Ο τυφώνας Χαγκόπιτ «σάρωσε» τις Φιλιππίνες

Ο τυφώνας Χαγκόπιτ «σάρωσε» τις Φιλιππίνες

Τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας του τυφώνα.

Ο τυφώνας Χαγκοπίτ σάρωσε την Κυριακή τις κεντρικές περιοχές των Φιλιππίνων, με ανέμους που προκάλεσαν πτώσεις δέντρων και στύλων του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν καταφύγιο σε σχολεία, δημοτικά κέντρα, δημαρχία και εκκλησίες. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η εκκένωση αυτή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί σε περίοδο ειρήνης.

«Δεν μπορώ να φτάσω σε περιοχές, δεν μπορώ να πάω βόρεια ή νότια εξαιτίας των δέντρων και των ηλεκτροφόρων καλωδίων που έχουν πέσει. Πολλές είναι οι περιοχές που έχουν πλημμυρίσει», δήλωσε ο Μπεν Ήβαρντον, μέλος του κογκρέσου για την ανατολική περιοχή της Σαμάρ.

1/6

Τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός έκανε λόγο για δύο νεκρούς στην περιοχή αυτή, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από αξιωματούχους, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Η καταιγίδα αυτή είναι τόσο ισχυρή που θα μπορούσε να προκαλέσει βιβλικές καταστροφές», δήλωσε ο μετεωρολόγος Άλβιν Πιούρα.

Η επικοινωνίες έχουν διακοπεί στο νησί Σαμάρ, κοντά στην επαρχία Λείτ αλλά και στην πολύπαθη Τακλομπάν.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας έχει κινητοποιήσει 2000 στρατιώτες, οι οποίοι προσπαθούν να βοηθήσουν στις μετακινήσεις των πολιτών σε ασφαλή καταφύγια.

Η απόγνωση των πολιτών είναι τέτοια, που κάποιοι από τους πληγέντες στην πόλη Κάταρμαν, διακινδυνεύουν την ζωή τους για πιάσουν μέσα από τα ορμητικά νερά, καρύδες προκειμένου να τις δώσουν στις οικογένειες τους.