Ο ΟΟΣΑ συστήνει… υπομονή με το υψηλό κόστος δανεισμού – Μήνυμα κατά της πρόωρη μείωσης των επιτοκίων

Ο ΟΟΣΑ συστήνει… υπομονή με το υψηλό κόστος δανεισμού – Μήνυμα κατά της πρόωρη μείωσης των επιτοκίων
Photo: pixabay.com
Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής πρέπει να συμβεί όταν είναι ξεκάθαρη η υποχώρηση του πληθωρισμού.

Παρέμβαση κατά της πρόωρης μείωσης των επιτοκίων από τις ισχυρές κεντρικές τράπεζες έστειλε τη Δευτέρα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), υπογραμμίζοντας πως η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής πρέπει να συμβεί όταν είναι ξεκάθαρη η υποχώρηση του πληθωρισμού.

Σε έκθεση του ΟΟΣΑ για τις ενδιάμεσης προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, σημειώνεται πως παρά τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός μειώνεται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, «πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι ότι οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές έχουν περιοριστεί πλήρως».

Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται πως ο γενικός πληθωρισμός στις χώρες των G20 θα διαμορφωθεί στο 6,6% για το 2024 και στο 3,8% για το 2025.

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ποτών- αναμένεται να φτάσει στο 2,5% για το 2024 και στο 2,1% για το 2025.

Σημειώνεται πως οι περισσότερες ισχυρές κεντρικές τράπεζες έχουν θέσει ως στόχο για τη σταθερότητα των τιμών στην οικονομία τη διαμόρφωση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2%.

Στο μήνυμα προς τις κεντρικές τράπεζες που εξετάζουν το ενδεχόμενο πρόωρης μείωσης του κόστους δανεισμού, υπογραμμίζεται πως ενώ οι μισθολογικές απαιτήσεις «έχουν γίνει πιο ισορροπημένες», οι αυξήσεις των μισθών «γενικά παραμένουν πάνω από τα ποσοστά που είναι συμβατά με τους μεσοπρόθεσμους στόχους για τον πληθωρισμό».

Οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίες έχουν διαταράξει τη ναυσιπλοΐα μέσω της διώρυγας του Σουέζ, θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν έναν δεύτερο γύρο πληθωριστικών πιέσεων, ανέφερε.

«Η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει συνετή για να διασφαλίσει ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις περιορίζονται διαρκώς. Υπάρχει περιθώριο μείωσης των επιτοκίων πολιτικής καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται, αλλά η στάση πολιτικής θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες για αρκετό καιρό ακόμη», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η τράπεζα βρίσκεται σε εγρήγορση για τον κίνδυνο να μειώσει τα επιτόκια πολύ σύντομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο κίνδυνος να κινηθούμε πολύ σύντομα είναι ότι η δουλειά δεν έχει τελειώσει αρκετά και ότι οι πραγματικά καλές μετρήσεις που είχαμε τους τελευταίους έξι μήνες με κάποιο τρόπο αποδεικνύεται ότι δεν είναι ένας πραγματικός δείκτης για το πού κατευθύνεται ο πληθωρισμός» σημείωσε ο Αμερικανός τραπεζίτης

«Δεν πιστεύουμε ότι είναι έτσι. Αλλά το συνετό πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε λίγο χρόνο και να δούμε ότι τα δεδομένα συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός κινείται προς το 2% με βιώσιμο τρόπο» συμπλήρωσε ο Πάουελ.

Οικονομική ανάπτυξη

Για το παγκόσμιο ΑΕΠ, ο ΟΟΣΑ αναμένει πως αυτό θα «τρέξει« με ρυθμό 2,9% για το 2024 και με ρυθμό 2025%.

Για την Ευρωζώνη, προβλέπεται πως η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 0,6% για το 2024 και στο 1,3% για το 2025, με τη δραστηριότητα να παραμένει υποτονική βραχυπρόθεσμα, εν μέσω αυστηρών πιστωτικών συνθηκών, προτού ανακάμψει με την ενίσχυση των πραγματικών εισοδημάτων

Η αμερικανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,1% το 2024 και με ρυθμό 1,7% το 2025, ποβοηθούμενη από τους καταναλωτές που συνεχίζουν να ξοδεύουν τις αποταμιεύσεις που δημιούργησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τις ευκολότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες.

Η Κίνα αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 4,7% το 2024 και 4,2% το 2025 – χαμηλότερη επίδοση από ό,τι σε οποιοδήποτε από τα 25 έτη πριν από την πανδημία, αντανακλώντας την αδύναμη καταναλωτική ζήτηση και τις διαρθρωτικές πιέσεις στις αγορές ακινήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: