Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ «μαγείρευε» τα φορολογικά του

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ «μαγείρευε» τα φορολογικά του

Όργιο φοροδιαφυγής στη Βρετανία που κοστίζει στην οικονομία της περισσότερα από 5 δισ. στερλίνες.

Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα φοροδιαφυγής έχει ξεσπάσει στη Μεγάλη Βρετανία, με συμμετέχοντες μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα σε επιχειρήσεις, χώρο του θεάματος και αθλητισμό.

Περίπου 33.000 άτομα, ανάμεσα τους επιφανείς Βρετανοί, καταξιωμένοι κοινωνικά, έκρυβαν από το Δημόσιο έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ, για να μην πληρώνουν φόρο. Μεταξύ αυτών που παρουσιάζονται να έχουν «μαγειρέψει» τις φοροαπαλλαγές τους ξεχωρίζουν παγκοσμίου φήμης αστέρες της σόουμπιζ, σύμφωνα με το BBC, όπως: ο τραγουδιστής Τζορτζ Μάικλ, ο ηθοποιός και… ιππότης σερ Μάικλ Κέιν, οι ποδοσφαιριστές Ντέιβιντ Μπέκαμ και Γουέιν Ρούνεϊ, ο τραγουδιστής Γκάρι Μπάρλοου, ο συνθέτης Αντριου Λόιντ Γουέμπερ κ.ά.

Πριν από μερικές ημέρες, οι «Times» του Λονδίνου με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα αποκάλυψαν το όργιο φοροδιαφυγής που γινόταν μέσω της εταιρείας «Mercury Tax Group» και στο οποίο εμπλέκονται περί τα 1.600 άτομα.

Το πλήθος των υπόπτων για φοροδιαφυγή αυξάνεται σημαντικά εάν στους παραπάνω 1.600 προστεθούν και οι 1.300 επιφανείς πελάτες άλλης μίας εταιρείας «φορολογικά αποτελεσματικών επενδύσεων» με την επωνυμία «Ingenious Media», ενώ συνολικά ο αριθμός των Βρετανών που φέρονται να έχουν εμπλακεί σε αμφιλεγόμενα προγράμματα φοροαποφυγής (tax avoidance schemes) ανέρχεται σε περίπου 33.000.

Το κόστος για την οικονομία της Μ. Βρετανίας υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 5 δισ. στερλίνες.

Το «κόλπο» της «Mercury» ήταν  απλό: Βοηθούσε τους πελάτες να παρουσιάζουν «τεχνητές ζημίες» σε επενδύσεις που είχαν κάνει εκτός των βρετανικών συνόρων, τις οποίες «ζημίες» εν συνεχεία χρησιμοποιούσαν στην πατρίδα τους ως αιτία φοροαπαλλαγών.

Με αυτόν τον τρόπο ήταν σαν να μειώνουν τεχνητά τα πραγματικά τους έσοδα και να γλιτώνουν φόρο, χωρίς ωστόσο στην πραγματικότητα να έχουν χάσει λεφτά.

Η «Mercury» εκμεταλλευόταν κάποια παραθυράκια στη βρετανική φορολογική νομοθεσία, όπως για παράδειγμα το γεγονός πως οι Βρετανοί δεν καλούνταν να πληρώσουν φόρο για εισοδήματα από μερίσματα, και υπό αυτήν την έννοια η πρακτική της ήταν τυπικά νόμιμη.

Η βρετανική κυβέρνηση έκλεισε κάποια από αυτά τα παραθυράκια το 2009, με αποτέλεσμα τα «μαγειρέματα» να λάβουν τέλος.
Οι βρετανικές αρχές (HMRC), ωστόσο, πλέον διεκδικούν τα χρωστούμενα και η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης (για τον Μάρτιο του 2015).

Παράλληλα τον δρόμο της δικαιοσύνης έχει πάρει και άλλη μία παρόμοια υπόθεση, αυτή της «Ingenious Media», η οποία υποσχόταν φοροελαφρύνσεις σε όποιον επέλεγε να επενδύσει στη βιομηχανία του κινηματογράφου, πράγμα που έκαναν μεταξύ άλλων οι ποδοσφαιριστές Μπέκαμ, Ρούνεϊ και Τζέραρντ.