Η FTX κατέθεσε αίτημα πτώχευσης και ο Sam Bankman-Fried παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος

Η FTX κατέθεσε αίτημα πτώχευσης και ο Sam Bankman-Fried παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος
This picture taken on November 11, 2022 shows the Bahamian cryptocurrency exchange FTX website with message "FTX is currently unable to process withdrawals. We strongly advise against depositing. Deposits of TRX, BTT, JST, SUN, and HT are disabled" displayed on a smartphone screen in Castel Volturno, Southern Italy. American founder and CEO of FTX resigned and FTX and related entities filed for bankruptcy. (Photo by Eliano Imperato / Controluce via AFP) Photo: AFP
Η κατάρρευση της FTX κλυδωνίζει ολόκληρη την αγορά των κρυπτονομισμάτων.

του Chris Morris

Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX υπέβαλε αίτημα πτώχευσης το πρωί της Παρασκευής, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την παραίτηση του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου Sam Bankman-Fried.

Το αίτημα πτώχευσης έρχεται μετά την ταχεία και ξαφνική κατάρρευση του ανταλλακτηρίου, το οποίο είχε αιτήματα ανάληψης 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα τριών ημερών, προκαλώντας κρίση ρευστότητας.

«Η άμεση υπαγωγή σε καθεστώς πτώχευσης είναι κατάλληλη για να δώσει στον Όμιλο FTX την ευκαιρία να αξιολογήσει την κατάστασή του και να αναπτύξει μια διαδικασία για τη μεγιστοποίηση των ανακτήσεων των απωλειών για τους ενδιαφερόμενους», δήλωσε ο νέος διευθύνων σύμβουλος John J. Ray III.

Ο Bankman-Fried θα παραμείνει στην εταιρεία για να βοηθήσει στη μετάβαση του Ray στον ηγετικό ρόλο.

Συνολικά, περισσότερες από 130 συνδεδεμένες με την FTX εταιρείες συμπεριλήφθηκαν στο αίτημα πτώχευσης.

Ο Bankman-Fried, σε μια δήλωση στο Twitter αναφέρθηκε στην πτώχευση, λέγοντας «Γεια σε όλους: Σήμερα, οι εταιρείες FTX, FTX US και Alameda κατέθεσαν αίτημα πτώχευσης. Λυπάμαι πραγματικά, και πάλι, που καταλήξαμε εδώ. Ας ελπίσουμε ότι τα πράγματα μπορούν να βρουν τρόπο να ανακάμψουν. Ας ελπίσουμε ότι αυτό μπορεί να επιφέρει κάποια διαφάνεια, εμπιστοσύνη και χρηστή διακυβέρνηση. Εν τέλει, ελπίζουμε ότι μπορεί να είναι καλύτερο για τους πελάτες.

«Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα το τέλος για τις εταιρείες ή την ικανότητά τους να παρέχουν αξία και κυρίως κεφάλαια στους πελάτες τους, και μπορεί να είναι συνεπείς με άλλους τρόπους. Είμαι αισιόδοξος ότι ο Ray και άλλοι μπορούν να βοηθήσουν για να προσφέρουν ό,τι είναι καλύτερο.

«Θα εργαστώ για να παρέχω σαφήνεια σχετικά με το πού βρίσκονται τα πράγματα όσον αφορά την ανάκτηση των κεφαλαίων των χρηστών το συντομότερο δυνατό. Συγκεντρώνω όλες τις λεπτομέρειες, αλλά σοκαρίστηκα όταν είδα τα πράγματα να εξελίσσονται με τον τρόπο που έγινε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Σύντομα θα κάνω μια πιο ολοκληρωμένη ανάρτηση για τις μελλοντικές κινήσεις, αλλά θέλω να βεβαιωθώ ότι θα το κάνω σωστά όταν το κάνω».

Η κίνηση κλείνει μια απίστευτη εβδομάδα για την FTX, η οποία κάποτε ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Στην αρχή της εβδομάδας, η εταιρεία είχε αποτίμηση 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Καθώς οι πελάτες ζήτησαν τα χρήματά τους πίσω και η ρευστότητα εξανεμίστηκε, η FTX άρχισε να παραπαίει.

Το ανταγωνιστικό ανταλλακτήριο Binance αρχικά προσφέρθηκε να αγοράσει την εταιρεία, αλλά γρήγορα αποχώρησε από τη συμφωνία, λέγοντας: «Στην αρχή, ελπίζαμε να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τους πελάτες της FTX για την παροχή ρευστότητας, αλλά τα ζητήματα είναι πέρα ​​από τον έλεγχο ή την ικανότητά μας να βοηθήσουμε». Η FTX έχει πλέον θεωρηθεί ως μηδενικής αξίας από τον βασικό επενδυτή Sequoia Capital, η οποία την Πέμπτη μείωσε την επένδυσή της στην εταιρεία ύψους 214 εκατομμυρίων δολαρίων στο μηδέν.

Ένα άτομο στη Binance εξοικειωμένο με το θέμα, το οποίο δεν μπορούσε να μιλήσει δημόσια επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένο, περιέγραψε τα λογιστικά βιβλία της FTX στο Associated Press ως μια «μαύρη τρύπα» στην οποία ήταν αδύνατο να γίνει διάκριση μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων της FTX και εκείνων του hedge fund Alameda Research.

«Τα βιβλία ήταν ένας εφιάλτης και η σχέση μεταξύ της FTX και της Alameda ήταν στην καλύτερη περίπτωση ‘αιμομικτική’», είπε το άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Η αδελφή εταιρεία της FTX, η Alameda Research, τώρα «σταματάει τις συναλλαγές» και ο Bankman-Fried δήλωσε την Πέμπτη ότι οι χρήστες της FTX με έδρα τις ΗΠΑ δεν θα επηρεαστούν. Το έλλειμμα ρευστότητας έχει να κάνει εξ ολοκλήρου με την FTX International, είπε, και «η FTX US, το ανταλλακτήριο με έδρα τις ΗΠΑ που δέχεται Αμερικανούς, δεν επηρεάστηκε οικονομικά από αυτή την εξέλιξη. Είναι 100% φερέγγυο.»

Ο Ray, σε μια δήλωση το πρωί της Παρασκευής, ζήτησε υπομονή καθώς η εταιρεία διερευνά επιλογές, λέγοντας ότι τα γεγονότα εξελίσσονται γρήγορα και η νέα ομάδα συνεχώς ανεβάζει ρυθμούς.

«Ο Όμιλος FTX διαθέτει πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά μόνο με μια οργανωμένη, κοινή διαδικασία. Θέλω να διαβεβαιώσω κάθε εργαζόμενο, πελάτη, πιστωτή, συμβαλλόμενο μέρος, μέτοχο, επενδυτή, κυβερνητική αρχή και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς ότι θα κάνουμε αυτή την προσπάθεια με επιμέλεια, πληρότητα και διαφάνεια», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή: Fortune.com