Ο νέος CEO της Intel θέλει να «φέρει πίσω τον κομπιουτερά» στην εταιρεία

Ο νέος CEO της Intel θέλει να «φέρει πίσω τον κομπιουτερά» στην εταιρεία
Pat Gelsinger, CEO of US software company VMware, gestures while addressing the media after inaugurating a new campus in Bangalore on April 14, 2015. VMware, which provides cloud infrastructure and business mobility, set up the new company campus to house 3,300 employees. AFP PHOTO/Manjunath KIRAN (Photo by MANJUNATH KIRAN / AFP) Photo: AFP
Ύστερα από κέρδη 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε λιγότερο από 60 λεπτά, ίσως αναρωτιέστε πόσο πληρώνουν τον τύπο αυτόν – τον νέο CEO της Intel, Pat Gelsinger.

του Aaron Pressman

Προχθές το βράδυ, ο Gelsinger μίλησε για τα διδάγματα που έχει αντλήσει σχετικά με τα προβλήματα της Intel από τότε που επέστρεψε στην εταιρεία πριν από δύο μήνες και έδωσε κάποιες απαντήσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα του γίγαντα των τσιπ.

Συγκεκριμένα, ο Gelsinger παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο μεγάλων δαπανών για να επιστρέψει η Intel στην κορυφή της τεχνολογίας κατασκευής τσιπ, ενώ παράλληλα θα παράγει τσιπ για αντιπάλους ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στην προσφορά ημιαγωγών.

Ο ενθουσιασμός του Gelsinger ήταν εμφανής και νομίζω ότι μου είπε τρεις ή τέσσερις φορές τη φράση «ο κομπιουτεράς επιστρέφει» στην Intel.

Θεωρώντας ότι η Wall Street θα αντιληφθεί τη στρατηγική του ως «κάνε τα πάντα, μονομιάς, όποιο κι αν είναι το κόστος», ρώτησα πώς πιστεύει ότι θα αντιδράσει το χρηματιστήριο. «Είμαι σίγουρος ότι το διοικητικό συμβούλιο υποστηρίζει αυτό το σχέδιο 101%» απάντησε χωρίς δισταγμό.

Φαίνεται ότι η στρατηγική αυτή ήταν αυτό ακριβώς που ήθελε το χρηματιστήριο να ακούσει. Οι μετοχές της Intel είχαν προηγουμένως βαλτώσει, κλείνοντας το 2020 λίγο κάτω από τα 50 δολάρια ανά μετοχή – ελάχιστα καλύτερα από την τιμή στα τέλη του 2017.

Από τότε που ο Gelsinger ορίστηκε ως ο νέος CEO στις 13 Ιανουαρίου, όμως, οι μετοχές έκαναν ράλι ξεπερνώντας τα 60 δολάρια. Και ύστερα από την παρουσίαση των σχεδίων του την Τρίτη, η μετοχή ξεπέρασε τα 67 δολάρια, ποσό που μεταφράζεται σε κέρδη 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματιστηριακή αξία της Intel. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τιμή κλεισίματος της μετοχής της εταιρείας από την εποχή της φούσκας του διαδικτύου!

Και βέβαια όλο αυτό συνιστά και μια ψήφο εμπιστοσύνης σε έναν CEO που μόλις τώρα ξεκινάει τη θητεία του, σε έναν κλάδο όπου τα νέα προϊόντα χρειάζονται χρόνια για να βγουν στην αγορά και οι όποιες αλλαγές είναι γεμάτες κινδύνους.

Πηγή: fortune.com