Ο ρυθμός κινητικότητας των CEO άγγιξε ρεκόρ πενταετίας

Ο ρυθμός κινητικότητας των CEO άγγιξε ρεκόρ πενταετίας
Photo: pixabay.com
175 διευθύνοντες σύμβουλοι εγκατέλειψαν τις θέσεις τους το 2022.

Αφού προσέφεραν τις υπηρεσίες τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι μακροχρόνιοι διευθύνοντες σύμβουλοι κάνουν χώρο για νέους ηγέτες που θα πλοηγηθούν σε ένα αβέβαιο μέλλον. Η κινητικότητα μεταξύ των διευθύνοντων συμβούλων, που ήδη αυξάνεται, έφτασε σε υψηλό πενταετίας πέρυσι, σύμφωνα με ανάλυση της Russell Reynolds Associates σε 1.560 εταιρείες.

Ο τελευταίος δείκτης της εταιρείας συμβούλων ηγεσίας για την εναλλαγή των CEO διαπίστωσε ότι 175 διευθύνοντες σύμβουλοι εγκατέλειψαν τις θέσεις τους το 2022, μια αύξηση 30% σε σύγκριση με το 2021 και 13% σε σύγκριση με το επόμενο υψηλότερο έτος, το 2018. Ο δείκτης εξέτασε περισσότερες από 1.500 εταιρείες που είναι εισηγμένες στους κορυφαίους χρηματιστηριακούς δείκτες του κόσμου, όπως ο S&P 500, ο Nikkei 225, ο FTSE 350 και ο Euronext 100.

Ο S&P 500 είχε 61 αποχωρήσεις CEO το 2022 έναντι 44 το 2021, δηλαδή παρουσίασε 39% αύξηση σε ετήσια βάση.

Πολλοί παράγοντες επηρέασαν την πρόσφατη εναλλαγή των CEO, και πολλοί από αυτούς συνδέονται με την πανδημία που επιταχύνθηκε και προκάλεσε εκτεταμένες αλλαγές στις επιχειρήσεις. Πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι παρέμειναν εν μέσω των lockdown για να βοηθήσουν στην πλοήγηση των εταιρειών τους στο άγνωστο, σημειώνει ο Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης, διευθύνων σύμβουλος της Russell Reynolds Associates.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τώρα που αυτή η φάση έχει περάσει, είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν οριστικά», λέει. «Επιπλέον, η οικονομική αβεβαιότητα σε συνδυασμό με έναν πολύ ταχύτερο ρυθμό αλλαγών στο επιχειρηματικό περιβάλλον κάνει τις εταιρείες να επιθυμούν νέες προσεγγίσεις, νέες καινοτομίες και νέες στρατηγικές για να ανταγωνιστούν πιο έντονα».

Ο κλάδος της ενέργειας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας είχε το μεγαλύτερο ποσοστό εναλλαγής στον S&P 500, με 13 διευθύνοντες συμβούλους να εγκαταλείπουν τις εταιρείες τους, αριθμός αυξημένος κατά 225% σε σύγκριση με το 2021. Ο Αλεξανδράκης αποδίδει την αύξηση του ρυθμού αποχωρήσεων στον κλάδο στην έλλειψη εξοικείωσης με τις νέες πρωτοβουλίες για την πράσινη ενέργεια και την κυκλική οικονομία.

Ο τομέας των καταναλωτικών αγαθών εμφάνισε τις δεύτερες περισσότερες αποχωρήσεις, με 10 διευθύνοντες συμβούλους να αποχωρούν το 2022, αριθμός αυξημένος κατά 150% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Στη θεωρία, ο ρόλος ενός CEO έχει παραμείνει ο ίδιος: Να προσφέρει υψηλή συνολική απόδοση στα ενδιαφερόμενα μέρη, από τους μετόχους μέχρι τους εργαζομένους. Αλλά η επιτυχία των CEO φαίνεται διαφορετική μετά την πανδημία, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να διαχειριστούν την αυξημένη ζήτηση για ευελιξία στην εργασία, πρωτοβουλίες κοινωνικής δικαιοσύνης και προσπάθειες βιωσιμότητας, μεταξύ άλλων. Και όλα αυτά, ενώ παράλληλα είναι αντιμέτωπες με την οικονομική ύφεση.

«Αν γίνει σωστά, η αλλαγή διευθύνοντος συμβούλου αποτελεί μια ευκαιρία για τις εταιρείες να εξορθολογήσουν τις διαδικασίες και να ευθυγραμμίσουν τις ηγετικές τους ομάδες με την επιθυμητή κουλτούρα και τις προτεραιότητες», καταλήγει ο Αλεξανδράκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: