Ο «πόλεμος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Facebook μόλις ξεκίνησε

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι ευρωπαϊκές αρχές βρήκαν στην υπόθεση υποκλοπής εκατ. λογαριασμών την ευκαιρία που έψαχναν για να βάλουν τον Ζούκερμπεργκ να λογοδοτήσει.

 

Οι αρχές που είναι αρμόδιες για την προστασία των δεδομένων στην ΕΕ επιλήφθηκαν της υπόθεσης της Cambridge Analytica, της επιχείρησης που συνδέεται με την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ και είναι στόχος αποκαλύψεων ότι χρησιμοποίησε παρανόμως προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.

Το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα συνεδρίασης των αρχών αυτών στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπρόσωπος της οποίας θα ζητήσει στην Ουάσινγκτον «διευκρινίσεις» από τη Facebook την επομένη της «βουτιάς» των μετοχών της στο χρηματιστήριο εξαιτίας αυτής της υπόθεσης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε από την πλευρά του την Δευτέρα πως οι ευρωβουλευτές θα «ερευνήσουν ευρέως» αυτή την «απαράδεκτη παραβίαση του δικαιώματος στον εμπιστευτικό χαρακτήρα των δεδομένων» που αποκαλύφθηκε από τις εφημερίδες New York Times και Observer.

Η Facebook ανακοίνωσε πως έκλεισε τον λογαριασμό της Cambridge Analytica, μιας επιχείρησης ανάλυσης δεδομένων που είχε εργαστεί το 2016 για την προεδρική προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ και κατηγορείται ότι συγκέντρωσε, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, τις προσωπικές πληροφορίες εκατομμυρίων χρηστών.

Από την πλευρά της, η Cambridge Analytica «αρνήθηκε κατηγορηματικά» ότι χρησιμοποίησε αυτά τα δεδομένα για να εκπονήσει ένα λογισμικό που επέτρεπε να προβλεφθεί και να επηρεαστεί η ψήφος των εκλογέων.

Οι αρχές που είναι αρμόδιες για την προστασία των δεδομένων στις χώρες της ΕΕ «θα συζητήσουν το θέμα στη διάρκεια συνεδρίασης», σήμερα στις Βρυξέλλες, της «G29», του οργάνου της ευρωπαϊκής συνεργασίας, ανακοίνωσε η Επιτροπή, η οποία επιθυμεί οι αρχές αυτές να αρχίσουν έρευνα, όπως έκαναν και στην υπόθεση που αφορά την Uber.

Η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την προστασία των δεδομένων, Βέρα Ζουροβά, βρίσκεται στις ΗΠΑ στο πλαίσιο τακτικών επαφών με την αμερικανική κυβέρνηση. «Η ομάδα της είναι σε επαφή με τη Facebook για να συζητήσουν την υπόθεση με την εταιρεία», ανέφερε η Επιτροπή.

«Πότε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ θα δώσει εξηγήσεις για το τι συνέβη με τα δεδομένα μας;», έγραψε σήμερα στο Twitter ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Γκι Φέρχοφστατ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου.

Μια επιτροπή βρετανών κοινοβουλευτικών ζήτησε πράγματι σήμερα από τον επικεφαλής του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης να προσέλθει ενώπιον της για να δώσει εξηγήσεις.

Η Beuc, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ενώσεων καταναλωτών ενθάρρυνε σήμερα τις ευρωπαϊκές αρχές να διεξαγάγουν έρευνες.

«Η συμπεριφορά της Facebook κατέστη δυνατή μόνο επειδή, όπως η Google, λειτουργεί πάνω σ’ ένα εμπορικό μοντέλο διαρκούς παρακολούθησης των καταναλωτών για να τροφοδοτεί τον συμπεριφορικό διαφημιστικό μηχανισμό της», σχολίασε ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας Γκιγέρμο Μπέλτρα.

Ενημερώνει Γερουσία και Κονγκρέσο η Facebook

Η εταιρεία Facebook Inc. θα ενημερώσει αύριο στελέχη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ εν μέσω της εντεινόμενης πίεσης που δέχεται προκειμένου να δώσει απαντήσεις για τη φερόμενη χρήση των προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών της από την εταιρεία συμβούλων Cambridge Analytica.

Μια εκπρόσωπος της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και ένας βοηθός στη Γερουσία επιβεβαίωσαν ότι θα γίνει αυτή η ενημέρωση. Πολλοί Αμερικανοί βουλευτές έχουν ζητήσει να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου ο ίδιος ο επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Διαβάστε ακόμη: Η απόφαση που μπορεί να κρίνει ακόμη και το μέλλον του Facebook