Ο Πειραιάς δημιουργεί το πρώτο ναυτιλιακό cluster

Ο Πειραιάς δημιουργεί το πρώτο ναυτιλιακό cluster

Την επιθυμία να εμπλακεί ενεργά ο Πειραιάς στη θεσμική συγκρότηση ναυτιλιακού cluster, τόνισε ο δήμαρχος Γ. Μώραλης.

«Ο Δήμος Πειραιά επιδιώκει συνεργασία και έχει την επιθυμία να εμπλακεί ενεργά στη θεσμική συγκρότηση ναυτιλιακού cluster στην πόλη, που κάνει τα πρώτα του βήματα ως ένα πλέγμα ζωντανών επιχειρηματικών δικτύων και συνεργιών μεταξύ σχετικών επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών», τόνισε ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, μιλώντας από το βήμα του 3ου ναυτιλιακού συνεδρίου της Ναυτεμπορικής.

Ο κ. Μώραλης τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει θεσμική συγκρότηση και οργάνωση ενός ναυτιλιακού cluster που να αναβαθμίζει πολλαπλώς τις ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες, αλλά και να συστηματοποιεί και εμπεδώνει τις υφιστάμενες δικτυώσεις.

Υπογράμμισε ότι ο δήμος του Πειραιά έχει συμπεριλάβει στον σχεδιασμό του την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση», ενώ τόνισε ότι η δημιουργία ενός σύγχρονου ναυτιλιακού cluster θα είναι σε θέση να αντλήσει πόρους για την ανάπτυξη δράσεων όπως:

– Η ανάπτυξη εκπαιδευτικών, επιμορφωτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων, στοχεύοντας στη γαλάζια ανάπτυξη και Οικονομία.
– Η εκπόνηση στρατηγικών μελετών, η εξειδίκευση σχεδίων δράσης και η προώθηση της εκτέλεσής τους.
– Η δημιουργία δομών υποστήριξης των υφισταμένων επιχειρήσεων του Πειραιά που είναι μέλη του cluster, δομών εκκόλαψης νέων επιχειρήσεων και one-stop-shop για την προσέλκυση ξένων ναυτιλιακών -και συναφών με τη ναυτιλία- επιχειρήσεων στον Πειραιά.

Ο δήμαρχος αναφερόμενος στον τομέα της γαλάζιας οικονομίας, είπε ότι η δημοτική αρχή έχει θέσει από την πρώτη στιγμή την αναγκαιότητα ανάδειξης του Πειραιά σε Διεθνές Ναυτιλιακό Κέντρο, μέσα από δράσεις και δομές στήριξης της επιχειρηματικότητας στον τομέα της ναυτιλίας.

Τόνισε ότι από τα πρώτα πράγματα που κάναμε όταν αναλάβαμε τον δήμο, ήταν να ξεκινήσουμε συζητήσεις αρχικά με το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά και πιο πρόσφατα με το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, προκειμένου να υλοποιηθεί και με τη συμμετοχή μας αυτό το όραμα μας για την πόλη.

«Είναι καιρός η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, οι φορείς επιχειρηματικότητας, η πολιτεία αλλά και οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές να υιοθετήσουμε με αποτελεσματικό τρόπο τις σύγχρονες τάσεις για τη δημιουργία ανταγωνιστικών επιχειρηματικών οικοσυστημάτων» ανέφερε ο Γ. Μώραλης.