Ο πιο ευτυχισμένος Έλληνας από την εκτίναξη του Twitter

Ο πιο ευτυχισμένος Έλληνας από την εκτίναξη του Twitter

Ένα tweet ήταν αρκετό για τον venture capitalist, Γιώργο Ζάχαρη, ώστε να γεμίσουν οι τσέπες του δολάρια. 

«Η λέξη για σήμερα είναι ευτυχισμένος». Με αυτή τη φράση στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter υποδέχτηκε την εκτίναξη της μετοχής του δημοφιλούς social media o Έλληνας venture capitalist , Γιώργος Ζάχαρης.

Την Πέμπτη το Twitter έκανε το ντεμπούτο του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με την μετοχή με το καλημέρα να σκαρφαλώνει από τα 26 δολάρια στα 46 (+78%) στις πρώτες ώρες διαπραγμάτευσης της, διαμορφώνοντας την κεφαλαιοποίηση του σε περισσότερα από 30 δισ. δολάρια. Ο Έλληνας επενδυτής ήταν από τους πρώτους που έβαλαν τα χρήματα τους στη μετέπειτα δημοφιλή υπηρεσία microblogging. Από το 2006 και προτού το Twitter βγει στον αέρα, ο Ζάχαρης είχε επενδύσει μέσω της Charles River Ventures 250.000 δολάρια, αποκτώντας το 1% ενός άγνωστου ακόμα τότε startup.

Ποιος θα πλουτίσει από το Twitter;

Άλλωστε ο 48χρονος θεωρείται ένας από τους «γκουρού» των startups, με την φήμη του να έχει εδραιωθεί στη Silicon Valley της Καλιφόρνια. Στη 18χρονη καριέρα του ως επενδυτής υπολογίζεται ότι έχει τοποθετήσει 160 εκατ. δολάρια σε μόλις 23 startups (από τα περίπου 30.000 που έχει αξιολογήσει), επιτυγχάνοντας την επιστροφή κεφαλαίων ύψους 1 δισ. δολαρίων – χωρίς σε αυτά να υπολογίζεται ακόμα η απόδοση του Twitter.

Η ιστορία του ξεκινάει όταν το άφησε πίσω του το Μικρό Χωριό Ευρυτανίας, αναζητώντας ευκαιρίες μακριά από τη ρημαγμένη Ελλάδα της Κατοχής και του Εμφυλίου. Ο Δημήτρης Ζαχαρόπουλος έφτασε στη Νέα Υόρκη, αφού σταμάτησε πρώτα στη Νήσο Ελις. Εκεί πρόλαβε να δει το όνομα του να αλλάζει στην καταγραφή των στοιχείων του, όταν κάποιος Αμερικανός υπάλληλος βρήκε προφανώς δυσνόητο το Ζαχαρόπουλος. Το επίθετό του κόπηκε σε Ζάχαρης και το όνομά του έγινε Τζέιμς. Επόμενος σταθμός η Αστόρια όπου η πρώτη δουλειά ήταν ηλεκτρολόγος.

Διαβάστε ακόμη: Τα πέντε κορυφαία επαγγέλματα στη Σίλικον Βάλεϊ