Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον θέλει να κερδίσει τον Τζεφ Μπέζος στην κούρσα του διαστήματος

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Και για να το πετύχει προπονείται στο …τένις! 

της Natasha Bach

Ο Sir Richard Branson και ο Jeff Bezos θέλουν να είναι οι πρώτοι που θα μετατρέψουν το διαστημικό ταξίδι σε αγαθό. Και φαίνεται ότι ο Branson είναι αποφασισμένος να κερδίσει τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της Amazon στην κούρσα αυτή, αλλά και να φτάσει ο ίδιος πρώτος στο διάστημα.

Ο Branson δήλωσε στο BBC Radio 4 πρόσφατα ότι προπονείται με μια ποικιλία ασκήσεων, που περιλαμβάνουν εκπαίδευση αστροναυτών, γυμναστική και φυγοκέντρηση, ώστε το σώμα του «να ανταποκριθεί καλά». Στο πλαίσιο της προπόνησής του, ο Branson αύξησε στα τέσσερα σετ το τένις που παίζει καθημερινά.

Όπως έχει πει ο ίδιος, ελπίζει ότι θα γίνει αστροναύτης με την εταιρεία του, Virgin Galactic, μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Αναφερόμενος στο ποιος προηγείται στην κούρσα, ο Branson είπε ότι αυτός και ο Bezos βρίσκονται «σε απόσταση αναπνοής» μεταξύ τους, «ως προς το ποιος θα βάλει πρώτος ανθρώπους στο διάστημα». Όμως, ο ίδιος προσέθεσε ότι «αυτό πρέπει να γίνει με ασφάλεια», χαρακτηρίζοντας την όλη διαδικασία «μια κούρσα με τους εαυτούς μας» για να εξασφαλίσουν ότι θα κατασκευαστούν διαστημικά σκάφη που θα είναι αρκετά ασφαλή για να στείλουν ανθρώπους στο διάστημα.

Ο Branson επεσήμανε ότι το διαστημικό ταξίδι είναι «μήνες και όχι χρόνια μακριά», σημειώνοντας ότι «μπροστά μας ανοίγεται μια συναρπαστική εποχή».

Ο Bezos, εντωμεταξύ, ελπίζει να έχει αρχίσει να προσφέρει διαστημικές τουριστικές πτήσεις έως το 2019. Ο γνωστός δισεκατομμυριούχος αποκάλεσε τη δραστηριότητά του με τη διαστημική εταιρεία του Blue Origin «το σημαντικότερο έργο» που έχει κάνει ποτέ, μιλώντας στο συνέδριο Space Development Conference. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη εστίασης στο φεγγάρι ως τόπο ενδεχόμενου εποικισμού στο μέλλον.

«Στο όχι πολύ απώτερο μέλλον – μερικές δεκαετίες, ίσως 100 χρόνια – θα αρχίσει να είναι πιο εύκολο να κάνουμε στο διάστημα πολλά από τα πράγματα που κάνουμε σήμερα στη Γη, γιατί θα έχουμε τόση πολλή ενέργεια», είπε ο Bezos στο κοινό του συνεδρίου. «Θα πρέπει να αφήσουμε αυτόν τον πλανήτη. Θα τον αφήσουμε κι αυτό θα κάνει τον πλανήτη καλύτερο».

Ο Bezos ισχυρίστηκε ότι «αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να επιλέξουμε να κάνουμε· είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε».

Παρά τις μεγάλες φιλοδοξίες του, πάντως, ο Bezos παραδέχθηκε ότι η εξερεύνηση και ο τελικός εποικισμός της Σελήνης «δεν θα γίνει από μία εταιρεία». Επίσης, σημείωσε την επιθυμία του να συνεργαστεί με τη NASA ή την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, αλλά δήλωσε ότι εν τέλει όλο αυτό το εγχείρημα θα απαιτήσει «χιλιάδες εταιρείες που θα συνεργάζονται για πολλές δεκαετίες».

Δείτε ακόμη: Η ιδιωτική κούρσα του διαστήματος σε αριθμούς