Ο πόλεμος στο Ιράν κοστίζει ήδη 25 δισ. δολάρια στις επιχειρήσεις – Σοκ σε ενέργεια και μεταφορές

Ο πόλεμος στο Ιράν κοστίζει ήδη 25 δισ. δολάρια στις επιχειρήσεις – Σοκ σε ενέργεια και μεταφορές
Photo: Shutterstock
Το κόστος για τις επιχειρήσεις από τον πόλεμο στο Ιράν ξεπερνά ήδη τα 25 δισ. δολάρια.
  • Οι αεροπορικές εταιρείες δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα λόγω καυσίμων.
  • Η άνοδος του πετρελαίου και οι πιέσεις στις μεταφορές επηρεάζουν όλη τη βιομηχανία.
  • Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι χειρότερες συνέπειες ίσως δεν έχουν φανεί ακόμη.

Ο πόλεμος ΗΠΑ και Ισραήλ με το Ιράν μετατρέπεται σε έναν νέο παγκόσμιο οικονομικό πονοκέφαλο, με τις επιχειρήσεις να βλέπουν ήδη το κόστος να ξεπερνά τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Από τις αεροπορικές εταιρείες μέχρι τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις βιομηχανίες καταναλωτικών αγαθών, η νέα ενεργειακή κρίση αρχίζει να πιέζει ασφυκτικά τις αλυσίδες εφοδιασμού, το κόστος παραγωγής και τα περιθώρια κέρδους.

Το Στενό του Ορμούζ στο επίκεντρο της κρίσης

Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας παραμένει το Στενό του Ορμούζ, το σημαντικότερο ενεργειακό πέρασμα στον κόσμο.

Οι περιορισμοί στη ναυσιπλοΐα που επιβάλλει το Ιράν έχουν οδηγήσει σε εκρηκτική άνοδο στις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες ξεπέρασαν τα 100 δολάρια ανά βαρέλι — περισσότερο από 50% υψηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα πριν από τη σύγκρουση.

Η εξέλιξη αυτή έχει πυροδοτήσει αλυσιδωτές επιπτώσεις στις μεταφορές και στη βιομηχανία, με αυξήσεις στους ναύλους και σημαντικές πιέσεις σε βασικές πρώτες ύλες όπως λιπάσματα, αλουμίνιο, ήλιο και πολυαιθυλένιο.

Οι αεροπορικές πληρώνουν τον μεγαλύτερο λογαριασμό

Ο αεροπορικός κλάδος φαίνεται να δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα από την κρίση.

Οι αεροπορικές εταιρείες εκτιμούν ότι μόνο το πρόσθετο κόστος καυσίμων έχει ήδη φτάσει τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια — ποσό τριπλάσιο από εκείνο που αντιμετωπίζουν μαζί οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών.

Η εκτόξευση των καυσίμων μειώνει σημαντικά τα περιθώρια κέρδους και αναγκάζει πολλές εταιρείες να μετακυλίουν το κόστος στους επιβάτες μέσω ακριβότερων εισιτηρίων και επιπλέον χρεώσεων.

Παράλληλα, η αβεβαιότητα γύρω από την παγκόσμια οικονομία αρχίζει να επηρεάζει και τη ζήτηση για ταξίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Toyota, Whirlpool και P&G προειδοποιούν

Οι επιπτώσεις επεκτείνονται πλέον σε ολόκληρη τη βιομηχανία.

Η Toyota προειδοποίησε για απώλειες ύψους 4,3 δισ. δολαρίων, ενώ η Procter & Gamble εκτιμά ότι τα καθαρά της κέρδη θα μειωθούν κατά περίπου 1 δισ. δολάρια.

Ο επικεφαλής της Whirlpool, Μαρκ Μπίτζερ, δήλωσε ότι η επιβράδυνση θυμίζει την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η εταιρεία μείωσε στο μισό τις προβλέψεις της για το έτος και ανέστειλε τη διανομή μερίσματος.

Όπως εξήγησε, οι καταναλωτές περιορίζουν πλέον τις μεγάλες αγορές και στρέφονται περισσότερο σε επισκευές παλαιών συσκευών αντί για αντικατάσταση.

Νέο κύμα ανατιμήσεων σε όλη την αγορά

Περίπου 40 βιομηχανικές και χημικές εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει αυξήσεις τιμών λόγω της ανόδου του κόστους πετροχημικών προϊόντων.

Η Newell Brands εκτιμά ότι κάθε αύξηση κατά 5 δολάρια στην τιμή του πετρελαίου επιβαρύνει το λειτουργικό της κόστος κατά περίπου 5 εκατ. δολάρια.

Αντίστοιχα, η Continental AG προβλέπει ζημιές άνω των 100 εκατ. ευρώ λόγω ακριβότερων πρώτων υλών, με τις πλήρεις συνέπειες να αναμένονται κυρίως στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται πλέον να μετακυλίουν συνεχώς το αυξημένο κόστος στους καταναλωτές, κάτι που ενδέχεται να πιέσει έντονα τα περιθώρια κέρδους τους επόμενους μήνες.

Η Ευρώπη θεωρείται πιο ευάλωτη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο επίκεντρο της ανησυχίας, καθώς η περιοχή αντιμετώπιζε ήδη υψηλό ενεργειακό κόστος πριν από τη νέα κρίση.

Αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι οι εταιρείες του δείκτη STOXX 600 θα δεχθούν ισχυρές πιέσεις στα περιθώρια κέρδους από το δεύτερο τρίμηνο και μετά.

Παράλληλα, η UBS προειδοποιεί ότι κλάδοι όπως τα αυτοκίνητα, οι τηλεπικοινωνίες και τα οικιακά προϊόντα κινδυνεύουν με αρνητικές αναθεωρήσεις κερδών άνω του 5% μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

«Τα χειρότερα ίσως δεν έχουν φανεί ακόμη»

Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου παρέμειναν σχετικά ισχυρά, αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι ο πραγματικός αντίκτυπος της κρίσης δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί πλήρως στα εταιρικά οικονομικά στοιχεία.

Ο επικεφαλής της Cordoba Advisory Partners, Ράμι Σαράφα, προειδοποίησε ότι η μεγάλη πτώση των εταιρικών κερδών βρίσκεται ακόμη μπροστά, ειδικά αν η σύγκρουση παραταθεί και οι τιμές ενέργειας παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: