O Spitogatos απέκτησε συγκάτοικο!

O Spitogatos απέκτησε συγκάτοικο!

Ο Δημήτρης Μελαχροινός μιλά στο FortuneGreece.com για το deal με την Real Web και σχολιάζει τις εξελίξεις στον κλάδο του Real Estate.

Καινοτόμησαν μέσω διαδικτύου στον κλάδο του Real Estate και δημιούργησαν τη νούμερο ένα ελληνική ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων, στην οποία πρόσφατα επενδύθηκαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ από την ιταλική Real Web.

Ο Spitogatos.gr ξεκίνησε  από μια ομάδα τεσσάρων νέων ατόμων και βγήκε στην αγορά τον Μάιο του 2006. Τέσσερις φίλοι που εκείνη την περίοδο ζούσαν σε τρεις διαφορετικές χώρες και σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις (Λονδίνο, Άμστερνταμ, Αθήνα και Θεσσαλονίκη) αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια πρωτότυπη ιστοσελίδα για τον κλάδο του Real Estate στην Ελλάδα. «Ξεκινήσαμε τον Spitogato για πλάκα και αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που πήραμε μεγάλα ρίσκα», αναφέρει στο FortuneGreece.com ο CEO και συνιδρυτής του Spitogatos.gr , Δημήτρης Μελαχροινός.

Η ιδέα μετουσιώθηκε σε εταιρεία και σήμερα έχει αναλάβει τη διαχείριση και την ανάπτυξή της εξ ολοκλήρου ο Δημήτρης. Έχει σπουδάσει οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων και έχει εργασιακή εμπειρία στον τραπεζικό κλάδο. «Ψαχνόμουν να κάνω κάτι δικό μου στην Ελλάδα και οι τομείς που με ενδιέφεραν ήταν κυρίως ο τουρισμός και το Real Estate. Η ιδέα άρεσε και στα υπόλοιπα παιδιά και έτσι την προχωρήσαμε. Αν δεν την είχαν εγκρίνει, ίσως ο Spitogratos.gr να μην υπήρχε σήμερα». Η εταιρεία στήθηκε με αρχικό κεφάλαιο της τάξης των 15.000 ευρώ και αποτελούσε παράλληλη δραστηριότητα των τεσσάρων νέων που είχαν ήδη μια εργασία και αναζητούσαν μια πρόσθετη πηγή εσόδων.

Τον περασμένο μήνα ο Spitogatos από ό,τι φαίνεται βγήκε από το «καβούκι» του και απέκτησε συγκάτοικο. Η Real Web SA, εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο και ιδιοκτήτρια, μεταξύ άλλων, της ηγετικής ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων της Ιταλίας Immobiliare.it, απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του Spitogatos.gr έναντι αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Η επενδυτική σχέση με τον ιταλικό όμιλο δεν προέκυψε βεβαίως εν μια νυκτί αλλά ήταν αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων εδώ και αρκετό καιρό. Όπως αναφέρει ο Δημήτρης από το καλοκαίρι του 2008 το εν λόγω fund, που είχε ήδη τοποθετηθεί στην Ελλάδα, είχε κάνει κρούση στην ελληνική εταιρεία η οποία έκανε σιγά σιγά αισθητή την παρουσία της στην εγχώρια αγορά. «Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής για εμάς είναι η Χρυσή Ευκαιρία. Όταν πρωτοξεκινούσα την εταιρεία θυμάμαι φίλους να μου λένε ότι πάω να παίξω μποξ με τον Μαικ Τάισον. Στο internet βρισκόμαστε λίγο πάνω από τους ανταγωνιστές, αλλά εμείς δεν έχουμε έντυπη έκδοση, οπότε τα περιθώρια στενεύουν».

Οι χρήστες που περιηγούνται στη σελίδα του spitogatos.gr είναι ηλικίας 25 έως 45 ετών, ενώ πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι φοιτητές, οι οποίοι τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου εκτοξεύουν την επισκεψιμότητα του site, καθώς βρίσκονται σε αναζήτηση στέγης κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται περί τα 750.000 ακίνητα που βρίσκονται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδος. Υπάρχει, ωστόσο, και η δυνατότητα εξεύρεσης ακινήτων σε χώρες των Βαλκανίων, αλλά και στην Κύπρο. «Αφού εδραιωθούμε γερά στη χώρα μας, έχουμε σχέδια και για την αγορά της Κύπρου».

Το deal με τη Real Web εκτός από το ότι μεγαλώνει τη δύναμη της spitogatos, σηματοδοτεί και μια νέα εποχή για την εταιρεία καθώς θα συνενώσει τις δυνάμεις της, μέσω εμπορικής συγχώνευσης, με την ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων spiti24.gr, η οποία έχει περάσει από το 2007 στα χέρια της ιταλικής πολυεθνικής.  Επίσης, στο εγγύς μέλλον θα αυξηθεί ο αριθμός των υπηρεσιών που παρέχονται και θα προστεθούν νέες, στις οποίες η Real Web έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία. Οι υπηρεσίες θα αφορούν σε τουριστικές ενοικιάσεις (π.χ. ενοικίαση βίλας με τη σεζόν), δυνατότητα σύγκρισης χρηματοοικονομικών προϊόντων, στεγαστικά δάνεια και ασφάλειες.

Η εταιρεία θα διατηρήσει την έδρα της στην Αθήνα και σκοπεύει να κάνει νέες επενδύσεις τους επόμενους μήνες, τόσο για την ανάπτυξη της ομάδας, όσο και για την εξέλιξη της τεχνολογίας της. Αρχές Ιουλίου θα προστεθούν τέσσερα νέα μέλη στην ομάδα της, αυξάνοντας τον αριθμό σε 19. «Το 2013 ήταν η πρώτη κερδοφόρος χρήση, με άνοδο 27% στα έσοδα και τζίρο λίγο πάνω από το μισό εκατομμύριο ευρώ. Μέχρι στιγμής στο α’ 5μηνο του 2014 έχουμε καταγράψει άνοδο 18% και εκτιμούμε ότι από το deal θα προκύψει άνοδος 25%».

Λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις για ανάκαμψη σε βάθος πενταετίας της αγοράς ακινήτων, η οποία σε σχέση με το 2004 έχει υποχωρήσει κατά 92%, ο Δημήτρης φαντάζεται την εταιρεία του να αυξάνει αισθητά το ανθρώπινο δυναμικό της, να μεταφέρει τα γραφεία της από τη Γλυφάδα στο κέντρο της Αθήνας και να μπαίνει σε κάποιο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο.

Διαβάστε ακόμη:

Διεθνής επένδυση από το Λουξεμβούργο για την Spitogatos.gr

Από λούστρος… βασιλιάς του Real Estate

Evangeline Gouletas: Ένας σύγχρονος θρύλος του real estate

Η MoneyMarket άλλαξε τα δεδομένα στην ασφάλεια αυτοκινήτου