Ο Summers «βλέπει» κρίση τύπου Enron, όχι Lehman

Ο Summers «βλέπει» κρίση τύπου Enron, όχι Lehman
WASHINGTON, DC - DECEMBER 13: National Economic Council Director Lawrence Summers addresses the Economic Policy Institute December 13, 2010 in Washington, DC. Summers delivered an address on "perspectives on the past two years and his thoughts about the future." (Photo by Alex Wong/Getty Images)
«Πολλοί το έχουν συγκρίνει με τη Lehman. Εγώ το συγκρίνω με την Enron»: Ο Larry Summers ασκεί κριτική στον Sam Bankman-Fried και την FTX

Του Steve Mollman

Η κατάρρευση της FTX δεν μοιάζει με της Lehman αλλά με την κατάρρευση της Enron.

Έτσι λέει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Larry Summers για το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που κήρυξε πτώχευση και ανακοίνωσε την παραίτηση του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου του, Sam Bankman-Fried, μετά από μια ξαφνική και δραματική κατάρρευση αυτή την εβδομάδα.

«Πολλοί άνθρωποι το έχουν συγκρίνει με τη Lehman. Εγώ το συγκρίνω με την Enron», είπε ο καθηγητής του Χάρβαρντ την Παρασκευή στην Wall Street Week του Bloomberg Television. «Οι πιο έξυπνοι τύποι στο δωμάτιο», είπε, παραπέμποντας σε ένα κλασικό επιχειρηματικό-δημοσιογραφικό ντοκιμαντέρ που αποκάλυψε πώς η Enron τηρούσε ψεύτικα βιβλία πριν από τη δική της θεαματική κατάρρευση. «Όχι μόνο οικονομικό λάθος, αλλά – σίγουρα από τις αναφορές –με υποψίες απάτης. Ονοματοδοσίες σταδίων πολύ νωρίς στην ιστορία μιας εταιρείας. Τεράστια έκρηξη πλούτου που κανείς δεν καταλαβαίνει από πού προέρχεται».

Η Enron, φυσικά, ήταν μια πετρελαϊκή εταιρεία με έδρα το Χιούστον, της οποίας η χρεοκοπία και το επικό λογιστικό σκάνδαλο το 2001 κατέστρεψε επίσης την λογιστική εταιρεία Arthur Andersen, οδηγώντας τις λογιστικές εταιρείες “Big Five” στις σημερινές “Big Four”. Ένα ντοκιμαντέρ του 2005 με τίτλο Enron: The Smartest Guys in the Room («Οι πιο έξυπνοι τύποι στο δωμάτιο») χαρτογράφησε την καταστροφή που άλλαξε το επιχειρηματικό τοπίο και οδήγησε σε αυστηρότερους κανόνες σχετικά με τις οικονομικές αναφορές για τις εισηγμένες εταιρείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Lehman Brothers, αντίθετα, ήταν η επενδυτική τράπεζα της Wall Street της οποίας η εμπλοκή στην κρίση των ενυπόθηκων δανείων subprime πυροδότησε τη χρεοκοπία που ξεκίνησε την εποχή της οικονομικής κρίσης 2007-2008. Αυτό το σκάνδαλο αποδίδεται ευρέως στην υπερβολική ανάληψη κινδύνων και τις ανήθικες πρακτικές διαχείρισης.

Η FTX αποτιμήθηκε στα 32 δισεκατομμύρια δολάρια νωρίτερα φέτος, αλλά ερωτήματα σχετικά με την ευρωστία της προέκυψαν πριν από λίγες μέρες, πυροδοτώντας μια σύγχρονη παραλλαγή ενός bank run: έναν αγώνα από τους χρήστες της FTX για απόσυρση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Coin Desk και της Wall Street Journal, η FTX δάνεισε δισεκατομμύρια δολάρια στον συνδεδεμένο εμπορικό βραχίονα Alameda Research, χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση ριψοκίνδυνων επενδύσεων. Ο γίγαντας κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών Sequoia δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα μηδενίσει την επένδυσή της ύψους 214 εκατομμυρίων δολαρίων στην FTX.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Summers είπε ότι η κατάρρευση της FTX πιθανότατα αφορά περισσότερο την κλασική οικονομική απάτη και «λιγότερο την πολυπλοκότητα των ασαφειών των κανόνων για τη ρύθμιση του κλάδου των κρυπτονομισμάτων».

Η Enron εμφανίστηκε με ακόμα ένα τρόπο την Παρασκευή. Ως μέρος της διαδικασίας πτώχευσης της FTX, ο Bankman-Fried αντικαταστάθηκε από τον John J. Ray III, δικηγόρο αναδιάρθρωσης που έχει υπηρετήσει σε ανώτερους ρόλους σε πολλές άλλες πτωχεύσεις – συμπεριλαμβανομένης εκείνης της Enron.

Πηγή: Fortune