Ο Σι Τζινπίνγκ ανέφερε ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 4,2% για την Κίνα το 2022

Ο Σι Τζινπίνγκ ανέφερε ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 4,2% για την Κίνα το 2022
(210301) -- BEIJING, March 1, 2021 (Xinhua) -- Chinese President Xi Jinping, also general secretary of the Communist Party of China (CPC) Central Committee and chairman of the Central Military Commission, addresses the opening of a training session for young and middle-aged officials at the Party School of the CPC Central Committee (National Academy of Governance), March 1, 2021. (Xinhua/Wang Ye) (Photo by WANG YE / XINHUA / Xinhua via AFP) Photo: AFP
Η κινεζική οικονομία έχει παραμείνει η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, δήλωσε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας ξεπέρασε τα 120 τρισεκατομμύρια γουάν (17,4 τρισεκατομμύρια δολάρια) φέτος, δήλωσε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, γεγονός που υποδηλώνει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί τουλάχιστον κατά 4,4% το 2022.

Το ΑΕΠ ήταν 114,9 τρισεκατομμύρια γουάν το 2021, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας την περασμένη εβδομάδα. Ο Σι ανέφερε το συγκεκριμένο ποσοστό για το 2022 σε ομιλία του για την Πρωτοχρονιά.

«Η κινεζική οικονομία παρέμεινε η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο και γνώρισε υγιή ανάπτυξη», δήλωσε ο Σι.

Η επέκταση της Κίνας φέτος έχει πληγεί από επανειλημμένα ξεσπάσματα του Covid. Η επίμονη ύφεση της αγοράς ακινήτων, η υποτονική καταναλωτική ζήτηση και η φθίνουσα όρεξη του εξωτερικού για κινεζικά προϊόντα συνέβαλαν στην ύφεση. Και πρόκειται να αντιμετωπίσει περισσότερες διαταραχές τους επόμενους μήνες, αφού η κυβέρνηση εγκατέλειψε απότομα τη στρατηγική μηδενικού Covid μόλις τα κρούσματα αυξήθηκαν κατακόρυφα το χειμώνα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ανάπτυξη της χώρας επιβραδύνθηκε στο 3% το 2022. Η οικονομική δραστηριότητα τον Δεκέμβριο συρρικνώθηκε περισσότερο τον προηγούμενο μήνα από τον Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Οι οικονομολόγοι βλέπουν αυξανόμενη πιθανότητα για ταχύτερη και ισχυρότερη ανάκαμψη αργότερα το 2023. Μετά το πιθανό αργό ξεκίνημα κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί στο 4,8% για το έτος, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg.

«Η κινεζική οικονομία απολαμβάνει μεγάλη ανθεκτικότητα, τεράστιες δυνατότητες και μεγάλη ζωτικότητα», δήλωσε ο Σι. «Τα θεμελιώδη στοιχεία που στηρίζουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή της έχουν παραμείνει ισχυρά».

Πηγή: fortune.com