Ο πραγματικός λόγος που ο «Πόλεμος των Άστρων» σαρώνει στα ταμεία

Ο πραγματικός λόγος που ο «Πόλεμος των Άστρων» σαρώνει στα ταμεία
epa05093583 A Chinese girl plays with a light sober toy in a Star Wars merchandise store at a mall in Beijing, China, 09 January 2016. The seventh installment in the Star Wars movie franchise 'Star Wars: The Force Awakens' opened throughout China on 09 January. EPA/HOW HWEE YOUNG

Το The Force Awakens καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και η αιτία είναι μία.

του Τιμ Μαλέινι

Η τελευταία προσθήκη στη σειρά ταινιών «Πόλεμος των Άστρων», Η Δύναμη Ξυπνάει, έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ στο Χόλιγουντ, όντας η ταινία που σημείωσε το εμπορικότερο πρώτο σαββατοκύριακο αλλά κι αυτή που έφτασε ταχύτερα το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε πωλήσεις εισιτηρίων.

Πριν από μερικές μέρες, έσπασε και το ρεκόρ του Avatar και έγινε η αμερικανική ταινία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία. Ξεπέρασε τα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, και δεν υπάρχει κανένα σημάδι επιβράδυνσης καθώς η ταινία μόλις έκανε την εμφάνισή της και στις κινηματογραφικές αίθουσες της Κίνας.

Αν και ο Τζορτζ Λούκας πούλησε τα δικαιώματά του επί των ταινιών Star Wars για το ποσό των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή ήταν «η συμφωνία του αιώνα» για την Disney, η τιμή της μετοχής της οποίας συνεχίζει να αυξάνεται δεδομένης της επιτυχίας της νέας ταινίας και της προοπτικής των επόμενων.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας για τον Πόλεμο των Άστρων; Η ισχύς της …δύναμης προκύπτει απ’ τη διαχρονική ισχύ του μύθου.

Η εμπορική επιτυχία της νέας ταινίας, The Force Awakens, ήταν εγγυημένη πριν καν βγει στις αίθουσες, εν μέρει εξαιτίας του τρόπου που ο Τζορτζ Λούκας δόμησε το σύμπαν του Star Wars απ’ την αρχή. Ο Λούκας έχτισε το έργο του γύρω απ’ το ταξίδι ενός ήρωα – πρόκειται για την ίδια αφηγηματική δομή που έχουν η Οδύσσεια, ο θρύλος του Βασιλιά Αρθούρου, η ιστορία του Μωυσή, το βιβλίο Ο Γέρος και η Θάλασσα, όλα τα έργα του Σαίξπηρ, ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, και κάθε άλλη διαχρονική ιστορία που έχει γραφτεί.

Το γεγονός αυτό εξηγεί και τη διαρκή πολιτιστική επιρροή της ελληνικής μυθολογίας στη σύγχρονη τέχνη, στην αρχιτεκτονική και σε best-seller όπως ο Χάρι Πότερ.

Η βασική ιδέα είναι ότι αυτές οι διαχρονικές ιστορίες δημιουργούν αισθήματα ενσυναίσθησης, μετατρέποντας τον πρωταγωνιστή σε έναν λαϊκό ήρωα με τον οποίο όλοι μπορούμε να ταυτιστούμε. Γι’ αυτό και ο ήρωας πάντα αντιμετωπίζει εμπόδια στον δρόμο του – μπορεί να μην έχουμε να πολεμήσουμε ένα μεταφυσικό τέρας, αλλά και η πρωινή μας μετακίνηση στο γραφείο δεν στερείται ηρωικών προκλήσεων.

Γι’ αυτό, δείξτε κατανόηση στους φανατικούς φίλους του Star Wars που συναντάτε εντός κι εκτός των κινηματογραφικών αιθουσών. Πρόκειται για τη διαχρονική ισχύ του μύθου.

Πηγή: fortune.com