Ο Νάγκελ της ΕΚΤ επιμένει για οικονομικό «πόνο» στην Ευρωζώνη

Ο Νάγκελ της ΕΚΤ επιμένει για οικονομικό «πόνο» στην Ευρωζώνη
Incoming German Central Bank head Joachim Nagel poses after his officially appointment at the presidential Bellevue palace in Berlin on January 7, 2022. (Photo by Britta Pedersen / POOL / AFP) / ALTERNATIVE CROP Photo: AFP
Κακά νέα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Ευρωζώνης λόγω του αυξημένου κόστους δανεισμού.

Την άποψη πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να διατηρήσει τη «σφιχτή» νομισματική της πολιτική, παρά τον «πόνο» που προκαλεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Ευρωζώνης λόγω του αυξημένου κόστους δανεισμού, υπογράμμισε ο Γιόακιμ Νάγκελ.

Μιλώντας το Σάββατο από το Μαρόκο στο περιθώριο των ετήσεων συσκέψεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ υποστήριξε πως «παρά τον οικονομικό πόνο, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει σφιχτή για κάποιο χρονικό διάστημα» για να τιθασεύσει αυτό που αποκάλεσε «θηρίο του πληθωρισμού».

«Παρά την πτώση του, ο πληθωρισμός -όταν μιλάμε για 4%, 5%- εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός» ανέφερε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται πως από το καλοκαίρι του 2022 η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε 10 διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της με στόχο να επαναφέρει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στα επίπεδα του 2%, για τη σταθερότητα των τιμών.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 ο γενικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 4,3%, σημαντικά πιο πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ, ενώ προβλέπεται πως ο στόχος του 2% θα επιτευχθεί το 2025.

«Σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα εξακολουθούμε να είμαστε ελαφρώς πάνω από τον στόχο, ακόμη και το 2025.Για την ακρίβεια, μέχρι το τέλος του 2025. Για το λόγο αυτό, είπε, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ισχυριστούμε ότι έχουμε νικήσει τον πληθωρισμό» σημείωσε ο Νάγκελ.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει έγκαιρη επιστροφή στο 2% και ο τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι να διατηρήσουμε τη νομισματική πολιτική σφιχτή» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο Νάγκελ εκτίμησε πως η ΕΚΤ θα παραμείνει προσανατολισμένη στα δεδομένα, αλλά προειδοποίησε ότι «θα ήταν συνετό να διατηρήσουμε τα επίπεδα των επιτοκίων αρκετά υψηλά για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com