπα είναι οθόνες υψηλής ευκρίνειας (HD) όπου θα γίνεται οπτικοακουστική προβολή από προτζέκτορες.

Αν και από μόνο του αυτό είναι απίστευτα εντυπωσιακό υπάρχει κι άλλο σπουδαίο υλικό. Αξεσουάρ, σχέδια, κοστούμια θεάτρου και κοστούμια που δημιουργήθηκαν για τον κινηματογράφο, αποσπάσματα από ταινίες, ντοκιμαντέρ από ντεφιλέ μόδας, από συναυλίες κι από χορευτικές παραστάσεις καθώς και φωτογραφίες από διάσημους φωτογράφους μόδας αλλά και σύγχρονους εικαστικούς που συμμετείχαν, ενίοτε, στον κόσμο του Gaultier. Όλα μαζί συνθέτουν μια θαυμάσια σπουδή πάνω στον avant-garde, σουρεαλιστικό, και κυρίως αναπάντεχο, τρόπο που ο Gaultier επηρέασε την κοινωνία στο σύνολό της.

Διαβάστε ακόμη: H απίστευτη ιστορία της Βίκυ Πράις: Από το Greekonomics στο Prisonomιcs

Ο Jean Paul Gaultier είναι αδιαμφισβήτητα ο σχεδιαστής που έφερε νέους κώδικες στην μόδα, την τέχνη, την αισθητική αλλά και στον ορισμό των φύλων.

Στο εξαιρετικό βίντεο που ακολουθεί, βλέπετε τον Jean Paul Gaultier, να ανακοινώνει την έκθεση «The Fashion World of Jean Paul Gaultier: From the Sidewalk to the Catwalk» με τον χαρακτηριστικό του, λατρεμένο τρόπο (Ουάτ ιζ άρτ…), ανάμεσα σε φιγούρες που εκτελούν την χορογραφία του σουρεαλιστικού του ταλέντου.

Brooklyn Museum από 25.10.2013-23.2.2014

1/5