Ο Tim Cook ίσως «τελείωσε» το Facebook

Ο Tim Cook ίσως «τελείωσε» το Facebook
epa07131752 Apple CEO Tim Cook is seen during an Apple hands-on event in One Hanson Place following a presentation at the Howard Gilman Opera House at the Brooklyn Academy of Music in Brooklyn, New York, USA, 30 October 2018. The event follows soon after a major Apple iPhone product launch in September 2018. EPA/JUSTIN LANE

Σε πρόσφατη ομιλία του στη Διεθνή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στις Βρυξέλλες, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Mark Zuckerberg και του Facebook.

Η ομιλία του Cook φαίνεται να αποτελεί άμεση απάντηση στην πρόσφατη επίθεση του Facebook στην Apple, όπου το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο έβγαλε ολοσέλιδες διαφημιστικές καταχωρήσεις σε αρκετές εφημερίδες με τις οποίες επιτίθεται στις νέες αλλαγές της πολιτικής απορρήτου της Apple.

Αλλά αυτό που είναι πιο συναρπαστικό είναι ότι ο Cook είχε άμεσο στόχο το Facebook χωρίς να αναφέρει ποτέ το όνομα της εταιρείας: «Εάν μια επιχείρηση βασίζεται στην παραπλάνηση των χρηστών σχετικά με την εκμετάλλευση δεδομένων, σε επιλογές που δεν είναι καθόλου επιλογές, τότε δεν αξίζει τον έπαινο μας. Απαιτεί μεταρρύθμιση».

Το γεγονός ότι ο Cook δεν κατονομάζει το Facebook ενισχύει με κάποιο τρόπο τον αντίκτυπό της κατηγορίας. Διότι καθώς ακούτε την ομιλία του Cook, δεν μπορείτε παρά να σκεφτείτε αμέσως την εταιρεία του Zuckerberg. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτοί οι δύο γίγαντες της τεχνολογίας οδεύουν προς μια μεγάλη σύγκρουση εδώ και αρκετό καιρό.

Το πρόβλημα είναι ότι οι επιχειρηματικές φιλοσοφίες της Apple και του Facebook είναι διαμετρικά αντίθετες μεταξύ τους: Η Apple είναι μια μάρκα lifestyle. Και μέρος του τρόπου ζωής που πουλάει η Apple είναι οι χρήστες να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων.

Το Facebook, από την άλλη πλευρά, είναι μια επιχείρηση δεδομένων. Όσο περισσότερα δεδομένα συλλέγει από τους χρήστες, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορεί να πουλήσει στοχευμένες διαφημίσεις.

Ωστόσο, η συλλογή και πώληση όλων αυτών των δεδομένων γίνεται με μεγάλο κόστος, όπως επισημαίνει ο Cook. «Το τελικό αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι δεν είστε πλέον ο πελάτης», δήλωσε ο Cook. «Είστε το προϊόν».

Ο Cook συνέχισε περαιτέρω να επισημαίνει τις διαφορές στις φιλοσοφίες της Apple και του Facebook, με σαφείς όρους.

«Πιστεύουμε ότι η ηθική τεχνολογία είναι η τεχνολογία που λειτουργεί για εσάς», δήλωσε ο Cook. «Είναι η τεχνολογία που σας βοηθά να κοιμηθείτε, δεν σας κρατάει άγρυπνους. Σας λέει πότε πρέπει να χαλαρώσετε. Σας δίνει χώρο για να δημιουργήσετε ή να σχεδιάσετε ή να γράψετε ή να μάθετε, όχι απλά να κάνετε refresh ακόμα μία φορά».

Με μια πρώτη ματιά, φαίνεται ότι η Apple και το Facebook βρίσκονται σε αποκλίνουσες πορείες. Στην πραγματικότητα, όμως, βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης.

Τι θα συμβεί όταν μια ασταμάτητη δύναμη προσκρούσει σε ένα αμετατόπιστο αντικείμενο; Ένα από τα δύο καταστρέφεται.

Πηγή: inc.com