Ο οικονομικός διευθυντής του Spotify εξαργύρωσε μετοχές αξίας 9 εκατ. δολαρίων μετά τις μαζικές απολύσεις – Τώρα είναι και αυτός άνεργος

Ο οικονομικός διευθυντής του Spotify εξαργύρωσε μετοχές αξίας 9 εκατ. δολαρίων μετά τις μαζικές απολύσεις – Τώρα είναι και αυτός άνεργος
epa08573689 The logo of music streaming company Spotify is pictured on a smartphone in Taipei, Taiwan, 30 July 2020. The Stockholm-based company released its second quarter revenue results on 29 July 2020. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο ιδρυτής Daniel Ek ανακοίνωσε τις μεγαλύτερες απολύσεις που έχει κάνει ποτέ η εταιρεία για να επιστρέψει στις ρίζες της ως ένα «λιτό και ατίθασο αουτσάιντερ».

Του Christiaan Hetzner

Ο επικεφαλής των οικονομικών της Spotify, Paul Vogel, θεωρείται ως το πιο προβεβλημένο θύμα από τους 1.500 εργαζόμενους που απολύθηκαν, αφότου η Spotify δήλωσε ότι χρειάζεται μια διαφορετική κατεύθυνση στο τιμόνι του οικονομικού της τμήματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια κανονιστική κατάθεση της σουηδικής εταιρείας, η απομάκρυνσή του δεν είναι και τόσο πικρή για τον ίδιο αφού ο Vogel ρευστοποίησε μετοχές αξίας 9,4 εκατομμυρίων δολαρίων την Τρίτη σε μια μέση τιμή σχεδόν 196 δολαρίων ανά μετοχή. Την προηγούμενη ημέρα οι επενδυτές είχαν αγοράσει μετοχές της Spotify αφότου έμαθαν ότι η υπηρεσία streaming σχεδίαζε τη μεγαλύτερη μείωση προσωπικού όλων των εποχών.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η Spotify εισέρχεται σε μια νέα φάση και χρειάζεται έναν οικονομικό διευθυντή με διαφορετικό συνδυασμό εμπειριών», ανέφερε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Daniel Ek σε δήλωσή του την Παρασκευή, υποδηλώνοντας την ανάγκη να εξισορροπηθούν πιο προσεκτικά οι δαπάνες με τις επενδύσεις.

Ο παγκόσμιος ηγέτης στη ροή ήχου με έδρα τη Στοκχόλμη δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει να αναζητά εξωτερικά τον διάδοχο του Vogel, ο οποίος πρόκειται να αποχωρήσει από την εταιρεία στα τέλη Μαρτίου. Δεν είναι σαφές αν έχει ήδη απαλλαγεί από τα καθήκοντά του, καθώς η Spotify δήλωσε ότι ο αντιπρόεδρος του τμήματος οικονομικού σχεδιασμού και ανάλυσης, Ben Kung, θα αναλάβει στο μεταξύ διευρυμένες αρμοδιότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν το Fortune επικοινώνησε μαζί της, η εταιρεία αρνήθηκε να παράσχει περαιτέρω σχόλια σχετικά με τις συνθήκες ή τα κίνητρα πίσω από την απόλυση του Vogel ή τι σημαίνει αυτό για το άμεσο μέλλον.

Η αλλαγή του οικονομικού διευθυντή έρχεται αφότου ο Ek ανακοίνωσε τις μεγαλύτερες απολύσεις που έχει κάνει ποτέ η εταιρεία για να επιστρέψει στις ρίζες της ως ένα λιτό και ατίθασο αουτσάιντερ, όταν η εταιρεία μπορούσε να πετύχει περισσότερα με λιγότερα. Η είδηση ότι η Spotify θα απαλλαγεί από έναν στους έξι υπαλλήλους της, αφότου ήδη …αραίωσε δύο φορές τις τάξεις της φέτος, έστειλε τις μετοχές της στα ύψη – κατά 10% στις δύο πρώτες συνεδριάσεις.

Ο Vogel δεν ήταν ο μόνος που επωφελήθηκε άμεσα από τις απολύσεις. Η νομική σύμβουλος της εταιρείας, Eve Konstan, καθώς και ένα ανεξάρτητο μέλος του διοικητικού συμβουλίου πούλησαν επίσης μετοχές αξίας άνω του 1,1 εκατομμυρίου δολαρίων και 521.000 δολαρίων αντίστοιχα, αφότου η τιμή είχε ήδη αυξηθεί.

Το να έχεις στελέχη όπως ο Ek να πουλάνε μετοχές αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούλιο σπάνια μπορεί να θεωρηθεί καθησυχαστικό σημάδι για τους επενδυτές, αλλά είναι ιδιαίτερα ολέθριο όταν η χρονική στιγμή είναι λανθασμένη. Στην περίπτωση του Vogel, το γεγονός ότι πούλησε τις μετοχές αμέσως μόλις πολλοί συνάδελφοί του είχαν μάθει ότι χάνουν τη δουλειά τους φαίνεται προβληματική, αν και απολύτως νόμιμη.

Όσο επώδυνες κι αν είναι οι απολύσεις σε όλη την εταιρεία, ο Ek δήλωσε ότι αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη αφότου η διοικητική του ομάδα είχε συζητήσει αρχικά μια πιο συγκρατημένη προσέγγιση στις περικοπές θέσεων εργασίας.

Σε επιστολή του προς το προσωπικό αυτή την εβδομάδα, ο Ek μοιράστηκε τις ανησυχίες του ότι η εταιρεία έχει χάσει το εφευρετικό της πνεύμα, ακριβώς τη στιγμή που το κόστος άντλησης κεφαλαίων για την ανάπτυξη έχει φτάσει σε ιλιγγιώδη ύψη.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: