Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι συμμαχίες, το City, το Παρίσι και ο προϋπολογισμός

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι συμμαχίες, το City, το Παρίσι και ο προϋπολογισμός

Αυτοί είναι οι τέσσερις άξονες της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Η βεντάλια των συμμαχιών για τον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει με την Κουμουνδούρου να εντατικοποιεί τις προσπάθειες δημιουργίας του «τείχους» των 121 βουλευτών που θα αποτρέψει την προεδρική εκλογή. Όσο μάλιστα κυβερνητικές πηγές διαρρέουν πως είναι ήδη κοντά στον αριθμό 175, στον  ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως πρέπει να κάνουν το επόμενο βήμα για να αποτρέψουν την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.

Τα ηγετικά στελέχη έχουν ξεκαθαρίσει, άλλωστε πως οι πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ είναι κλειστές για βουλευτές που θα συμμετέχουν με τη θετική τους ψήφο στη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το χθεσινό ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα που έγινε στη Βουλή, το ζήτησε η Θεοδώρα Τζάκρη και τάχθηκε, όπως ανέφερε σε δήλωσή της, «υπέρ της ανατροπής σε όλα τα επίπεδα που επιδιώκει η αξιωματική αντιπολίτευση και ενίσχυση του προοδευτικού χώρου με σκοπό μια ευρεία, πλειοψηφική και αυτοδύναμη νίκη».

Η κ. Τζάκρη, η οποία διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ στις 11 Νοεμβρίου 2013 επειδή ψήφισε υπέρ της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της συγκυβέρνησης, για κάποιους είναι ήδη εδώ και καιρό με το ένα πόδι στα ψηφοδέλτια της Κουμουνδούρου στην Πέλλα. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η παρουσία της στις καλοκαιρινές πρωτοβουλίες του κόμματος για την μικρή ΔΕΗ και τον αιγιαλό.

Κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως μιλώντας για ενδεχόμενη ένταξη της βουλευτού στα ψηφοδέλτια ξεκαθάριζε πως «όλα θα γίνουν στην ώρα τους», τίποτα δεν έχει κλείσει και πως μένει να δοκιμαστεί αυτή η κοινή πορεία.

Στο ίδιο μήκος κύματος για άμεση προσφυγή στις κάλπες, εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από νέα Βουλή και συμπόρευση στα σημεία σύγκλισης, αναμένεται να κινηθεί και η στάση της ανεξάρτητης Χρυσούλας Γιαταγάνα, η οποία συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη Τετάρτη.

Η πρώην εισαγγελέας, άλλωστε, είχε δηλώσει στο ΒΗΜΑ FM πως «οι απόψεις μου είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν θα γίνω δεκτή στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν το έχω διαπραγματευτεί και δεν έχω συζητήσει ακόμη.»

Ξεκίνησαν οι επαφές στο City
Η επιχείρηση καθησυχασμού των αγορών στο City του Λονδίνου άρχισε από χτες με τον Γιώργο Σταθάκη και τον Γιάννη Μηλιό να κάνουν ήδη τις πρώτες επαφές. Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν πως οι εκπρόσωποι των πιο ισχυρών εταιριών διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο θέλουν να ακούσουν «ιδίοις ωσί» τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μείζονα ζητήματα, όπως το χρέος.

Μάλιστα το ενδιαφέρον των funds φέρεται να είναι μεγαλύτερο από ποτέ τα τελευταία  χρόνια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Μηλιός συναντήθηκε ήδη με τον καθηγητή του LSE Κέβιν Φεδερστόουν, γνωστό για τις προσωπικές σχέσεις που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και από την περσινή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics σε εκδήλωση με θέμα την ελληνική κρίση και την έξοδο από αυτήν.

Η συνάντηση φαίνεται να κινήθηκε γύρω από την διεξαγωγή μιας νέας εκδήλωσης στο Λονδίνο την άνοιξη με θέμα την Ελλάδα και την ευρωζώνη, ανεξαρτήτως αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές.

Η διαπραγμάτευση στο Παρίσι
Για μια σκληρή επιτήρηση που περιέχει νέα προαπαιτούμενα έκανε λόγο ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης. Μιλώντας στο Star Channel κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να ανταλλάξει τα μνημονιακά μέτρα μεταξύ τους».

Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως η συνάντηση της κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο στο σήριαλ της δήθεν εξόδου από το μνημόνιο και πως ο πρωθυπουργός εγκλωβισμένος στο μνημονιακό αδιέξοδο και όμηρος των απαιτήσεων των δανειστών, δεν θέλει και δεν μπορεί να διαπραγματευτεί για τα συμφέροντα της χώρας.

Ο κ. Σκουρλέτης ερωτώμενος για το ναυάγιο στο οποίο οδηγήθηκε μια ενδεχόμενη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών κατήγγειλε τον πρωθυπουργό πως «δεν αντέχει την επικοινωνία, γιατί είναι ένας ακραίος πολιτικός ως πολιτική ψυχοσύνθεση». Μάλιστα συμπλήρωσε πως «ο κ. Σαμαράς έχει επιλέξει μια στρατηγική έντασης πάνω στην οποία οικοδομεί την στάση του απέναντι στην αντιπολίτευση και μας γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω».

Ο προϋπολογισμός
Μπαίνοντας από σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην «μάχη» του προϋπολογισμού, αναμένεται να επιχειρηματολογήσει πως η κυβέρνηση είναι απολύτως συνεπής με τις μνημονιακές πολιτικές καταθέτοντας ένα προϋπολογισμό που συρρικνώνει ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές δαπάνες, αυξάνει τους φόρους και ακυρώνει κάθε αναπτυξιακή προοπτική.

Πάνω σε αυτή την στρατηγική θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και στη συζήτηση που θα ακολουθήσει στην Ολομέλεια τονίζοντας, πως η κυβέρνηση συζητάει με τους δανειστές  να φέρει νέα μέτρα με νέο μνημόνιο.

Πηγή: News247.gr