Ο τουρισμός ανεβάζει στροφές

Ο τουρισμός ανεβάζει στροφές

Άνοδος στις τουριστικές αφίξεις δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα έφτασαν στην Ελλάδα το α’ τρίμηνο του 2013, με τις αφίξεις των τουριστών να σημειώνουν άνοδο 4,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.

Σύμφωνα με την έρευνα συνόρων που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος και δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), την περίοδο Ιανουαρίου- Μαρτίου 2013 οι αφίξεις μη κατοίκων από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 4,6% σε σύγκριση με αυτές του α΄ τριμήνου 2012 και ανήλθαν σε 1.023.354 άτομα έναντι 978.559 ατόμων πέρυσι.

Οι αφίξεις από την Ευρώπη, στην οποία αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο των αφίξεων (78,9%), παρουσίασαν μείωση 2,6%, ενώ από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατεγράφη μείωση 3,3%.

Διαβάστε: Το χρέος ανεβαίνει, τα έσοδα υστερούν

Σημαντική αύξηση, σε απόλυτες τιμές, εμφανίζουν οι αφίξεις από τη Βουλγαρία, την Ισπανία, τη Ρωσία και τη Γερμανία. Στον αντίποδα, σημαντική μείωση των αφίξεων, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κύπρο, την Ολλανδία και το Βέλγιο.

Σε ό,τι αφορά στην κατανομή των αφίξεων μη κατοίκων κατά χώρα προέλευσης, τη μεγαλύτερη συμμετοχή έχει η Βουλγαρία (14,6%) και ακολουθούν η Αλβανία (12,5%), η Γερμανία (8,1%), η Κύπρος (5,9%), το Ηνωμένο Βασίλειο (4,5%) και η Ιταλία (4,2%).

Από τις υπόλοιπες ηπείρους, παρατηρείται αύξηση αφίξεων, με τη σημαντικότερη άνοδο, σε απόλυτες τιμές, να καταγράφεται από την Ασία (με μεγάλη συμβολή από την Τουρκία).

Αναφορικά με το μέσο μεταφοράς και τον σταθμό εισόδου, παρατηρείται ότι οι περισσότερες αφίξεις έγιναν οδικώς και αεροπορικώς. Οι κύριοι σταθμοί εισόδου που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό κίνησης, οδικώς, είναι ο Προμαχώνας (8%) και οι Εύζωνοι (7,3%). Όσον αφορά στις αεροπορικές αφίξεις, το αεροδρόμιο Αθηνών συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό κίνησης (33,1%) και ακολουθεί το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης (8,3%).