Ο «σαμουράι» της ηλεκτρονικής ενέργειας

Ο «σαμουράι» της ηλεκτρονικής ενέργειας

Το νέο εγχείρημα του ιδιοφυούς Έλον Μασκ υπόσχεται να αλλάξει για πάντα τον τρόπο που χρησιμοποιείται η ενέργεια.

«Πρέπει να προσέχουµε πολύ µε την τεχνητή νοηµοσύνη. Μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη και από τα πυρηνικά όπλα». Αυτή είναι µία από τις πλέον γνωστές φράσεις που αποδίδεται στον Έλον Μασκ.

Στα 43 του χρόνια, ο εκκεντρικός επιχειρηµατίας, τον οποίο τα µέσα ενηµέρωσης αγαπούν να παραλληλίζουν µε τον χαρακτήρα του Τόνι Σταρκ της κινηµατογραφικής ταινίας Iron Man, φαίνεται πως κοιτά κατάµατα τους όποιους τεχνολογικούς «δράκους» ξεπερνώντας διαρκώς τα επιστηµονικά και τα επιχειρηµατικά όρια του εαυτού του και των ανταγωνιστών του.

Ο ασταµάτητος Μασκ, έχοντας λίγο µετά τις σπουδές του ιδρύσει την Paypal, µε την οποία µεταµόρφωσε το σύστηµα των online πληρωµών, προχώρησε το 2002 στην ίδρυση της Space Exploration Technologies –ή SpaceX–, δηλαδή της πρώτης ιδιωτικής εταιρείας που µετέφερε προµήθειες στον Διεθνή Διαστηµικό Σταθµό, ενώ στη συνέχεια ίδρυσε την Tesla Motors, βάζοντας µπρος τη µαζική παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, κάτι που εκτιµά πως θα έχει πετύχει ως το 2020.

Πώς, όµως, καταφέρνει ο Μασκ, που επιλέχθηκε από το Fortune ως Καλύτερος Επιχειρηµατίας του 2013, να παραµένει αεικίνητος και δηµιουργικός; «Η φιλοσοφία µου προσοµοιάζει µε αυτή ενός σαµουράι. Θα προτιµούσα να κάνω χαρακίρι από το να αποτύχω» φέρεται να έχει δηλώσει αποκαλυπτικά ο ίδιος σε έναν υποψήφιο επενδυτή, σύµφωνα µε το νέο βιβλίο του συγγραφέα Άσλι Βανς, Έλον Μασκ: Tesla, SpaceX και η αναζήτηση ενός φανταστικού μέλλοντος.

Ο «σαµουράι» Μασκ, πάντως, δεν φαίνεται πως θα χρειαστεί σύντοµα να καταφύγει σε τόσο δραµατικά µέσα: Το τελευταίο εγχείρηµά του είναι, για άλλη µια φορά, πολλά υποσχόµενο και έχει τη δυνατότητα, εάν πετύχει, όπως δηλώνει ο ίδιος, «να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που ο κόσµος χρησιµοποιεί την ενέργεια σε µεγάλη κλίµακα – σε κλίµακα terawatt!».

Για του λόγου το αληθές, στις αρχές Μαΐου ο φιλόδοξος CEO της Tesla παρουσίασε το Powerwall. Πρόκειται για µια οικιακή µπαταρία που θα τοποθετείται σε εξωτερικό τοίχο και θα συνδέεται τη νύχτα στο τοπικό δίκτυο ενέργειας για να φορτίσει. Σύµφωνα µε την εταιρεία, το Powerwall, που αναµένεται να κυκλοφορήσει σε δύο εκδοχές, µε µπαταρία 10 kWh, στην τιµή των 3.500 δολαρίων, και µπαταρία 7 kWh, στα 3.000 δολάρια, θα µπορεί αυτόνοµα να προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια σε ένα σπίτι για µία εβδοµάδα, µειώνοντας την κατανάλωση και το κόστος των λογαριασµών ηλεκτρικού ρεύµατος µέχρι και 25%.

Η Tesla Energy παρουσίασε ακόµη το Powerpack, µια µεγαλύτερη µπαταρία για εµπορική χρήση και για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, η οποία θα πωλείται σε µονάδες ισχύος 100 kWh, που θα µπορούν να συνδυαστούν µεταξύ τους.

«Το θέµα µε τις µπαταρίες που ήδη υπάρχουν είναι πως είναι πραγµατικά απαίσιες» εξήγησε ο Έλον Μασκ κατά την παρουσίαση, τονίζοντας πως οι νέες, «έξυπνες» µπαταρίες της Tesla, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται στο Internet και να ελέγχονται online, συµβάλλουν σηµαντικά στην «καθαρή» παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αφού θα συνδυάζονται και µε την ηλιακή ενέργεια, µειώνοντας τη χρήση ρυπογόνων ή ακριβών καυσίµων.

Το πρωτοποριακό όραµα του Έλον Μασκ δεν αναµένεται να περιοριστεί στις ΗΠΑ, καθώς ο ιδρυτής της Tesla επιθυµεί διακαώς να επεκταθεί στις διεθνείς αγορές, ενώ, για άλλη µια φορά, έχει αφήσει ανοιχτή την πατέντα των δηµιουργιών του, δίνοντας το έναυσµα σε όσους επιθυµούν να συµβάλλουν στην παραγωγή πιο «πράσινης» και φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι πρώτες παραδόσεις των Powerwall και Powerpack αναµένεται να αρχίσουν το καλοκαίρι και οι παραγγελίες ξεπερνούν ως τώρα κάθε προσδοκία, µε τον Μασκ να δηλώνει «είµαστε ουσιαστικά sold out µέχρι τα µέσα της επόµενης χρονιάς!». Όλα δείχνουν, λοιπόν, πως ο «σαµουράι» Μασκ όχι µόνο θα αποφύγει το… χαρακίρι, αλλά ίσως καταφέρει µια ακόµη µικρή επανάσταση στον χώρο της ενέργειας. Ας ελπίσουµε να φτάσει και ως την Ελλάδα.

* Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Fortune που κυκλοφορεί.