Ο οδικός χάρτης της ΕΚΤ για τα «κόκκινα δάνεια»

Ο οδικός χάρτης της ΕΚΤ για τα «κόκκινα δάνεια»
The headquarters of the European Central Bank (ECB) are pictured in Frankfurt, Germany, September 8, 2016. REUTERS/Ralph Orlowski/File Photo Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μέτρα, διαδικασίες, βέλτιστες πρακτικές και όλα όσα πρέπει να ακολουθήσουν οι τράπεζες ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων». 

Το τελικό έγγραφο οδηγιών προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, γνωστών και ως «κόκκινων δανείων» δημοσίευσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το συγκεκριμένο έγγραφο παρουσιάζει τα μέτρα, τις διαδικασίες, τις βέλτιστες πρακτικές και γενικότερα όλα όσα πρέπει να ακολουθήσουν οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων». Από την πλευρά της, η ΕΚΤ αναμένει από τις τράπεζες να προσεγγίζουν με προσοχή το εν λόγω καυτό θέμα και να λάβουν υπ’ όψιν το μέγεθος των «κόκκινων δανείων» που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Σύμφωνα με το τελικό έγγραφο, η στρατηγική που θα εφαρμόσουν θα πρέπει να είναι ρεαλιστική προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη και ευρύτερη δυνατή προσέγγιση όσον αφορά το ζήτημα των «κόκκινων δανείων», συμπεριλαμβανομένων των τομέων που σχετίζονται με τη διακυβέρνηση και τη διαχείριση κινδύνων. Επί παραδείγματι, οι τράπεζες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι εξασφαλίζουν στα στελέχη τους τα κίνητρα ώστε να εφαρμόσουν εκείνη τη στρατηγική που είναι απαραίτητη για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τη διαχείρισή τους, ωστόσο, θα πρέπει να αναλάβουν και τα διοικητικά όργανα των τραπεζών. Στο έγγραφο που απέστειλε η ΕΚΤ δεν ορίζει ποσοτικούς στόχους όσον αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αντιθέτως, καλεί τις τράπεζες να διαμορφώσουν τη δική τους στρατηγική, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει διάφορες επιλογές, όπως η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, οι υπηρεσίες για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων και οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων.