Ο ΣΕΒ προειδοποιεί για νέο κύκλο στασιμότητας της οικονομίας

Ο ΣΕΒ προειδοποιεί για νέο κύκλο στασιμότητας της οικονομίας
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας μιλάει σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του Α' Κύκλου του Προγράμματος για την ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας των Νέων Επιστημόνων "Μαζί στην Εκκίνηση!", στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος", Αθήνα, Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει αυτόματα χωρίς πολιτικές μείωσης της φορολογίας, σημειώνει ο ΣΕΒ.

Η παραμονή του ρυθμού μείωσης του ΑΕΠ κοντά στο -1% από το Δ’ τρίμηνο του 2015 καταδεικνύει τον κίνδυνο ενός νέου κύκλου στασιμότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και την ανάγκη άμεσης εφαρμογής μέτρων για την τόνωσή της, καθώς η ανάπτυξη δεν μπορεί να προκύψει αυτόματα χωρίς ενεργές πολιτικές μείωσης της φορολογίας και στήριξης των ιδιωτικών επενδύσεων.

Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας, τονίζοντας την ανάγκη εγρήγορσης, για να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος στασιμότητας στην οικονομία.

Ο Σύνδεσμος σημειώνει, μεταξύ άλλων ότι η οικονομία παρέμεινε σε ύφεση το Β’ 3μηνο του 2016, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για 4ο συνεχόμενο τρίμηνο και ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο -0,9% έναντι -1,0% το προηγούμενο τρίμηνο και +0,8%, το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι και προσθέτει:

– Συνολικά κατά το Α’ εξάμηνο του 2016 η ύφεση (-1% έναντι +0,6% πέρυσι) αποτυπώνεται στην πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης (-1,4% έναντι +1,2% πέρυσι) και του όγκου των λιανικών πωλήσεων (-3,6% έναντι +0,3% πέρυσι), καθώς και την εξασθένιση των εξαγωγών αγαθών χωρίς πετρελαιοειδή (-1,4% έναντι +14,3% πέρυσι) και των τουριστικών αφίξεων κατά -1,6% έναντι αύξησης +20,8% πέρυσι, (μολονότι οι αφίξεις της τελευταίας στιγμής δείχνουν θετικές τάσεις τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο).

– Αντίθετα, η βιομηχανία δείχνει να κινείται πιο δυναμικά, με την παραγωγή στη μεταποίηση να κινείται σε θετικό έδαφος (+4,3% το Α’ εξάμηνο του 2016), ενώ μικτές είναι οι τάσεις στους δείκτες οικονομικού κλίματος. Επίσης, ο δείκτης οικονομικού κλίματος κατέγραψε μικρή βελτίωση τον Αύγουστο του 2016 (στις 92,5 μονάδες έναντι 90,9 τον Ιούλιο του 2016), όπως και ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών.

– Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε περαιτέρω τον Ιούνιο του 2016 στο 23,4% (από 24,9% τον Ιούνιο του 2015 και 23,6% τον Μάιο του 2016), ενώ το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης το διάστημα Ιαν-Ιουλ ήταν θετικό κατά 253 χιλ. θέσεις, γεγονός το οποίο οφείλεται, κυρίως, στις προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων σε ξενοδοχεία και εστίαση.

– Ωστόσο, οι θετικές εξελίξεις συμπληρώνονται από την επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Αύγουστο του 2016 (στις -70,1 μονάδες έναντι -69,2 τον προηγούμενο μήνα), τη συνεχή πτώση των λιανικών πωλήσεων, την υποχώρηση των εισπράξεων από τον τουρισμό και των εξαγωγών.